Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Következmények nélkül

| 2011. 05. 07. | 12:50:26
Debrecen – Egy orvos, egy tanár vagy egy gépjárműoktató még csak nem is álmodhat korkedvezményes nyugdíjról, pedig ők is legalább olyan stresszes, felelősségteljes és idegileg megterhelő munkát végeznek, mint például egy börtönőr.
Következmények nélkül
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt fejtegette a nagy közösségi oldalon, hogy Magyarország nem lehet olyan, következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt, és hogy mindannyian – mi is, ő is – azt akarjuk: ne lehessen többé visszaélni a hatalommal és kibújni a törvények alól, a Barikád.hu egy hosszabb írást jelentetett meg Debrecenről. Egy cikksorozat első részeként arról készítettek összefoglalót, hogy Debrecenben érdekes módon a legtöbb önkormányzati intézmény őrzése-védelme Sutka Sándor, egykori főrendőr cégének kezében van, és pedzegeti, hogy nem mindenhol volt közbeszerzési eljárás, vagy legalábbis soknak nyoma sincs a közbeszerzési értesítőben. Ezt egyébként már Pörzse Sándor is emlegette, mutyit és korrupciót kiáltott, mire a debreceni városvezetők jól megsértődtek, és közleményt adtak ki arról, hogy márpedig itt minden a legnagyobb rendben van. Végül is ők tudják, akinek dolga, vizsgálja ki, hogy megy-e itt a mutyi vagy nem.

A párhuzam vonása csak azért jutott eszembe, mert a katonák, rendőrök, vámosok, börtönőrök, tűzoltók, polgári védelmisek, szóval a rendvédelmi dolgozók tegnap újra összegyűltek, hogy demonstráljanak a követeléseikért, illetve a már kivívott jogaikért. Például a korkedvezményes nyugdíjukért, amit én, és szerintem velem együtt jó páran már eddig is értetlenül és rettentő irigykedéssel vettünk tudomásul. Hogy egyáltalán van ilyen, s főleg, olyan formában, amilyenben, csak éppen nem mindenkinek adatik meg. Mert mondjuk egy orvos, egy tanár vagy egy gépjárműoktató még csak nem is álmodhat erről a lehetőségről, pedig ezek az emberek is legalább olyan feszültséggel teli, stresszes, felelősségteljes és idegileg megterhelő munkát végeznek, mint például egy börtönőr. Amikor a vámos ismerősöm 44 évesen, 200 ezer forint havival nemrég nyugdíjba ment, elöntött az epe. Vígan él, jobb dolga sincs, a fene enné meg. Amikor a másik ismerősöm, aki katona, hasonlóan jó kondíciókkal kérte a nyugdíjazását, megpróbáltam magam azzal csillapítani, hogy ő legalább volt kint békefenntartani. De ettől még persze irigykedtem rá is, főleg azt tudva, hogy most meg biztonsági őrként dolgozik tovább. Mert bár szeretnek a rendvédelmi dolgozók azzal érvelni, hogy a sok stressz meg a nagy hajtás mennyire felőrli az idegeiket, érdekes módon utána mindegyikük tud és bír dolgozni, más munkakörben, eleve magas nyugdíj mellett.

Akárcsak Sutka, tegyük hozzá, aki, miután annak idején megírta levelét a Debrecenben zajló, állítólagos mutyikkal kapcsolatban, sőt a korabeli hírek szerint Kósa Lajos mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, s azt, hogy vizsgálják ki a vagyonkezelő holdingnál zajló szerződések „ügyeit”, most a város által legjobban foglalkoztatott vagyonvédelmi cég tulajdonosa, vezetője (és éppen őt illetik mutyizással). Mindezt nyugdíjas főrendőrként. Mert ez egy ilyen ország: következmények vagy nincsenek, vagy ha vannak is, hát…

Szóval: Magyarország ne legyen következmények nélküli ország. Ne lehessen visszaélni a hatalommal. Ne lehessen kibújni a törvények alól. De lehessen megvizsgálni gyanúsnak tűnő szerződéseket, lehessen felkutatni az összefonódásokat, a mutyikat, és lehessen igazságot tenni, ha úgy alakul. És lehessen már elvárható, hogy a szabályosság ne csak a szavak szintjén jelenjen meg, hanem a tettekén is: mondjuk például ha egyszer közbeszerzésieljárás-köteles valami, akkor a szerint járjanak el az érintettek. Akár önkormányzatról, akár volt rendőrökről, akár szocialista, de akár fideszes vagy jobbikos politikusról legyen is szó.

A korkedvezményes nyugdíjat pedig töröljék el!

B. Gergely Krisztina

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Mentők is érkeztek a helyszínre.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.