Hirdetés

A férfi, aki megtanított enni. És álmodni

civishir.hu

2018.10.18. 08:16

A férfi, aki megtanított enni. És álmodni

140 éve született Nyíregyháza legnagyobb büszkesége, Krúdy Gyula.

Hirdetés

Hogy az evésnek nem sok köze van az éhséghez, azt Krúdy Gyula tanította meg. Enni máshogy is lehet, de igazi értelme csak érzelemből van, amikor az ízek az életről üzennek. A budai vendéglők piros-fehér asztalterítős kerhelyiségeiben gőzölög a velőscsont, amit feltűrt ingujjal fogyaszt ez az élveteg író. S ki milyen vérmérsékletű az asztalnál, olyan bizony a szerelemben is: Krúdy maga volt az elegáns veszedelem. Jólfésültsége mögött buja gondolatokat és cirádás kalandokat élt meg. Ettől válhatott kora zsenijévé, hiszen kifinomult stílussal vetett papírra olyan történeteket, amiről mi javarészt csak álmodunk. Krúdyval a lovaskocsi befordul egy pesti utcán, mögötte, a gázlámpák fényében még párolog a macskakő. Hogy meghalt, igaz. De legalább élt. 

- BCSH -

Konferencia, tárlatvezetés és rendhagyó előadás is szerepel a Krúdy-napok programján Nyíregyházán, ahol két napon keresztül emlékeznek a nyírségi megyeszékhelyen 140 évvel ezelőtt született íróra.

A rendezvénysorozat október 18-án kezdődik a hagyományos megemlékezéssel és koszorúzással az író szülőházánál, a Szent István utcában, majd egykori iskolájánál, az evangélikus gimnáziumnál. A hivatalos ünnepséget követően a múzeumban rendeznek előadást, amelyen többek között azt is megtudhatják az érdeklődők, hogyan élt az író családja.

A Krúdy-szoba bemutatása után Krúdy Gyula és a Nyírség címmel az író műveiből tartanak felolvasódélutánt, a Krúdy-kvíz megoldásaira pedig a múzeum folyosóin és helyiségeiben találhatják meg a helyes választ az érdeklődők. A csütörtöki nap filmvetítésekkel és előadásokkal zárul, utóbbi során Krúdyról szóló, a Vörös Postakocsi által publikált irodalmi cikkeit és novellarészleteit mutatják be a közönségnek.

Pénteken már a megyei és városi könyvtárban folytatódnak a programok, az író születésének 140., halálának 85. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát. Délután a Hóember szeretője címmel negyvenperces lírai játékot adnak elő a Nyíregyházi Egyetem színjátszói.

A városhoz ezer szállal kötődő, műveiben a nyírségi embereket szívesen ábrázoló Krúdy Gyula emlékét a nevét viselő városházi díszterem, a gimnázium, utca, a sóstói vigadó és a színház kamaraterme máig őrzi Nyíregyházán. 2011-től áll a Kossuth téren a Papok padja, amely mára közkedvelt találkahely és turisztikai látványosság lett. Krúdy 1924-es A nyíregyházi ember című novellájában ugyanezen a helyen állt a nevezetes utcabútor.

A tiszteletadás része, hogy Krúdynak 2011-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott a város önkormányzata.
Krúdy Gyula

Szóljon hozzá!

Hirdetés