Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kórtermet meszelnek a debreceni diákok

| 2023. 06. 07. | 16:02:00
DSZC: országos minta a támogatási program.
Kórtermet meszelnek a debreceni diákok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola tanulói valódi gyakorlati környezetben végzik el szakmai gyakorlatukat, ugyanakkor részt vesznek egy nemesebb cél érdekében a méltóbb körülmények kialakításában a Debreceni Hospice Házban. Erről tartott sajtótájékoztatót Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökhelyettese, Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáján június 7-én.

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában olyan innovatív dolgot végeznek a diákok, amivel a beteg embereket segítik, és ezzel országos példát ad a DSZC – jelentette ki Hankó Balázs a sajtótájékoztatón, hozzáfűzve, hogy a megújuló szakképzésben, a duális képzésen keresztül a gyakorlat került a középpontba. És ha gyakorlat, akkor azt összekapcsolják a segítségnyújtással. Jelen esetben a diákok festenek ki kórtermet a klinika hospice házában. – Különös értéket, értelmet ad a létezésünknek, ha tevékenységünkkel többet tudunk adni, ha azzal segíthetünk. Ezt most a DSZC-s diákok teszik azzal, hogy a nehéz helyzetben lévő betegeknek jobb körülményeket biztosítanak. Többszöröződik így a munkájuk, ami sokszorosan megtérül. Lépjünk azonban Debrecen határain kívül, hiszen országosan elindultak az ilyen segítségek. A diákok segítenek a rászorultak lakásán életkörülményeik jobbá tételében, autóik javításában. Ezt a következő tanévben országossá szeretnénk tenni, hogy még több értelmet adjunk a szakképzésnek.

Páll Dénes hangsúlyozta, hogy a klinikai központ számára a magas szintű betegellátás és a modern diagnosztikai eszközök megléte mellett legalább annyira fontos a gyógyuláshoz a megfelelő környezet is.

Azzal, hogy a tanulók kifestik a kórtermet, a betegek életminőségét javítják.

A hospice ház létrejöttében, fejlődésében kiemelte Porkoláb Gyöngyi tevékenységét, segítségét, majd Szilágyi Sándornak mondott köszönetet, hogy a DSZC-vel az együttműködésük egy magasabb szintre lépett. – A diákok valódi környezetben végzik munkájukat, és ennek hosszú távú eredménye is van. Az pedig, hogy ezt a munkát megtisztelte jelenlétével egy államtitkár, mutatja a segítség jelentőségét – tette hozzá.

Porkoláb Gyöngyi meghívta a jelenlévőket egy rövid utazásra. 2007-ben kezdte, amikor még nem volt DSZC, volt viszont közös akarat, amiben az egyetem akkori rektorával, az egyházak vezetőivel elindítottak egy társadalmi szemléletformáló programot. Létrejött a Méltóság Mezeje Program, a hospice szolgálat, amely 2017-ben költözött Klinika területére. A program az óvodásoktól a középiskolásokig terjedő munkájával megtapasztalta a szemléletformálás hatását, jelentőségét. A gyógyíthatatlan betegek családtagjainak könnyebb megérteni, hogy a hospice házban értő, figyelő, gondoskodó közegben vannak az emberek. – Folytatódik a program. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a hospice-szemlélet és ellátási forma. Egyetemi stratégiai elképzelései mentén ezt tovább gondolják. Tirpák Zsolttal, a DSZC kancellárjával a Covid alatt kezdődött a közös gondolkodás. A betegek visszaköltözése előtt már volt kórteremfestésünk – tette hozzá Porkoláb Gyöngyi.

Szilágyi Sándor hangsúlyozta, a szakképzésben szeretnék megvalósítani a társadalmi felelősségvállalást és az érzékenyítést. Ehhez partnerekre talált a mindennapokban. A diákok amellett, hogy a szakmai program alapján dolgoznak, a szakmai tudásukat az érzékenyítésre is használják. – Nemcsak a pénzt hajtják a szakmában, hanem sokat tesznek az elesett embertársaiért is – mondta az igazgató, kiegészítve, hogy a DSZC programjának már korábban is része volt a rászorulók segítése, támogatása. Kezelőket, kórtermeket festettek ki. Ezt tovább folytatják a jövőben, és örül, hogy tevékenységük országosan is modellként szolgál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Az M35-ös autópálya felhajtójánál történt a baleset.
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A második ausztriai edzőmérkőzését vívja a Loki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Babaváró: fontos levelet kapnak az ügyfelek
2026. július 1-jéig meghosszabbították a 2019 és 2021 között felvett támogatásoknál a gyermekvállalási határidőt.
Hirdetés
Hirdetés