Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szuperszámítógép-kapacitást nyert egy pályázaton a Debreceni Egyetem

| 2020. 06. 23. | 13:32:00
A virtuális gépeket elsődlegesen növények és állatok elterjedésének modellezésére fogják használni.
Szuperszámítógép-kapacitást nyert egy pályázaton a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szuperszámítógép-kapacitást nyert el a European Open Science Cloud pályázatán a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának OpenBioMaps rendszere. A biológiai adatbáziskezelőt az ország számos nemzeti parkja és kutatóintézete használja a fajok terjedésének elemzésére. A rendszert üzemeltető konzorcium az EOSC EGI Early Adapter Programja révén kapta meg a szuperszámítógép-kapacitást, amelyet beépítenek az OpenBioMaps szolgáltatás portfóliójába.

– A virtuális gépeinket elsődlegesen növények és állatok elterjedésének modellezésére fogjuk használni. A kapacitásnak köszönhetőn az OpenBioMaps-rendszer megfelelő gépparkkal nem rendelkező felhasználói is folytathatnak ilyen, a fajok elterjedését vizsgáló és előrejelző kutatásokat – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bán Miklós, a DE TTK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék adjunktusa, az OpenBioMaps fejlesztésének vezetője.

A szakember kifejtette, hogy a szuperszámítógép-kapacitás révén olyan szolgáltatási felületet tudnak létrehozni, amelynek segítségével – tetszőleges környezeti változókat felhasználva – részben automatizálva lehet az egyes adatbázisokban lévő adatokból az élőlények elterjedési mintázatát elemezni, és időbeni változásait előrejelezni.

Bán Miklós

– Ezek a kutatások a tudomány és a természetvédelem közötti aktív együttműködést szolgálják. Hazánk tíz nemzeti parkja közül nyolccal működünk együtt, számukra is nagy segítséget jelent ez a projekt – mutatott rá Bán Miklós. A nemzeti parkok munkatársai az OpenBioMaps mobil alkalmazását mint elsődleges terepi adatgyűjtő eszközt használják. Ehhez nyújthat segítséget a világ egyetlen fair-trade nyersanyagokat felhasználó mobiltelefon-gyártója, a holland FairPhone felajánlása, amely két telefont biztosít az OpenBioMaps részére, tesztelésre. Így a konzorcium partnerei már az adatgyűjtés során egy környezettudatosan gyártott eszközt tudnak használni.

Az OpenBioMaps rendszert 2012-ben hívta életre a Debreceni Egyetem és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Mára már hét tagja van a Debreceni Egyetemen kívül az adatbázisrendszert üzemeltető konzorciumnak, amely a kutatás támogatására egy szerverhálózatot tart fent, amelyen szabadon lehet biológiai adatbázisokat létrehozni. Magyarország és Románia mellett a világ minden tájáról – Madagaszkártól Kínán és Mexikón át a Zöld-foki-szigetekig –, töltenek fel megfigyeléseket a leginkább biodiverzitási kutatási adatokat tartalmazó adatbázisokba.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
A szoboszlói teniszezőnek most nem volt szerencséje.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés