Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Otthon, kutatóközpont és gyártóhely a Debreceni Egyetem új épülete

Cívishír | 2024. 05. 27. | 14:56:28
Országos, sőt nemzetközi jelentőségű a Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemben folyó munka.
 Otthon, kutatóközpont és gyártóhely a Debreceni Egyetem új épülete
Új épületet kapott az egyetem gyógyszerésztudományi kara (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepélyes keretek között, a történelmi egyházak püspökeinek részvételével, Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára jelenlétében avatták fel a város és az egyetem vezetői a Debreceni Egyetem Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar épületét május 27-én az egyetem tudományos innovációs parkjában.

Köszöntőjében Kovácsné Bácskay Ildikó, a debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja felidézte a több mint két évtizeddel ezelőtti időszakot, amikor az egyetem a Pharmapolisz gyógyszeripari klaszter elindításával útnak indította az egészségipari koncepcióját. Ezzel az egyetem meg kívánta erősíteni a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és az ipar szoros együttműködésére. E célok mentén dolgozta ki az egyetem az egészségipari küldetésnyilatkozatát, amelyben az egészségügyi kutatások magas színvonalú kivitelezését tűzte ki célul. Ennek eredménye az élettartam és az életminőség javítása, amelyek hozzájárulnak a jóléthez és produktivitáshoz. Így mind az egyén, mind a társadalom szempontjából kiemelt jelentőségűek. A dékán részletezte az egyetem és a gazdaság résztvevőinek szoros együttműködését, aminek az új intézmény helyet ad. Ugyanakkor a létesítményben otthonra talált az eddig önálló egység nélküli gyógyszerészkar.

– Örömünnep a magyar gyógyszerészetnek és a Debreceni Egyetemnek a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar épületének átadása. Alig egy év telt el az alapkőletétel és a mai átadás között. Ez a magyar modell, ami Debrecenben inspirálódott. Nemzeti, értékalapú, értékálló – jelentette ki Hankó Balázs államtitkár, aki kitért ara, hogy ezt, a fiatalokra építő és a magyar gazdaságot erősítő modellt Brüsszelből támadják, de a kormányzat kiáll és megvédi ezt a hazai gyakorlatot, mert sikeres és Magyarországot, az egyetemeinket viszi előre. – Azért dolgozunk, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Ennek része a most avatott gyártó-kutató-oktató középüzem is. Sikeres fiatalokat akarunk, és ebben segítségünkre van a Pannónia-program, amivel a világ vezető egyetemeire juthatnak el a tehetséges hallgatóink. Ezzel a magyar kreativitást, a magyar elmét tudjuk megsokszorozni. Minderre 34 milliárd forintot költünk, segítve ezzel azt, hogy helyreálljon Európa versenyképessége – részletezte a politikus, aki beszélt az egyetemek új, alapítványi modelljéről is, ami fenntartható, versenyképes, autonóm és szuverén felsőoktatási központokat eredményezett. A Debreceni Egyetemet pedig 400 hellyel repítette előre az egyetemek világranglistáján, így ma már ott van a legjobb ezer között. Kiemelte, hogy az egyetemeinken a társadalmi-és a gazdasági élet lényegét megfogó kutatásokat finanszíroznak, a gyakorlati képzés pedig a mindennapi problémákra keres válaszokat.

– Biztos vagyok benne, hogy 10 év múlva, amikor az egyetem innovációs parkja elnyeri végső formáját, senki számára sem lesz kérdés, hogy a park miért mérföldkő Debrecen életében. Hiszem, hogy egy modern város csak akkor lehet sikeres, ha az egyetem, a tudás helyszíne szövetséget tud kötni a gazdasággal. Ennek lehetünk itt szemtanúi – kezdte köszöntőjét Papp László polgármester. Elmondta, hogy a gyógyszeriparban jelenleg több mint 2 ezer 500-an dolgoznak a városban. A szektor rendkívül válságálló, a gyógyszeripar számára pedig fontos a folyamatos fejlesztés, a magas szintű utánpótlásképző. Ennek egyik garanciája a most átadott intézmény. – Az egyetem körül egészségügyi ökoszisztéma épül, ennek egyik legfontosabb eleme ez az épület. A gyógyszerésztudományi karnak és gyártó-, kutató központnak is otthona lesz. Ezzel az egyetem kiléphet a piacra és gazdasági szerepkővé válhat. A hallgatók egy helyen ismerhetik meg azt, ami nekik szakma elsajátításához kell; megtanulják, meglátják, legyártják. Az ipari partnerek számára is biztosít kutatási-, fejlesztés-i és termelési lehetőséget. A régiónak és a nemzetnek is fontos, hiszen magasabb szintre emelkedik az egészségügy – mondta Papp László.

Az új épület létrejötte érdekében magvalósult összefogást emelte ki köszöntőjében Kossa György, az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke. Hangsúlyozta: az új létesítményben egymást segítve, egymással szimbiózisban valósul meg a kutatás, a képzés és a gyógyítás. Ugyanakkor bővülnek az ipari kapcsolatok. Egyedülálló módon, a saját projektek mellett, az ipari partnereknek is kutatási- és gyártási lehetőséget biztosít. Ennek létrejöttében méltatta a város segítségét.

Szilvássy Zoltán rektor is beszélt a két évtizeddel ezelőtt indult gyógyszeripari klaszterről, majd az új létesítményben folyó munkáról kijelentette: az a fontos, hogy tudják, mit fognak csinálni és azt is, kikkel. Az új infrastruktúra ugyanúgy Debrecené, mint a nemzeté. Olyan rendszer pedig nincs máshol, mint Debrecenben, ahol az egyetemmel a háta mögött működik a gyógyszerésztudományi kar, a gyógyszerfejlesztés és a gyógyszergyártás.

Bács Zoltán kancellár a tervezés és a kivitelezés emberfeletti munkájáról beszélt, hiszen dékánasszonnyal körülbelül két éve beszéltek a tervekről, tavaly márciusban alapkövet raktak le, most pedig avatják az épületet. Reméli, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktató Központ 2015-ben avatott épületéhez hasonlóan az ebben az épületben folyó munka is országos sikerű lesz, magja lehet egy sikeres jövőnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.