Hirdetés

Hirdetés

Háborús drámát választottak a legjobbnak a CineFesten

MTI

2019.09.21. 18:39

Háborús drámát választottak a legjobbnak a CineFesten
Franco Nero is tiszteletét tette Miskolcon, Az Európai Mozi Nagykövete díjat vehette át  (Fotó: Orosz Péter)

Legtöbbször már a termek befogadóképességét is meghaladta az érdeklődés Miskolcon.

Hirdetés

Hirdetés

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szeptember 21-én a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

 A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díját az amerikai Robert Eggers A világítótorony című filmje kapta. A közönségdíjat a német Nora Fingscheidt Kontroll nélkül című drámája nyerte el.

A legjobb kisjátékfilm Pedro Collantes Ato San Nen című alkotása lett, az egészestés dokumentumfilmek CineDocs-díját Anja Kofmel Chris, a svájci, a CineNewWave-díjat Füzes Dániel Szokásjog című alkotása nyerte el. A Dargay Attila-díjat, amellyel a magyar animáció ifjú tehetségeit ismerik el, Hegyi Olivér kapta.

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját Ali Jaberansari Teherán: a szerelem városa című alkotása nyerte el. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját a Monos kapta.

A szombati díjkiosztó gálán életműdíjat vehetett át George Lazenby ausztrál színész, az idén ötvenéves 007 - Őfelsége titkosszolgálatában című kultikus James Bond-film sztárja. A CineFest idei másik életműdíjasa, Bille August Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező a nyitógálán kapta meg az elismerést. Az Európai Mozi Nagykövete elnevezésű, 2016-ban alapított díjat idén két világsztár, Vanessa Redgrave és Franco Nero vehette át Miskolcon.

CineFest: folyamatos a fejlődés

Idén is a világ élvonalába tartozó alkotók filmjei mérettették meg magukat a CineFesten – mondta el az MTI-nek Bíró Tibor fesztiváligazgató, aki kiemelte: a fesztiválon évről évre a világ friss filmtermésének legjava mutatkozik be a magyar közönségnek. Hozzátette: nagy öröm, hogy rang lett a CineFesten bemutatni egy-egy filmet. Különösen igaz ez a magyar alkotásokra, amelyeknek egyre gyakrabban van a miskolci fesztiválon a magyarországi és világpremierje is. Kitért arra is, hogy az idei CineFest szinte minden premiervetítése teltházas volt, sőt, legtöbbször már a termek befogadóképességét is meghaladta az érdeklődés, ezért sokan már csak a gyakran szintén telt házas ismétlő vetítésekre fértek be.

moziMiskolcCinefest

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.