Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újraindul a panelprogram és díjazzák a cívisházakat Debrecenben

| 2023. 05. 25. | 15:38:00
A vízmű és a DKV jelentős veszteséget halmoz fel – hangzott el a közgyűlésen.
Újraindul a panelprogram és díjazzák a cívisházakat Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közgyűlés egyhangú szavazással hagyta jóvá az általa alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló rendeletének módosítását május 25-én. Az előterjesztésből kiderült, az „Év Cívis Háza” díj kitüntetettje díszoklevelet és egy 20x20 centiméter nagyságú, azon fekete gravírozással félkörívben elhelyezett „Év Cívis Háza” feliratú táblát kap. Papp László örvendetesnek nevezte, hogy a városépítészeti karakter megőrzése a figyelem középpontjába került. Ezt szolgálja a grémium korábban a cívisházak védelméről hozott döntése, díjalapítása. Van mit óvni, jelenleg 260-nál több „Év Cívis Ház” aspiráns épületet vizsgálnak a szakemberek. A polgármester hangsúlyozta, az előterjesztés célja, hogy a cívisházak tulajdonosaiban erősítsék a város épített öröksége védelme iránti igényt, tehát ne a lebontásban, hanem az épületek karakterének megőrzését szolgáló felújításban, korszerűsítésben gondolkodjanak. Javasolta, a 2024-es költségvetésben hozzanak létre egy alapot a cívisházak felújításának ösztönzésére. Ugyancsak egyhangú szavazással mondtak igent a Debrecen Városkártyáról szóló rendelet módosítására. Ennek lényege, hogy a 2020. június 1-jén hatályba lépett kártya 3 évig tartó érvényességét 2030. december 31-éig hosszabbították meg.

[Beillesztett cikk: A rendőrfőkapitány is elégedett Debrecen közbiztonságával]

Azzal együtt, hogy minden képviselő támogatta szavazatával az előterjesztést, főleg politikai indíttatású vitát váltott ki az iparosított technológiával épült lakóépületek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítéséről, felújításáról szóló napirendi pont. Az előterjesztésből kiderült, hogy a város a 2023. évi költségvetéséből 500 ezer forintot fordít a panelprogram újraindítására. A támogatás célja elsődlegesen az energiahatékonyság javítása. Pályázatot a panellakások társasházként működő lakóközösségei, valamint a debreceni székhelyű lakásszövetkezetek nyújthatnak be nyílászárók energiamegtakarítást eredményező cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére (ezek csak együttesen lehetségesek), továbbá a liftek energia-megtakarítást eredményező cseréjére. A támogatás mértéke az elszámolható bekerülési költség 25 százaléka, de legfeljebb lakásonként 750 ezer forint.

A pályázatot június 1-től december 31-ig lehet benyújtani, az elbírálás folyamatos.

Papp László kiegészítésként hozzáfűzte, a város gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy kormányzati támogatás nélkül is újraindítsák a programot. Ha Debrecen gazdasága lehetővé teszi, növelni lehet a keretet. Csaholczi Attila (Fidesz-KDNP) hozzászólásában amellett érvelt, hogy a felújítások jelentős energiamegtakarítással járnak, az épületek állapotát is javítják. Frissítik a városképet, mert a homlokzatfelújítással színesebbek lesznek a most még szürke épületek. Vaszkó Imre (DK) szerint csepp a tengerben az 500 millió forintos támogatás, majd megdicsérte a városvezetést, hogy a panellakások felújításával az államtól átvállal egy feladatot, amihez egyébként az Európai Uniótól is lehetne pénzt szerezni. Majd tartalmat váltva propaganda jellegűnek nevezte a debreceni önkormányzat lépését, hozzáfűzve, hogy Mészáros Lőrinc a múlt évben 180 milliárddal gazdagodott, és ebből nagyon sok lakást fel lehetne újítani.

Ezt a részét a hozzászólásnak Papp László a demagógia csimborasszójának nevezte, majd hozzátette, számára bántó kicsit, hogy propagandának nevezte a támogatást.

Vaszkó Imrét, aki a pénzügyi bizottság elnöke újfent emlékeztette az éves büdzsé tárgyalásáról való kivonulására. – Ott lett volna helye a hozzászólásnak, ehelyett a színházat választották. Helyettük azonban szavaztak az akkor az ülésteremben lévők, és elfogadták a költségvetésbe beépített 500 milliós támogatást a panelprogram újraindítására – fogalmazott a városvezető.
– 500 millió több mint a semmi – ezt már Papp Viktor mondta. – Sok panellakás rezsicsökkentéséhez tudunk hozzájárulni. 23 ezer 500 panellakás van Debrecenben, az önkormányzat a következő öt év költségvetésében kötelezettséget vállal a program folytatására.

Madarasi István egyetért Vaszkó Imrével abban, hogy igen, ez kormányzati feladat lenne. Ő maga többször is jelezte, hogy a gazdaságfejlesztésért adni kell a lakosoknak valamit. Ez a támogatás ebben az első. Javasolta, a Kádár-kockákat is fel lehetne újítani, és meghirdetni a bérlakás-építési programot, mert komoly problémát jelent a jövő generációjának.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester a panelprogram környezetvédelmi vonatkozására hívta fel a figyelmet. Rendkívül jelentős megtakarítást érnek el, javul Debrecen levegőminősége, főleg télen. Reflektált Vaszkó képviselő Mászárost illető felvetésére, mondván, a másik oldalon viszont meg lehetne nézni, hogy hány embernek ad munkát.

Többségi szavazással fogadták el a képviselők a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2022. évi számviteli törvény szerinti éves és összevont (konszolidált) beszámolóját, valamint a DKV Zrt. 2022. évi beszámolóját a helyi személyszállítási közszolgáltatás ellátásáról. Az előterjesztés kiegészítéséhez Papp László hozzáfűzte: stabil a város költségvetése és kellően perspektívikus. A gazdálkodás másik lába a vagyonkezelő zrt., ami tovább erősíti a stabilitást. A vagyonkezelő a külső nehéz körülmények ellenére is az egyik legeredményesebb évét zárta 2022-ben.

Ezt árnyalja, hogy a veszteség jelentős.

A vízmű és a DKV jelentős veszteséget halmoz fel. Dicséretesnek nevezte a terven felüli ingatlanértékesítésekből származó pénzbevételt, ez azonban egyszeri tranzakciókból származnak, és nem lesznek hosszútávon. Amikor a legnehezebb időszak van, akkor lehet a működést az extrabevételekkel stabilizálni. Megdicsérte a vagyonkezelő tagvállalatainak vezetőinek munkáját, amely annak ellenére is eredményes, hogy lépést tudtak tartani a munkaerőpiac kihívásával, a béremeléssel. A vízmű veszteségéről is szólt, annak oka az, hogy 10 éve nem emeltek vízdíjat.

[Beillesztett cikk: Felemás a vagyonkezelő gazdálkodása]

Gondola Zsolt hozzászólását azzal kezdte, hogy a tömegközlekedés eddigi finanszírozása mellett most már a vízmű is gondot jelent. Van néhány ingatlanügylet, de az ingatlanok elfogynak. A városvezetésnek javasolta, gondolkodni kellene egy újfajta finanszírozási rendszer kialakításán. Papp László abban egyetértett Gondolával, hogy egyszeri és rövidtávú bevételek vannak, amelyek három év elteltével már nem jelennek meg a holdingnál. Akkor viszont – várhatóan – már nagyobb adóbevételei lesznek Debrecennek. A jövőt azonban nem a támogatásokra kell alapozni. A vízügy problémájában már egyeztet az ágazati államtitkárral. Ha fennmarad a jelenlegi helyzet, a vízműnek el kell gondolkodnia, megtatja-e megyei szolgáltatásait. Madarasi István ráerősített Gondola Zsolt hozzászólására. A vízmű tartós finanszírozását nem lehet bevállalni, félő, hogy „DKV 2” lesz belőle. A DKV-nál egyértelmű, kormányzati támogatás nélkül nem lehet megoldani a problémát. Papp László leszögezte: a felvetődött sok kérdést legkésőbb 2024-ben meg kell oldani.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Mentők is érkeztek a helyszínre.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.