Hirdetés

A tagállamok közt dobnák szét az olasz földre lépő migránsokat

MTI

2018.06.24. 17:11

A tagállamok közt dobnák szét az olasz földre lépő migránsokat
Illegális migránsok lélekvesztője az olasz Lampedusa partjainál (Fotó: voanews.com)

Új elképzelésekkel rukkol elő Giuseppe Conte a migráció kezelése kapcsán.

Hirdetés

Radikális váltást sürgetett az EU migrációs politikájában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki a brüsszeli minicsúcsra „többszintű” javaslatcsomaggal érkezett – jelentette az Ansa olasz hírügynökség június 24-én. A találkozó előtt olasz újságíróknak nyilatkozva Giuseppe Conte bejelentette, hogy a római kormány „teljesen új” javaslatcsomagot dolgozott ki a migrációhoz fűződő problémák megoldására. Olaszország kihívás előtt all és radikális váltást sürget – jelentette ki. 

Korábbi információk szerint Róma hajlandó lenne engedni a „másodlagos mozgások” kérdésében, vagyis nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem részesültek menedékjogban.

Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.

Az olasz kormány elveti a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt migránsközpontokat állítsanak fel. Róma szerint ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani.

migrációOlaszország

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.