Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer hízóval lépne piacra Hajdúböszörmény új cége

| 2020. 12. 31. | 13:10:00
Az önkormányzat több lépésben tenné nyereségessé saját húsipari üzletágát.
Több ezer hízóval lépne piacra Hajdúböszörmény új cége
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Hajdúkerületi-Hús” Állattenyésztő és Húsfeldolgozó Nonprofit Kft. néven céget hozott létre a hajdúböszörményi önkormányzat a városi beruházásban, állami és önkormányzati támogatással épült vágóhíd és húsfeldolgozó üzemeltetésére.

A cégalapítás mellett szól – indokolt Kiss Attila polgármester az erről szóló decemberi előterjesztésében – a gyorsabb, rugalmasabb döntéshozatal és az önálló gazdálkodás, továbbá bizonyos pályázatok során így előnyből indulnának. A nonprofit kft. állattenyésztéssel, a már említett húsipari, valamint egy román-magyar uniós pályázathoz kapcsolódó tevékenységi körrel (füstölés, bélfeldolgozás stb.) foglalkozna. A 3 millió forintos törzstőkével megalakított cég a későbbiekben mintegy 20 dolgozóval működhet.

Ismert, hogy tavaly és tavalyelőtt átadták Hajdúböszörményben a húsfeldolgozót és a vágóhidat, a kettő összesen 400 millió forintba került, a finanszírozás mintegy 90 százalékát a Belügyminisztérium állta egy közfoglalkoztatási mintaprogram keretében.

Az idei év első felében az ezeket működtető Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. (HV Kft.) valamennyi üzletága veszteségesnek bizonyult, azon belül a húsipari terület 12 millió forintot „vitt el”. A helyi képviselő-testület elé kerülő dokumentumok a komolyabb javítási költségekkel, „nagy mennyiségű kis értékű eszközök” beszerzésével és különféle pályázati költségekkel magyarázták a hiányt, hozzátéve, a városvezetés felülvizsgálatot indított a nyereségesség érdekében.

Ez utóbbi zálogát látják egy kifejezetten erre az ágazati profilra létrehozott cégben, melybe átvinnék a 2019-es közfoglalkoztatási program révén szerzett tenyészállatokat. Ettől az új konstrukciótól azért is várnának többet, mert a városgazdálkodási cég nem tenyészt és nem is nevel haszonállatot, miközben a piacon – olvasható egy erről szóló előterjesztésben – volna ilyen igény.

[Beillesztett cikk: Az élelmiszeriparban erősített Hajdúböszörmény]

Az előzetes felmérések szerint a húsfeldolgozó és a bérvágatók részéről 2020-ban évi 2800-3000 sertés és 150 hízómarha vágásra volna tervezhető. Az említett román-magyar pályázat (ROHU) révén jövő februárban elindulhat a füstölő, érlelő átalakítása, a hűtőkapacitás bővítése, a bélfeldolgozó, továbbá egy üzlet kialakítása, valamint modernebb. nagyobb kapacitású gépek beszerzése. Bizonyos fejlesztések révén az új céggel 3600-4000 hízó sertés „előállítását” céloznák meg. A vállalkozás engedélyeit jövő februárra szerezhetik be.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés