Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rétvári: 1035 eljárás van folyamatban pedofil elkövetőkkel szemben

MTI | 2024. 04. 12. | 13:22:25
Csak az idei évben 444 ügy indult.
Rétvári: 1035 eljárás van folyamatban pedofil elkövetőkkel szemben
Rétvári Bence (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát, és egy évtized alatt 62 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára április 12-én Budapesten. Rétvári Bence a bűnmegelőzés napja alkalmából rendezett ünnepségen azt hangsúlyozta: az eredmény a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkájának köszönhető. Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, amihez az is hozzájárult, hogy megemelték a bűnüldözésre és a működtetésre szánt forrásokat; míg 2010-ben a rendőrség működtetésére 449 milliárd forint szerepelt a költségvetésben, addig idén erre 1309 milliárd forintot fordítanak – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: az elmúlt tíz évben háromezerrel nőtt a rendőrség létszáma, és idén 80 ezer forintos, míg 2022-ben 116 ezer forintos alapbéremelés történt ezen a területen.

Azt mondta, Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve a magyar, amiért sok támadás éri az országot, azonban a kormány ezeket a támadásokat inkább elismerésnek tartja. A kormány álláspontja az, hogy szigorú büntetőjogszabályok nélkül nem lehet az emberek békéjét és biztoságát megvédeni – emelte ki Rétvári Bence. Úgy fogalmazott: akkor, amikor az élet felbolydul, a szomszédunkban háború zajlik, és mindenki egy kicsit nagyobb külső veszélyt érez, fontos, hogy ez ne jelentse az egyén életének megrendülését. "Nincs annál nagyobb veszély, minthogy a béke és a biztonság veszélybe kerül, ezért fontos a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkája" – mondta. Rétvári Bence kitért arra, fontos feladat Európa és Magyarország békéjének megőrzése, hiszen a békének már csak "magyar hangja van, minden más nyelven csak a háború hangján lehet szólamokat hallani, ami nagyon veszélyes". "Az, hogy a NATO védelmi szövetségként a háború szervezését vette át az uniótól, az sokak számára minőségileg is riasztó" – fogalmazott.

Az államtitkár szerint ez egy olyan időszak, amikor a béke és a biztonság felértékelődik, és ezekért tenni kell.

A biztonságunkért a rendőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) sokat tett. Az NBT munkája révén ma kevesebben lesznek bűncselekmény áldozatai, a szervezet munkája fontos és mindig aktuális – hangoztatta. Jelezte, hogy a rendőrség az idei évben már kimagaslóan sok esetben, 444 nyomozást indított pedofil elkövetőkkel szemben, és 89 vádemelési javaslattal élt. Büntetőeljárást 1035 ügyben folytat pedofil elkövetőkkel szemben; ez a munka is biztosítja a gyerekek nagyobb biztonságát – mutatott rá. Közölte, az NBT által kidolgozott bűnmegelőzési programok nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki, a legjobbak közé tartoznak. A bűnmegelőzési tanács sosem enged az igényességből, ezért munkájuk időtálló.

Hatala József, az NBT elnöke köszönetet mondott az oktatásban, az önkormányzatokban, a kormányhivatalokban, a rendőrségen dolgozók bűnmegelőzési munkájáért, és arra kérte őket, támogassák a kormány bűnmegelőzéssel kapcsolatos elképzeléseit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát