Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Otthon, kutatóközpont és gyártóhely a Debreceni Egyetem új épülete

Cívishír | 2024. 05. 27. | 14:56:28
Országos, sőt nemzetközi jelentőségű a Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemben folyó munka.
 Otthon, kutatóközpont és gyártóhely a Debreceni Egyetem új épülete
Új épületet kapott az egyetem gyógyszerésztudományi kara (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepélyes keretek között, a történelmi egyházak püspökeinek részvételével, Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára jelenlétében avatták fel a város és az egyetem vezetői a Debreceni Egyetem Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar épületét május 27-én az egyetem tudományos innovációs parkjában.

Köszöntőjében Kovácsné Bácskay Ildikó, a debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja felidézte a több mint két évtizeddel ezelőtti időszakot, amikor az egyetem a Pharmapolisz gyógyszeripari klaszter elindításával útnak indította az egészségipari koncepcióját. Ezzel az egyetem meg kívánta erősíteni a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és az ipar szoros együttműködésére. E célok mentén dolgozta ki az egyetem az egészségipari küldetésnyilatkozatát, amelyben az egészségügyi kutatások magas színvonalú kivitelezését tűzte ki célul. Ennek eredménye az élettartam és az életminőség javítása, amelyek hozzájárulnak a jóléthez és produktivitáshoz. Így mind az egyén, mind a társadalom szempontjából kiemelt jelentőségűek. A dékán részletezte az egyetem és a gazdaság résztvevőinek szoros együttműködését, aminek az új intézmény helyet ad. Ugyanakkor a létesítményben otthonra talált az eddig önálló egység nélküli gyógyszerészkar.

– Örömünnep a magyar gyógyszerészetnek és a Debreceni Egyetemnek a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar épületének átadása. Alig egy év telt el az alapkőletétel és a mai átadás között. Ez a magyar modell, ami Debrecenben inspirálódott. Nemzeti, értékalapú, értékálló – jelentette ki Hankó Balázs államtitkár, aki kitért ara, hogy ezt, a fiatalokra építő és a magyar gazdaságot erősítő modellt Brüsszelből támadják, de a kormányzat kiáll és megvédi ezt a hazai gyakorlatot, mert sikeres és Magyarországot, az egyetemeinket viszi előre. – Azért dolgozunk, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Ennek része a most avatott gyártó-kutató-oktató középüzem is. Sikeres fiatalokat akarunk, és ebben segítségünkre van a Pannónia-program, amivel a világ vezető egyetemeire juthatnak el a tehetséges hallgatóink. Ezzel a magyar kreativitást, a magyar elmét tudjuk megsokszorozni. Minderre 34 milliárd forintot költünk, segítve ezzel azt, hogy helyreálljon Európa versenyképessége – részletezte a politikus, aki beszélt az egyetemek új, alapítványi modelljéről is, ami fenntartható, versenyképes, autonóm és szuverén felsőoktatási központokat eredményezett. A Debreceni Egyetemet pedig 400 hellyel repítette előre az egyetemek világranglistáján, így ma már ott van a legjobb ezer között. Kiemelte, hogy az egyetemeinken a társadalmi-és a gazdasági élet lényegét megfogó kutatásokat finanszíroznak, a gyakorlati képzés pedig a mindennapi problémákra keres válaszokat.

– Biztos vagyok benne, hogy 10 év múlva, amikor az egyetem innovációs parkja elnyeri végső formáját, senki számára sem lesz kérdés, hogy a park miért mérföldkő Debrecen életében. Hiszem, hogy egy modern város csak akkor lehet sikeres, ha az egyetem, a tudás helyszíne szövetséget tud kötni a gazdasággal. Ennek lehetünk itt szemtanúi – kezdte köszöntőjét Papp László polgármester. Elmondta, hogy a gyógyszeriparban jelenleg több mint 2 ezer 500-an dolgoznak a városban. A szektor rendkívül válságálló, a gyógyszeripar számára pedig fontos a folyamatos fejlesztés, a magas szintű utánpótlásképző. Ennek egyik garanciája a most átadott intézmény. – Az egyetem körül egészségügyi ökoszisztéma épül, ennek egyik legfontosabb eleme ez az épület. A gyógyszerésztudományi karnak és gyártó-, kutató központnak is otthona lesz. Ezzel az egyetem kiléphet a piacra és gazdasági szerepkővé válhat. A hallgatók egy helyen ismerhetik meg azt, ami nekik szakma elsajátításához kell; megtanulják, meglátják, legyártják. Az ipari partnerek számára is biztosít kutatási-, fejlesztés-i és termelési lehetőséget. A régiónak és a nemzetnek is fontos, hiszen magasabb szintre emelkedik az egészségügy – mondta Papp László.

Az új épület létrejötte érdekében magvalósult összefogást emelte ki köszöntőjében Kossa György, az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke. Hangsúlyozta: az új létesítményben egymást segítve, egymással szimbiózisban valósul meg a kutatás, a képzés és a gyógyítás. Ugyanakkor bővülnek az ipari kapcsolatok. Egyedülálló módon, a saját projektek mellett, az ipari partnereknek is kutatási- és gyártási lehetőséget biztosít. Ennek létrejöttében méltatta a város segítségét.

Szilvássy Zoltán rektor is beszélt a két évtizeddel ezelőtt indult gyógyszeripari klaszterről, majd az új létesítményben folyó munkáról kijelentette: az a fontos, hogy tudják, mit fognak csinálni és azt is, kikkel. Az új infrastruktúra ugyanúgy Debrecené, mint a nemzeté. Olyan rendszer pedig nincs máshol, mint Debrecenben, ahol az egyetemmel a háta mögött működik a gyógyszerésztudományi kar, a gyógyszerfejlesztés és a gyógyszergyártás.

Bács Zoltán kancellár a tervezés és a kivitelezés emberfeletti munkájáról beszélt, hiszen dékánasszonnyal körülbelül két éve beszéltek a tervekről, tavaly márciusban alapkövet raktak le, most pedig avatják az épületet. Reméli, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktató Központ 2015-ben avatott épületéhez hasonlóan az ebben az épületben folyó munka is országos sikerű lesz, magja lehet egy sikeres jövőnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Kérik, 17 és 22 óra között ne locsoljanak, ne töltsenek medencét és ne mossanak autót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!