Miért és hogyan használd a füstölő dobozt grillezéshez?

A múltban az emberiség szinte minden kultúrájában megvolt a hagyománya a füstölésnek, mint tartósítási vagy fűszerezési eljárás. Így mondhatni gyökereinkben van az, hogy rajongunk a füstös ízvilágért. Ezzel magyarázható tehát, hogy rengetegen állnak neki a mai modern főzési lehetőségek használata mellett is a kertben sütögetni.
De mi van akkor, ha például gázgrilled van otthon? Ha szeretnéd megtapasztalni az autentikus füstös ízeket ezeken az eszközökön is, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a füstölődoboz használatát, a következő cikkben pedig megmutatjuk neked, hogyan is kell ezt jól csinálni.
Miért jó füstölni?
A füst tulajdonképpen tekinthető olyannak is, mint a legtöbb fűszer: van, amihez egyáltalán nem passzol, van olyan étel, ami szinte igényli. Van, hogy túl kevés, és természetesen el is lehet túlozni. Szóval lehet jól és rosszul is füstölni az ételeket, de ha eltalálod a kellő mennyiséget és minőséget, akkor káprázatos kulináris élvezetekben lehet részed.
Kedvet kaptál Te is a füstös ételekhez, de elsősorban egy kerti sütögetőt kellene beszerezned? Nézz szét a SpaTrend legjobb minőségű grillsütői között ,és találj új szabadtéri hobbira!
Hogyan használd a füstölődobozt?
A technika valójában pofonegyszerű. A füstölődobozt meg kell tölteni a készülő ételhez passzoló típusú fachips-szel, füstölőporral, vagy esetleg fa pellettel és vagy a rácsra, vagy közvetlenül a tűztérbe kell helyezni, egyenesen a grillrács alá. Ezzel a módszerrel kiválóan tudsz ízesíteni húsokat, zöldségeket, sajtokat és tengeri fogásokat egyaránt. A doboz használata optimális füsteloszlást tud eredményezni számodra a grillben, valamint a képződő hamut is egyben tartja, így nem okoz neked plusz takarítási feladatokat sem.
Füstölj, akár a profik!
Az első lépések szinte minden új eszközzel, berendezéssel a tapasztalatszerzésről szólnak, viszont most elárulunk neked néhány olyan fogást, amivel már a füstölődoboz első használatakor magasabb szinten tudsz indítani.
A füst olyan ételekre jobban tapad, amik olajosak. Éppen ezért, ha egy szárazabb fogást készülsz ízesíteni, érdemes egy olajos pácolással rásegíteni, hogy biztosan az általad kívánt füstösséget érd el!
Abban az esetben viszont, ha nem az erőteljes füstös íz a cél, hanem inkább csupán egy sejtelmesen megbújó mellékízként szeretnéd szerepeltetni, az időzítésre kell odafigyelni. A füstölődobozt ugyanúgy a sütés elején kell elhelyezni a grillben, viszont még jóval az ételek elkészülte előtt, a sütés felénél vagy háromnegyedénél érdemes kivenni onnan. Ezzel megelőzheted, hogy túl intenzív legyen a füst hatása.
Ha valami pikáns plusz ízt szeretnél az ételre csempészni, a füstölődobozba tegyél pluszban egy kevés fűszert is. Ezzel nagyon kellemes aromája lesz a készülő fogásoknak.


















