Hirdetés

Hirdetés

Megvan a miskolci Cinefest fődíjasa!

Cívishír

2018.09.22. 19:45

Megvan a miskolci Cinefest fődíjasa!
Hildebrand István Balázs Béla-díjas operatőr és videórendező, egyetemi tanár, a fesztivál életműdíjasa beszédet mond (Fotó: Vajda János, MTI)

A Napszállta sem maradt elismerés nélkül.

Hirdetés

Hirdetés

Befejeződött a miskolci filmfesztivál szeptember 22-én, a versenyprogramban tizenkilenc alkotás szerepelt és a rendezvényen volt először látható Magyarországon Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta.

A CineFest idén is erős válogatást adott a legjobb tengerentúli független produkciókból. A fesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke az európai film egyik legfontosabb alakjaként számon tartott Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező volt, míg Hildebrand István operatőr kapta a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.

Az 5 ezer euróval járó Pressburger Imre-díjat, vagyis a Jameson CineFest idei fődíját A bűnös (The Guilty) című dán film nyerte, Gustav Möller munkája. „A zsűrit lenyűgözte az a csodálatos filmes nyelvezet, amivel ezt a meghatóan emberi történetet elmesélik az alkotók. Nagyon megérintett minket a főszereplő igyekezete, hogy megmentsen másokat, miközben szembenéz a saját múltjával is” – indokolták. 

A Zukor Adolf-díjat (3 ezer euró) a Darko Štante rendezte Ok-okozat című szlovén-ausztrál alkotásnak ítélték. A zsűrire „mély benyomást tett a teljes színészi gárda játéka ennek az elsőfilmes rendezőnek a munkájában”, a film  „megrázó hitelességgel ábrázolja azt, mivel jár az önelfogadás hiánya” – írták. 

A Napszálltak különdíjat kapott a „kimagasló operatőri munkáért, történetvezetésért és kosztümökért”. 

Itt olvashatók a Jameson CineFest további díjazottjai.

filmMiskolcCinefest

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.