Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új sportág a Mozdulj, Debrecen! programjában

Cívishír | 2024. 02. 28. | 17:44:55
Már a nordic walking is elérhető.
Új sportág a Mozdulj, Debrecen! programjában
Jobban, egészségesebben érezhetjük magunkat (Fotó: önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjai a nordic walking mozgásprogrammal bővülnek. A témáról a Nagyerdőn tartott sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Kőrösi Judit, a Nordic Walking Debrecen alapítója, vezetőedzője és a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület alapítója, elnöke, valamint Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója február 28-án. Amint azt Széles Diána többek közt elmondta, a város egészségterve – melyet a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karával együttműködve készített az önkormányzat – rámutatott arra, hogy a debreceniek többsége – több mint 72 százaléka – mozgásszegény életmódot folytat. Az e felismerés nyomán, s a város egyre növekvő adóbevételei révén az önkormányzat által finanszírozhatóan létrejött Mozdulj, Debrecen! mozgalom. Tevékenységének immáron több mint két éve alatt több mint 55 ezer debreceni polgárt mozgattak meg meg.

A Kőrösi Judit által alapított Nordic Walking Debrecen is jól illeszkedik ehhez a mozgalomhoz, s közös szándék alapján csatlakozott is hozzá. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a nordic walking nem csupán egy kis eszközigénnyel, egészséges környezetben – Debrecenben például a Nagyerdőn –, szabad téren végezhető szabadidős mozgásforma, de komoly sport is, melynek segítségével jobban, egészségesebben érezhetjük magunkat.

Kőrösi Judit örömét fejezte ki, hogy a városban 10 éves múltra visszatekintő Nordic Walking Debrecen is kapcsolódhat a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz, s ily módon a város segíthet abban, hogy ez a nagyszerű sport egyre népszerűbb legyen. Mint kiemelte: ha helyesen technikával végezzük – ugyanis a nordic walking nem azonos a túrabotos gyaloglással –, akkor az összes izmunk több mint 90 százalékát átmozgatja. A nordic walking speciális, körültekintően kiválasztott botot igényel, amit megfelelő technikával használva gyaloglás közben tehermentesíthetjük az ízületeket, javíthatjuk a tüdő és a szív kapacitását. 9-től 99 éves korig és az egészségügyi rehabilitációs, rekreációs céloktól akár a versenysportig számtalan fokozatban, sokféle intenzitással, egyénileg vagy közösségben is űzhető.

Természet, mozgás, egészség, közösség – ezek a nordic walking vezérszavai.

Amint azt Papp Csaba elmondta, örömteli, hogy a Nordic Walking Debrecennel már egy több mint ezer embert számláló közösség csatlakozik a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz. A közösség és a mozgalom fejlődése is párhuzamot mutat: mindkettő néhány emberrel indult, s később egyre terebélyesedett. A Mozdulj, Debrecen! mozgásos programjai – tematikus séták, gerinctorna, jóga, aerobik, zumba – a kezdeti heti két nap helyett ma már a hét minden munkanapján, jelenleg összesen 9 beltéri helyszínen érhetők el, s 2023 ősze óta működik a Szent Anna utca 11. alatti egészségfejlesztési központ is. A Nordic Walking Debrecen nem az első „külsős” csoport, amely csatlakozik a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz, hiszen a Mozaik Med SE 2023 tavasza óta futóalkalmaival e keretekben is népszerűsíti a mozgást.

Ezek az együttműködések kölcsönösen előnyösek mind a csatlakozó közösségek, mind a Mozdulj, Debrecen! mozgalom számára, hiszen a cél közös: megmozgatni, egészségesebb életmódra ösztönözni a debrecenieket.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz kapcsolódva a Nordic Walking Debrecen hétfőnként 15.30 és 17.30 óra között, szerdánként pedig 8.30 és 10.30 óra között tart ingyenes alapképzéseket a Nagyerdőn – találkozó a Ködszínháznál. Azért fontos az alapképzés, mert a nordic walking gyakorlásához a megfelelő bot kiválasztásának módját meg kell tanulni, s a helyes mozgásformát is mindenképpen el kell sajátítani! Csak ezt követően lehet csatlakozni a nordic walking alkalmaihoz a Tócóvölgyben és a Nagyerdőn. Az alapképzésre előzetesen regisztrálni EZEN a címen, az Ingyenes programok és szűrővizsgálatok időpontfoglalója menüpontban a Nordic walking alapoktatás (rekreációs csoport), és a Nordic walking alapoktatás (vitális csoport) alpontokban lehet.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.