Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még több kiberbiztonsági információkhoz juthatnak a Debreceni Egyetem hallgatói

unideb.hu | 2024. 03. 01. | 14:16:55
A felsőoktatási intézmény megállapodást kötött az ACPM IT Tanácsadó Zrt.-vel.
Még több kiberbiztonsági információkhoz juthatnak a Debreceni Egyetem hallgatói
A hallgatók hamar értesülhetnek a legmodernebb megoldásokról (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a magyar tulajdonú ACPM IT Tanácsadó Zrt. A szerződés jóvoltából a kar mérnök hallgatói naprakész, a gyakorlatban is használt kiberbiztonsági információkhoz juthatnak, ezáltal jobbá válnak a diploma megszerzése után az elhelyezkedési esélyeik.

Egyre több olyan „okos eszközt” használunk a háztartásunkban, amelyek az internethez kapcsolódnak.

Már nemcsak a számítógépek és a telefonok csatlakoznak a világhálóhoz, hanem például a televíziók, rádiók, mosógépek és a korszerű autók is. Ez a kör tovább fog bővülni, és mivel a berendezések a hackerek célpontjaivá válhatnak, ezért a mérnökképzésben nagyobb hangsúlyt kapnak az ilyen támadások kivédésére alkalmas műszaki megoldások – fejtette ki a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja az együttműködés célját a kiberbiztonsággal és ennek oktatásával foglalkozó, magyar magántulajdonú, budapesti székhelyű ACPM IT Tanácsadó Zrt-vel.

– A kibertámadások óriási károkat tudnak okozni az ipari gyártásban, ráadásul komoly presztizsveszteséggel járhatnak a cégeknek. Ezért a vállalatok is egyre többet foglalkoznak ezzel – összegzett Husi Géza. Hangsúlyozta: manapság, amikor sok áru nemzetközi munkamegosztásban készül, például a termékfejlesztés Kínában, vagy Indiában történik, a gyártásoptimalizálás Skóciában zajlik, és éppen Debrecenben gyártanak, fontos, hogy ezen adatok áramlása védett legyen, különben az ipari titkok kiszivároghatnak. Ezért a DE MK csaknem öt éve elkezdte a mérnökhallgatóknak a kiberbiztonságot oktatni, és létrehozták a Kiberbiztonsági Labort. Eddig ehhez viszont nem volt az intézménynek olyan ipari partnere, amely a gyakorlatban is ezzel foglalkozik.

– A megállapodásnak köszönhetően ezentúl első kézből, a legmodernebb megoldásokról értesülhetünk. Évente csaknem 70 mechatronikai és villamosmérnök hallgatónknak kötelezőek ezek az ismeretek. A cég segítségével szabadon választható ilyen tantárgyat is szeretnénk indítani, amelybe a gépészmérnök, a járműmérnök és a műszaki menedzser oktatásban résztvevőket vonnánk be – emelte ki a kari vezető. Arról is beszélt, hogy az ilyen területen szerzett gyakorlati jártasság plusz pontokat jelent az elhelyezkedéskor.

Erdei Csaba, az ACPM IT Tanácsadó Zrt. tulajdonos-cégvezetője elmondta: képviseleti irodákkal rendelkeznek az Egyesült Arab Emírségekben, Botswanában, Dél-Afrikában, Ruandában, Kenyában, Kínában, Pakisztánban, valamint Malajziában, Debrecenben kirendeltséget tartanak fenn. Közvetlenül 25 főt foglalkoztatnak, de több leányvállalatuk is van, és megbízási szerződésekkel is sokaknak adnak munkát. – Az ország kiemelkedő felsőoktatási intézménye a Debreceni Egyetem, melyen belül a Műszaki Kar folyamatosan fejlődik. Olyan műszaki ismerteket oktatnak, olyan kutatások folynak, amelyek sok szállal kapcsolódnak a kiberbiztonsághoz. Együttműködésre számítok a karral például közös oktatási programok kialakításában és kiberbiztonsági fejlesztésekben is – tájékoztatott a cégvezető.  

A felek abban is megállapodtak, hogy úgynevezett mikrotanúsítványos képzéseket (néhány órás képzéseket) dolgoznak ki és valósítanak meg. Ezen felül a cég segíti a DE MK hallgatóit Tudományos Diákköri kutatásaikban, valamint nyári szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít, akár külföldön is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés