Hirdetés

Fényes Loki-győzelem a Főnixben – FOTÓK

Cívishír

2019.09.04. 19:45

Fényes Loki-győzelem a Főnixben – FOTÓK
A sérülésből visszatérő Varsányi Nóra 2 gólt szerzett (Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Sokáig emlegetheti az Alba ezt a második félidőt.

Hirdetés

30-22-re győzött a DVSC Schaeffler az Alba Fehérvár ellen a női kézilabda Nb I. második fordulójában, a Főnix Csarnokban. Ezzel a debreceniek méltó revansot vettek az elmúlt idény fiaskóiért.

Felemásan indult: Tóvizi góljára Mendy rossz lövéssel felelt, majd a Loki beállósa ellen ítéltek büntetőt, amit az Alba francia légiósa értékesített. Kovács Anna csípőtájékról elengedett kartácsa talált utat a vendégkapuba, aztán Bulath játszotta el rafináltan, hogy fellökték. 

Ám alig telt el néhány perc, zavar keletkezett a Loki támadójátékában: a piros-fehérek melegedtek be túl lassan vagy az Alba volt nagyon éber, jó kérdés, a lényeg, hogy a hazai labdavesztéseket gyors gólokkal büntette az ellenfél. A küzdelem pszichéjén tovább rontott, hogy míg Oguntoyének nem nagyon volt védése, addig a másik hálóőr, Attingre ügyesen tornázta ki egyik próbálkozásunkat a másik után. 

A 10. percben még egygólos fehérvári vezetést (5-6) mutatott a tábla, a meccs harmadánál azonban már számottevő volt a hátrány (6-11). Kis túlzással, a vendégek „fekete párduca” a sírógörcsöt hozta a DVSC-re, ziccert, átlövést, közeli bombát: mindent megfogott, amivel a kétségbeesés jeges mélységeibe küldte a piros-fehérek önbizalmát. Vagy mondhatnánk, némely hölgyön úrrá lett a görcsös tenni akarás. Így Despotovicson, aki a kihagyott egy-az-egyben után kétszer fölé durrantott.

Nagyon kellett a kapuban az őrségváltás, Triffa a félidőig háromszor védett. Közben az új szerzemény, az argentin Elke Karsten átlövésével a felpaprikázódó debreceniek megkezdték a zárkózást (7-11). Kovács szó szerint kiverekedett góljával (passzolta volna Bordásnak, de nem lehetett, ezért két emberrel a nyakán volt kénytelen felvállalni) lett 10-12, hogy aztán Varsányi higgadt, majd Despotovic precíz találatával egy gólra felkússzon a Loki – a gödörből.

Mendy összeroppantana egy-két gyöngébb legényt, Despotovicsék megszenvedtek a fekete légióssal

Taktikus, hidegfejű, sokat mozgó ellenfélre talált a DVSC az Albában. Mendy neve mellett csak egyetlen akciógól szerepelt, de nagy elánnal mozgatta a társakat, miként Walfisch Mercédesznek sem kellett a szomszédba menni egy-két ravasz, betörési lehetőséget érő testcselért.

A debreceniek az „alapcsapattal” nyitottak, vagyis Vantara-Kelemen, Despotovic, Bulath, Tóvizi, Kovács, Varsányi hatossal kezdtek, de Köstner Vilmos negyed óra után már „felrakta” Bordást, Vámost és Karnik Szabinát. Igaz, utóbbi végül nem sokat játszott.

Kíméletlen tigrissé kellett változni

A második játékrész úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt, fokról-fokra növekedett a Loki dominanciája. A 35. percben Bulath már a vezetést szerezte meg (15-14), de kérdéses volt, hogy egy újbóli védett Despotovic-ziccer, egy szintén tiszta helyzetben lőtt Kovács-kapufa és Vantara-Kelemen rontása után nem kapja-e el a csapatot a pánik (utóbbit Attingre is cukkolta). Kisebb hullámvölgy tényleg jött (16-18, 44. perc), ám Köstner Vilmos – mint utóbb kiderült – meccsdöntő időkéréssel reagált.

Vagy talán akkor ment el a hajó a Fehérvárnak, amikor Deli Rita valamilyen megérzéstől vezérelve a szenzációs Attingre-t Mistina Kittyre cserélte?

Ami bizonyos, hogy két tizenéves, a NEKA-tól érkezett junior Európa-bajnok Vámos Petra és a Loki-nevelés, Petrus Mirtill góljával egyenlített a DVSC (18-18, 45. perc), hogy aztán Bordásnak és Kovács Anna újbóli pazar csuklózásának köszönhetően már kétgólos előnybe kerüljön. 

Kissé könnyű síppal fújták ezen az estén a debreceniek elleni heteseket. Így 20-18-nál Kovács mintha nem ért volna az összecsukló ellenfeléhez, ettől függetlenül az amazoni adottságokkal bíró Mendy büntetőhöz készülődhetett. A 29 éves kiválóságon azonban kifogott a Loki 19 éves fruskája, a szintén junior Eb-t nyert Szabó Dóra, így maradt a különbség. Sőt, Szabó alig több, mint egy perccel később Mendy honfitársát, Zazai-t is felbosszantotta hasonló okból. 

Két védett hetes egymás után – micsoda összpontosítás!

Az 50. percben Bulath kemény lövésével 21-18-ra módosult az eredmény, az edzők ekkorra már az összes időkérésükkel éltek.

Innentől átlagosan kétpercenként estek a Kovács-gólok, ami azért volt nagyon rossz az Alba számára, mert még tíz perc volt hátra a meccsből… A DVSC húzóemberében addig is megvolt a kellő önbizalom, hangsúlyozva, hogy ez a második debreceni idényét kezdő jobbátlövőnél nem nagyon szokott átcsapni sem önzésbe, sem önhajszolásba. Az Alba ellen flottul összejöttek a dolgok, betörésből, átlövésből, büntetőből ötször talált be a Loki erőssége csak a finisben. Talán az utolsó jellemzi a legjobban a hozzáállását: 29-22-nél másodpercek voltak hátra, mégis megküzdött a fallal. Nem tudta már helyezni, a labda kijött a kapusról, de két védő mellett, beugrással begyötörte a harmincadikat – taps.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy közben Vámostól láttunk egy rá jellemző lefordulást, ami hetest és 2 perces kiállítást ért, illetve az „ózdi torpedó” a második góljánál ellenállhatatlan erővel hatolt be két védő közé és eresztette el a labdát vállból, akkor még inkább örülünk.

Triffa is meglepődött, mekkora előny lett a hátrányból

12-4-re nyerte a DVSC az utolsó negyedórát egy éles ellenfél ellen, amelyikől az utolsó találkozások alkalmával kikapott. Most is pengeélen táncolt a „sztori” 45 percen át, aztán jött, amit láttunk. Hogy kivételes este volt a mai vagy ez a DVSC máskor is képes lesz tigrissé változni, amikor bele kell vájni a fogakat az ellenfél torkába? Erre talán korai válaszolni, most elegendő örülni a nagyszerű győzelemnek.

MESTERMÉRLEG
Köstner Vilmos: – Miután a negyvenedik percben sikerült legyőzni önmagunkat, onnantól megérdemelt győzelmet arattunk javuló játékkal, de még mindig sok hibával.
Deli Rita: – Az első félidőben nem tudtuk kihasználni elöl a jó kapusteljesítményünket. Ennek eredményeként pedig azt sem sikerült elérnünk, hogy minél nagyobb előnnyel forduljunk. A második félidőben már sok volt a technikai hibánk, elfáradtunk. Rutint kell szereznünk egy-egy szituációnál, tragédia nem történt, tanulófázisban vagyunk.

DVSC Schaeffler - Alba Fehérvár KC 30-22 (12-13)
Debrecen, játékvezetők: Hargitai, Markó.
Debrecen: Oguntoye, Szabó, Triffa (kapusok), Arany, Bordás 1, Bulath 3, Despotovic 1, Karnik, Karsten 1, Kovács 13 (2), Petrus 1, Poczetnyik, Tóvizi 3, Vámos 2, Vantara-Kelemen 3, Varsányi 2. Edző: Köstner Vilmos.
Székesfehérvár: Fehérvár: Attingre, Györkös, Mistina (kapusok), Besszer, Boldizsár 2, Hudra, Mendy 11 (6), Moutsogianni, Pelczéder, Piller 1, Rózsás, Szarka, Sztankovics 3, Töpfner, Walfisch 3, Zazai 2. Edző: Deli Rita.
Kiállítások: 10, ill. 10.
Hétméteresek: 3/2, ill. 8/6.

Ratalics László

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés