Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása a TAMA Hungary Kft.-nél

civishir.hu | 2024. 03. 01. | 08:49:08
A cég 2009-ben alakult.
Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása a TAMA Hungary Kft.-nél

A TAMA Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumvezető) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (konzorciumi tag) konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2019-1.1.1-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra.  A „Megnövelt teherbírású polipropilén és környezetbarát alapanyagú bálakötöző zsinegek kifejlesztése” című, 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00335 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette.  A projekt összköltsége 1 325 027 141 forint, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 705 718 613 forint.

A gabonafélék betakarításakor a szalmát megfelelő gépesítéssel hengeres vagy téglatest alakú bálákba tömörítik és tárolják. Hogy a kész bála megtartsa az alakját, különböző kötözőanyagokat használnak, általában nagymértékben orientált polipropilén (PP) zsineget, hálót. Gépesített kötözéskor a viszonylag merev zsinegek a csomózás során gyakran elszakadnak. Másrészt pedig a kész bálák tárolása során fellépő időjárási körülmények (csapadék, napfény, hőmérséklet) is okozhatják a bálakötöző zsinegek csomókötéseinek elszakadását, ami pedig a későbbi begyűjtést nehezíti. A TAMA 2009-ben alakult, berettyóújfalui üzemükben bálahálók mellett 18.000 tonna/év mennyiségben állítanak elő PP zsinegeket, kifejezetten bálakötözéshez. A projekt keretében a konkurens termékekhez képest jobb műszaki színvonalú és emellett környezetbarát bálakötöző zsinegek kifejlesztése és ezek piacravitele történt meg. Az egyik cél a meglévő PP bálakötöző zsineg anyagának és gyártási technológiájának fejlesztése volt a nagyobb szakítószilárdság, nagyobb rugalmasság (nagyobb szakadási nyúlás), kisebb tömeg és a hő hatására kisebb visszaalakulási (relaxációs) hajlam elérése érdekében. A bálakötöző zsinegek és az azzal létrehozott csomókötés nagyobb erőértéknél szakad el, így növelve a bálázási folyamat hatékonyságát és csökkentve az ahhoz szükséges időt és a felhasznált anyag mennyiségét. A másik cél pedig az eredetileg PP-ből készített zsineg mellé egy környezetbarát, megújuló erőforrásból előállítható, egyben biológiai úton lebontható polimerből (ún. biopolimerből) történő előállítási technológia kidolgozása volt. Ennek eredményeképpen pedig a termőföldekre a nagy mennyiségű, kőolaj alapú műanyag helyett környezetbarát, biológiai úton lebontható anyag kerül.

További információ kérhető:
TAMA Hungary Kft.        
Telefon: +36 20/938-5735    
Honlap: www.tama-hungary.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.