Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Példátlan mészárlás egy Mikepércs és Debrecen közötti vadfarmon

Cívishír | 2024. 06. 21. | 17:30:53
A tulajdonos abban reménykedik, hogy jelentkezik, aki érdemi információval bír a bűnesetről.
Példátlan mészárlás egy Mikepércs és Debrecen közötti vadfarmon
A rendőrség állatkínzás miatt indított büntetőeljárást (Fotó: Cívishír/Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc dámszarvast, köztük öt vemhes tehenet lőttek meg ismeretlenek május 11-re virradóan egy Mikepércs és Debrecen közötti tanyán, ami vadfarm is egyben; négy állat szinte azonnal kimúlt, kettő később pusztult el, kettő azóta beteg. A rendőrség nyomoz, de minden érdemi információ jól jönne a Hajdú-Biharban szinte példátlan bűncselekmény mielőbbi felderítése érdekében. 

A Cívishír beszélt a dámszarvasok névtelenséget kérő gazdájával, a férfi nagyon bízik olyan tanúk jelentkezésében, akiknek szívügye a kegyetlen tettesek elfogása. A szarvastehenek néhány napon belül világra hozták volna a borjaikat, s az elkövetők mintha csak célzottan lőtték volna éppen hasba a nőstényeket…

– Szombat volt, reggel negyed hét, amikor a tanya-vadfarm gondnoka kétségbeesetten telefonált. Nagy baj van, jöjjek, mert az egyik tehén átlőtt nyakkal, zöldes nyálat köpve fekszik a fűben. Rohantam a tanyára, ahol hat éve kedvtelésből tartunk dámszarvasokat. Az állat menthetetlen volt, de még élt. Mellőle hívtam a rendőrséget. Két autóval, gyorsan megérkeztek, azt mondták, ilyet még ők sem tapasztaltak. A terület átvizsgálása során további három dámot találtak elpusztulva vagy haldoklás közben. Négy másik szintén megsérült – emlékezett vissza a vadfarm tulajdonosa.

A hatvanas éveiben járó férfi kérdésünkre elmondta: a tanyát 25 éve vásárolták, eleinte lovat, birkát, kecskét, baromfit tartottak. Ez azonban több okból – körmölés, nyírás, betegségek stb. – rendkívül körülményesnek bizonyult, így felhagytak vele. – A nagyszüleim szabolcsi gazdálkodók voltak, mindig is bennem volt a föld, a gyümölcsfák szeretete. A szarvasok ötlete egy szintén ezzel foglalkozó barátom példája alapján jött. A jogszabályi előírások teljesítése, a vadfarm-létesítési és a tenyésztési engedély megszerzését követően, 6 évvel ezelőtt szereztünk be fiatal állatokat, két bikát és négy tehenet. Olyan jól érezték magukat, hogy a csorda tizenöt tagúra nőtt – taglalta.

Az egyik, tenyésztésre kiszemelt bika teteme 90 méterre hevert a háztól (Fotó: Magánarchívum)

A fogságban 15 évig is elélő dámszarvasokat nem a húsukért, nem a trófeájukért, hanem csak kedvtelésből kezdték tartani. Mert „szép”, „őszinte”, „nyitott” állatok – nem válnak kezessé, nem hagyják magukat megérinteni, de megszokják az ember közelségét – hallhattuk.

Éjjel, csöndben, könyörület nélkül

Mint megtudtuk, a tulajdonos a tizenöt állatból hetet-nyolcat el akart adni. – Ekkora területen ennyien is eléltek volna, ugyanakkor tudom, hogy kissé kezdett már szűkössé válni a terület a számukra. Ezek az állatok akkor érzik magukat a legjobban, ha kedvükre legelészhetnek, csipegethetik a leveleket. Ezért döntöttem az eladásról, de nehogy jelentős összegre gondoljon – válaszolta érdeklődésünkre. A vevők is megvoltak már, megbízható, baráti körből. Bikákat, teheneket és borjakat egyaránt vásároltak volna. A mészárlás egyetlen nappal az adásvétel előtt következett be. Noha a hat esztendő alatt soha senki nem ártott a dámszarvasoknak.

Szakemberek szerint a tettes vagy inkább tettesek nem szokványos, hanem zárt köpenyű, acélhegyű lőszert használhattak és kis kaliberű lőfegyvert. Ezekkel lényegében keresztüllőhették a szarvasokat. Mivel ez nem deformálódik, roncsol annyira, mint a vadászok által többnyire használt lövedékek, az állatok hosszabb szenvedésnek vannak kitéve. 

A két nagy, 7-8 éves tenyészbikát lapockakörnyéken lőttek meg, a vemhes teheneket a lágy részeken, főleg hasba. A helyszínen lövédékeket és töltényhüvelyeket sem találtak, holott fémkeresővel is kutatták a területet. Az utolsónak elpusztult tehén tetemét megröngtenezték a lőszer megtalálása érdekében. A golyó nem került elő, a felvétel csak azt bizonyítja, hogy a napok múlva születendő borjút az anyja hasában átlőtték és a tehén emiatt pusztult el. Hat napi szenvedés után.

A meglőtt állatok közül már csak egy tenyészbika van életben, de a Rudi nevű szarvasnak sem sok lehet hátra. Nála elakadt a golyó, amely a testében maradva fél focilabdányi gyulladt duzzanatot eredményezett.  

Rudi életét gyulladt duzzanat nehezíti az aljas támadás után (Fotó: Cívishír/Ratalics László)

Bár az elkövetők legalább huszonötször tüzeltek, a tanyán a kutyák nem jeleztek. Így – hozzáértők szerint – biztosra vehető az is, hogy hangtompítót használtak az öldökléshez.

A Debreceni Rendőrkapitányság állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást. A nyomozás érdekeire tekintettel a hatóság bővebb információt egyelőre nem kívánt megosztani az ügyről.

– Ahány szarvasunk a külső kerítés közelében volt, mindre lőhettek. A sértetlenül maradt fiatal állatok a terület másik részén tartózkodhattak – magyarázta a tulajdonos, hogy miként kerülhette el a golyókat a csorda egy része. A szarvasok a lakott tanyától 80-90 méterre éltek. – Lakott területen fegyverrel lövöldözni házak irányába? Milyen ember tesz ilyet? Mindannyiunk érdeke, hogy megakadályozzák, megelőzzék az ilyen eseteket – húzta alá segítségkérésének indokoltságát.

Aki az esetről bármit tud, a +36 20 468 5740-es telefonszámon jelentkezhet. Írni a szerkesztoseg@civishir.hu-ra írhatnak.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Rekordszámú végzős a debreceni jogi karon
Rekordszámú végzős a debreceni jogi karon
Több mint háromszázan vették át diplomájukat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást
Az árfigyelő rendszer azért marad.
Komoly beruházás készülődik a Faraktár utcán
Száz lakás, vendéglátóhelyek, üzemanyagtöltő – ez a terv.
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.