Hirdetés

Hirdetés

Macron: újjáépítjük a Notre-Dame-ot

MTI

2019.04.16. 08:02

Macron: újjáépítjük a Notre-Dame-ot

Nemzetközi adománygyűjtés indul.

Hirdetés

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kigyulladt a párizsi Notre-Dame tetőszerkezete a székesegyház felújítási munkái közben. Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat – ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrálisnál.

– A legrosszabbat elkerültük, még ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek – tette hozzá Emmanuel Macron. Szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

A gótikus székesegyházban a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így várhatóan megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony. 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, Magyarország együttérez Franciaországgal.

Franciaország ikonikus épületének és egyik jelképének alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.
Emmanuel MacronNotre-Dameújjáépítés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.