Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem férnek meg egymás mellett az úszók Debrecenben

| 2018. 11. 23. | 22:01:00
A Debreceni Sportcentrum és a Debreceni Aquasport Egyesület konfliktusáról, valamint a lehetséges megoldásról.
Nem férnek meg egymás mellett az úszók Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt szülők kezdték támadni nagyon keményen az önkormányzati tulajdonú Debreceni Sportcentrumot és vezetőjét, Becsky Andrást a világhálón. A kívülállók számára a probléma az internetes kommentekből nem igazán válhatott világossá, de az igen, hogy a sportcentrum által működtetett Debreceni Sportiskolához (DSI) tartozó úszó szakosztályt komoly indulatok fűtik. A nyilvánosság előtti odamondogatás miatt Becsky András állítólag jogi lépéseket helyezett kilátásba, mire a hét derekán több háborgó szülő az irodájában kereste fel a Magyar Úszó Szövetség általános alelnöki tisztségét is betöltő ügyvezetőt. Úgy tűnt, hogy a kierőszakolt találkozó sem vezet eredményre, de cikkünk november 23-i megjelenésének napján – még a publikálás előtt – a történet kedvező irányt vett. 

De kik ezek a szülők? Mi a problémájuk? 

A történet alapja, hogy Debrecen városa a maga favorizálta sportágakban – főként szakmai és financiális okokból – egyetlen nevelőbázisba tereli az utánpótláskorú versenyzőket, ez a DSI. Az úszás esetében a DSI mellett korábban egy másik szereplő is volt a pályán, mégpedig a 2013-ban alakult Debreceni Aquasport Egyesület. Az „aquások” valamit jól csinálhattak, mert 2017-ben már 72 tagjuk volt, s ha valaki innen-onnan tájékozódott felőlük, hallhatta, hogy meglehetősen családias, összetartó „brigád” több tehetséges gyermekkel. A sportcentrum a város sportkoncepcióját szem előtt tartva szerette volna beolvasztani az aquásokat, akiknek viszont imponált, hogy a maguk urai, ezért nem erőltették a dolgot. 

Akadt azonban egy pont, ami az Achilles-sarkuknak bizonyult. 

Nagyon egyszerű: aki komolyan gondolja az úszást, az nem tudja megkerülni, hogy ne a Debreceni Sportuszuda infrastruktúráját használja, hiszen legközelebb csak a hajdúszoboszló Árpád Uszodában van 50 méteres, feszített víztükrű medence. Azt viszont, hogy ki, mennyiért és milyen időtartamban használhatja a pályákat, az üzemeltető határozza meg – a Debreceni Sportcentrum. 

A Debreceni Sportuszoda vízfelülete iránti igény meghaladja a kapacitást, így gyakran az üzemeltető sportcentrum nincs könnyű döntési helyzetben

Ahogy az aquásoktól hallottuk, a sportuszodai pályabérletük összege egyre emelkedett, mire 2017-ben annyira elbizonytalanodtak a folytatásban, hogy inkább tárgyalóasztalhoz ültek a sportcentrummal. Tegyük hozzá, úszóberkekben köztudott, hogy a sportuszoda vízfelülete iránti igény meghaladja a kapacitást, ezért gyakran a sportcentrum sincs könnyű döntési helyzetben. 

A tárgyaláshoz visszatérve, a felek konszenzusra jutottak, miáltal tavaly szeptember 29-én a Debreceni Sportcentrum és a Debreceni Aquasport Egyesület együttműködési megállapodást kötött.

A szerződéssel az aquások 2017. október elsejével beolvadtak a DSI úszó szakosztályába.

A megállapodás szerint „átigazolt és leigazolt versenyzőikre ugyanazok a jogok, valamint kötelmek vonatkoznak, mint bármelyik DSI igazolt sportolóra, kiegészítve a szerződésben felsorolt pontokkal”. Szintén fontos része volt a szerződésnek, hogy határozatlan időre kötötték, de azzal a kitétellel, hogy a felek minden év augusztus végéig közösen értékelik az eltelt időszak tapasztalatait és csak kölcsönös akarattal hosszabbítják meg az együttműködést a következő szezonra. Ezért egy 8 fős operatív bizottság felelt.

Az uszodával kelnek, fekszenek

Azok, akik idáig Becsky Andrást hibáztatták, az aquás gyerekek szülei. Azért tették, mert szerintük a Debreceni Sportcentrum nem tartotta be a szerződésben foglaltakat. És azért háborodtak fel ennyire, mert a gyerekeik rengeteg energiát (napi két edzés, versenyek) fektettek az úszásba a családdal együtt. Mindezt pedig veszélyben érezték. 

A Cívishír egy ideje már megismerkedett az ő olvasatukkal. Mivel úgy tűnt, van remény a felek közötti súlyos nézeteltérések rendezésére, hagytuk a maguk medrében zajlani az eseményeket. Ezen a héten azonban az aquások számára úgy tűnt, hogy nincs tovább, így a Cívishír megkereste a sportcentrumot. Szerettük volna személyesen meghallgatni a konfliktusról Becsky Andrásékat, hogy pontosan értsük az ő motivációikat. E szándékunk sajnos nem járt sikerrel, de írásban feltett kérdéseinkre azért választ kaptunk. A sportcentrum verzióját látva valószínűsítjük, az olvasó bajban lesz annak eldöntésével, hogy kinek van igaza. A felek álláspontja ugyanis annyira eltérő a megállapodás teljesítésének vitás pontjairól, hogy azt megnyugtatóan csak a bíróság tisztázhatná.
A sportcentrumnál azt azért fontosnak tartották kiemelni: nem ők akarták beolvasztani az Aquát, a két szervezet hosszú hónapokat egyeztetett az együttműködési lehetőségekről, a döntés közös volt.

Kétféle tanítási-nevelési módszer érintkezett, nem csoda, hogy feszültség támadt – mondta egy forrásunk. (Fotó: Debreceni Aquasport Egyesület)

Nem szerettünk volna elveszni a sok sérelem közt, ezért kiemeltük a szerintünk főbb kérdéseket, rögzítve a válaszokkal.

  • Az együttműködési megállapodás úgy fogalmazott, hogy „a versenyek díját a DSI fizeti”. Sok szülő azonban – erről mi is láttunk dokumentumokat – rendszeresen fizetett nevezési díjat a gyermeke után. Ez az összeg egy-egy versenyszám után átlagosan ezer forint volt, ugyanakkor a gyerekek több számban is indultak, vagyis az összeg ennyivel szorzandó. A sportcentrum azt mondja, küldtek külön tájékoztatót a nevezési díjak finanszírozásáról, ami tételesen tartalmazta, hogy e költség miként fizetendő a versenyzők után. A bonyolultsága miatt a tájékoztató részleteitől eltekintenénk, a lényeg, hogy a 2017/18-as szezonra a DSI bizonyos szint felett, illetve életkor alatt átvállalta a nevezési díjat. Ellenkező esetben nem.
  • Az aquások sérelmezték, hogy a nevezési díjak befizetéséről nem kaptak nyugtát/számlát. A sportcentrum erre annyit reagált, hogy „a szülők által fizetett nevezési díjak közvetlenül a verseny szervezőjéhez kerültek befizetésre”.
  • Az együttműködési megállapodás a Debreceni Aquasport Egyesületet képviselőjeként Moravecz János vezetőedzőt nevesítette. Ő a Cívishír kérdésére más forrásunkkal egybehangzóan azt mondta, az említett operatív bizottság – aminek ő is tagja – a szerződésben foglaltakkal ellentétben nem ült össze idén augusztus 31-ig, sem utána. Kérdés: miért? A sportcentrum írásbeli válasza erre: „a bizottság rendszeresen egyeztetett, az augusztus 31-i időszakról és az azóta eltelt hetek eseményeiről is”. Azt már a Cívishír teszi hozzá, hogy ha valóban volt eszmecsere, akkor miért nem született írásos dokumentum az együttműködés folytatásáról, avagy annak felbontásáról? Vagy akár az operatív bizottság megállapításairól?
  • Az aquások nem értik, hogy a DSI miként versenyeztette az ő gyermekeiket, ha az együttműkődési szerződés idén október elsején lejárt és nem született megállapodás a folytatásról? A sportcentrum közlése szerint a gyerekek átigazolása (visszaigazolása) a Debreceni Aquasport Egyesülethez a DSI többszöri kérésére sem történt meg. A sportiskola azért biztosította a nevezésüket – tették hozzá a Cívishírnek –, hogy a gyerekek indulni tudjanak a bajnokságokban.
  •  A szülők sérelmezték, hogy a gyerekek nem kapták meg a DSI-től azokat a felszereléseket, amelyeket az eleve a sportiskolánál nevelkedő úszók igen. Így volt olyan négynapos verseny – szólt a panasz –, amelyen egyetlen pólót kellett hordani. A sportcentrum azzal reagált, hogy kiemelt felszereléscsomagot az Aquasport esetében csak Moravecz Jánosnak és két versenyzőnek kellett biztosítaniuk.
  • Az aquások szerint előfordult, hogy a DSI által egy-egy versenyre való eljutás érdekében bérelt buszon bőven lett volna hely, mégsem szállhattak fel rá. Erről érdeklődve ezt a választ kaptuk. „A DSI saját busszal utazik a versenyekre, amelyen csak a kiemelt versenyzők és edzőik lehetnek fent. Nekik utazást, szállást is finanszíroz a DSI. Moravecz János nem kívánt ezzel a lehetőséggel élni, a csoportja többi tagjával kívánt utazni, és egy szálláson lakni” – írták.

A tisztánlátás kedvéért arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Debreceni Sportcentrum kinek, mennyiért adja oda a sportuszoda pályáit jelenleg. Mint kiderült, a Debreceni Búvárklub 6 ezer forintot fizet egy pályáért az 50 méteres medencében óránként, a DSI úszószakosztálya ugyanezt 3 210 forintért használhatja (előbbi havi kb. 80, utóbbi 500 órát használja). A 25 méteres medencében a Szenior Úszó Klub 6 900 forintért bérelhet egy pályát, a Debreceni Egyetem 3 300 forintért, a DSI triatlonosai 1 381 forintért (minden összeg bruttóban értendő). A DSI  – tették hozzá – az uszodát önköltségi áron használja, ami természetes, hiszen két saját részlegről van szó.

Az árakat – válaszolták – előzetes piackutatás, szakszövetségi benchmarkok (viszonyítási küszöbszámok) és a várható igénybevétel nagyságrendje alapján alakítja ki a Debreceni Sportcentrum menedzsmentje.

Itt tartottunk november 23-án napközben: az aquások attól féltek, hogy a történtek hatására menniük kell a Debreceni Sportuszodából, miközben úgy érezték, nem őket terheli a felelősség az együttműködés kudarcba fulladásáért. Az egymásra mutogatás fő vesztesei azonban nem a felnőttek – állapítottuk meg magunkban.

Aztán nem sokkal cikkünk élesítése előtt jött a fordulat: előbb Moravecz János jelezte, hogy a Debreceni Sportcentrum komoly engedményt tett a Debreceni Aquasport Egyesület irányába. Mint közölte, a jó nyári eredményekre tekintettel a önkormányzati intézménynél belementek abba, hogy az úszás esetében a város két szakmai bázisra támaszkodjon. Ennek szellemében pedig helyet biztosítanának az aquásoknak a debreceni Tóth Árpád Gimnázium uszodájában.

Nem sokkal utána Becsky András (képünkön) megerősítette az elhangzottakat, kiemelve: közbenjárnak az önkormányzatnál annak érdekében, hogy a kisebbik debreceni úszóegyesület kedvezményes feltételekkel, hosszú távon használhassa a gimnáziumi uszodát. Sőt, a számukra feleslegessé vált rajtkövekkel is segítik őket. Nem vitatta, hogy mindkét félnek lehetnek jogos sérelmei, de reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a jövőben a gyerekek klubhovatartozás nélkül örömüket lelhetik a medencében. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés