Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lelki támogatás a daganatos betegeknek Debrecenben

unideb.hu | 2024. 02. 26. | 15:06:11
A Klinikai Központban 2004 óta elérhető az onkopszichológiai ellátás.
Lelki támogatás a daganatos betegeknek Debrecenben
Árkosy Péter (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eredményesebb lehet az onkológiai kezelés, ha a daganatos betegek lelki problémáik feldolgozásában is támogatást kapnak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában húsz éve működő onkopszichológiai munkacsoport szakemberei egyéni, csoport- és családterápiákon segítik a pácienseket. Tapasztalataikról és a legújabb módszerekről a Magyar Pszichoonkológiai Társaság kétnapos kongresszusán számoltak be az Onkológiai Klinikán.  

– Évente Magyarországon mintegy 75 ezer új daganatos esetet fedeznek fel, és több mint 30 ezren halnak meg ebben a betegségben. A terápiák fejlődésének köszönhetően a kezelés egyre hatékonyabb, de nagyon meghatározó, hogy a beteg milyen pszichés állapotban kerül hozzánk. A depresszió, a szorongás megnehezíti az orvos-beteg kapcsolat kialakítását, van, aki a kezelést is elutasítja. Itt van kiemelten fontos szerepük az onkopszichológiai munkacsoport szakembereinek, akik lelki támogatást nyújtanak a pácienseknek, ezzel segítve a betegek gyógyulását, a hatékony onkológiai terápiát – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Árkosy Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinika igazgatója.  

Az onkopszichológia határterületi tudomány, a klinikai onkológia, a klinikai pszichológia és a pszichiátria tudásanyagát egyaránt alkalmazza. Foglalkozik a daganatos betegségben szenvedők, illetve családjuk és az őket ellátó egészségügyi szakemberek sajátos lelki megterhelődésével, ezeket pszichológiai módszerekkel és gyógyszerekkel kezeli is. A kutatás oldaláról pedig azt is vizsgálja, milyen szerepet játszanak az egyén pszichológiai meghatározói, a környezet lélekre, mentális működésekre gyakorolt hatásai a daganatos betegség kialakulásában és lefolyásában.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2004 óta elérhető az onkopszichológiai ellátás. A munkacsoportban klinikai szakpszichológusok, pszichiáter-gyermekpszichiáter szakorvos és gyógytornászok dolgoznak, akikhez állandó dietetikusi segítséget nyújtó és mentálhigiénés külsős szakember is csatlakozik.  

– A betegség diagnosztizálása a pácienseket általában váratlanul éri, érzelmileg kritikus, lelkileg megterhelő helyzetbe kerülnek. Ilyenkor az első dolgunk a kríziskezelés, a támogatás és a tervkészítés. Feltérképezzük a megküzdő készségeit, a szociális támogató hátterét, és igyekszünk szorosan ehhez illeszkedni. Egyéni és csoportos pszichoterápiák, gyógytorna, relaxáció, művészetterápia is térítésmentesen elérhető a betegek számára.  A daganattal élők családtagjainak pedig családterápián igyekszünk a lelki terhek feldolgozásában – emelte ki Mailáth Mónika, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ pszichiátere, az onkopszichológiai munkacsoport vezetője, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában gyógyító képzelet címen egy tízheteses relaxációval bevezetett immuntréning csoport is működik, ahol a betegek elsajátíthatják többek között a szorongásoldást,  a gyógyszerek nélküli önmegnyugtatást.  

– Azt tapasztaljuk, hogy nagy az igény, egyre több beteg kéri a segítségünket. A páciensek saját elhatározásukból, esetleg családtag, barát tanácsára keresnek meg minket vagy – már a kezelési folyamatban – orvosuk javaslatára fordulnak hozzánk. Aki úgy érzi, hogy a betegség miatt kialakult lelki krízisben támogatásunkra van szüksége, írásban jelentkezhet az onkopszichologia@med.unideb.hu címen – ismertette Mailáth Mónika.

A szakemberek az eddigi eredményeket és a legújabb terápiás módszereket a Magyar Pszichoonkológiai Társaság idei kongresszusán vitatták meg. Az Örökzöldek és újabb trendek az onkopszichológiában című konferenciát február 23-án és 24-én a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikán rendezték meg. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.