Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosítanák az anyjuk halálát okozó fivérek büntetését

| 2022. 06. 22. | 11:34:00
A Hajdú-Bihar megyei férfiak szándékosan nem gondozták az asszonyt.
Súlyosítanák az anyjuk halálát okozó fivérek büntetését
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék 5 évi, valamint 6 évi börtönbüntetésre és ugyanilyen tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azt a két Hajdú-Bihar megyei férfit, akik szándékosan nem gondozták súlyosan beteg édesanyjukat, aki kis idő múlva meg is halt. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség mindkét férfi büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta – közölte az ugyeszseg.hu.

A vádlottak egy hajdúsági városban, közös háztartásban éltek 60 éves édesanyjukkal. Az asszony egy betegség miatt gyakran feledékennyé és zavarttá vált.

A két vádlott érzékelte, hogy anyjuk állapotának romlik, a gyógykezeléséről mégsem gondoskodtak, a gondozását pedig súlyosan elhanyagolták.

A nő 2019-ben fizikálisan és pszichésen egyaránt fokozatosan leromlott, a környzetében élő emberek szorgalmazták is gondozását, a vádlottak azonban ezt mindig elhárították. Ezen év decemberében a napszámból hazatérő férfiak látták, hogy az anyjuk nagyon rosszul van.

A mentők a helyszínen megkezdték az újraélesztését, majd kórházba szállították, azonban az asszony rövid időn belül elhunyt, halálát kihűlés miatti anyagcserezavar okozta.

Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívüli módon elhanyagolt küllemű, alultáplált volt a nő.

Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, valamint folyadékot a halálát megelőzően több nappal nem fogyasztott, mivel a fiaitól nem kapott. A testén kezdődő felfekvéses fekélyek voltak észlelhetők.

Nem biztosítottak megfelelő környezetet

A vádlott férfiak védekezése szerint az anyjuk testi romlásának oka az volt, hogy a segítségüket elutasította. A törvényszék ezt nem fogadta el, és az ítéletében megállapította, hogy a sértett halála akkor lett volna elkerülhető, ha a vádlottak gondozási kötelezettségüket megfelelően teljesítik, gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről. Közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása az érintett személy halálához vezethet, a vádlottak azonban e következménybe belenyugodva jártak el.

A vádhatóságnak bejelentett fellebbezése alapján a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség mindkét férfi büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta. A főügyészség álláspontja szerint ugyanis a különösen kegyetlen elkövetéshez közel álló, édesanyjuk halálához vezető bánásmód az enyhítő rendelkezések alkalmazását nem indokolja. A törvényszék mindkét vádlottal szemben eltúlzottan enyhe börtönt szabott ki, amelynek fegyházban végrehajtása nem mellőzhető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.