Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyűzenei alapképzést indít a Debreceni Egyetem

| 2022. 11. 08. | 21:04:00
Wolf Kati és Erdős Fruzsi is oktat majd.
Könnyűzenei alapképzést indít a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Közép-Kelet-Európában egyedülálló szakon a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatják a hallgatókat 2023 szeptemberétől; az új alapképzés már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban elérhető – írja az Unideb.hu

A Debreceni Egyetemen szeptemberben induló kortárs könnyűzenei képzés lehetőséget ad azoknak a tehetséges fiataloknak, akik diplomás könnyűzenészként dolgoznának a zeneiparban – hangzott el az új szak indítása alkalmából tartott gálakoncerten. A képzésben összesen nyolc – könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona – szakirány közül választhatnak majd a felvételizők. .

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, aki beszédében kiemelte: a zenei világ – akárcsak az ipar – olyan eredményeket képes elérni, amelyek egy egész ország számára meghatározók lehetnek. – A minisztérium mindent megtett azért, hogy a képzés megjelenhessen az egyetemen. Az innovációs ökoszisztémában is arra törekszünk, hogy magyar vállalkozások, magyar munkások hozzanak létre értékeket. A zeneírás, a zenei mű megalkotása ugyanilyen felfedező munka, így azt szeretnénk, ha a magyar zeneszerzők, zenészek, a hazai produceri irodák megkapnák a nekik járó lehetőségeket – fogalmazott az államtitkár.

Szilvássy Zoltán rektor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy sokak számára fontos területtel, szakkal bővül az egyetemi oktatás. Szerinte a könnyűzenei képzést az is erősítheti, hogy az intézmény díszdoktori címet adományoz Mark Knopflernek, a Dire Straits frontemberének. – A Debreceni Egyetem egy különleges közösség, mely szereti a sportot és a zenét is. A könnyűzenei képzés ötletét Tőzsér József rektorhelyettessel fogalmaztuk meg évekkel ezelőtt, hosszú út, sok szervezés és küzdelem vezetett el idáig. A képzés elindításának gondolata önmagát erősítő folyamatként lett konkrét elképzelés, majd elérendő cél. A kezdeményezés erős támogatást kapott a Zeneművészeti Karról, most pedig azt ünnepelhetjük, hogy lesz könnyűzenei képzés az egyetemen. A legnehezebb a célunk elérése volt, a következő kihívás pedig az lesz, hogy ezt megfelelő tartalommal töltsük meg – mondta a rektor.

Bács Zoltán kancellár kiemelte: a lehetetlen megvalósítására vállalkoztak, hiszen a világon csak nagyon kevés helyen van ilyen jellegű képzés, így a Debreceni Egyetem Európában is az elsők között van az új szakkal. Hozzátette: szeretnék olyan sikeressé tenni a szakot, mint ahogyan az a sporttudománnyal sikerült.

– Nagyon fontos a közösségi élet az egyetemen, amihez elengedhetetlen a sport, a kultúra, a zene, ez utóbbinak pedig az az ága, amelyet az emberek nagy többsége szeret: az elismert könnyűzene. Az egyetemen van igény erre, ezt bizonyítja az a kurzus is, ami a Könnyűzenei Intézetben indult néhány éve és ami elődje az új szaknak. Komplexitásban gondolkodunk, így a zeneiparban hiányt szenvedő háttérszakmák terén is oktatni szeretnénk, van már nálunk audiovizuális mérnök-képzés, valamint zenei menedzsereket is  képeznénk. Remélhetőleg hamarosan Debrecenre is egy könnyűzenei központként tekint majd az ország. Amit elértünk a sportban hosszú évek alatt, ugyanazt szeretnénk megvalósítani a könnyűzenében is – fogalmazott a kancellár.

Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja úgy fogalmazott: a könnyűzene végre otthonra lelt a Debreceni Egyetemen, és olyan hiánypótló szak indulhat el hamarosan, mely egyedülálló módon magas szinten segíti a tehetséges zenészek fejlődését. – Nagy küzdelem vezetett idáig, sokat álmodoztam arról, hogy a könnyűzene a Debreceni Egyetemen is megjelenik. Ez az álom megvalósult. Duffek Mihály professzorral sokat és sokfelé kerestük a saját utunkat, most már biztos, hogy a könnyűzenének is van létjogosultsága a felsőoktatásban. Nincs előttünk közeli példa, valami újat kell létrehoznunk úgy, ahogyan még senki nem tette itthon – jelentette ki a kari vezető.

Az új szak oktatói között Wolf Kati is segíti majd a fiatal tehetségek képzését, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező énekesnőként megtiszteltetés és kihívás számára, hogy ilyen környezetben taníthat. – A könnyűzene nem olyan könnyű, mint ahogyan azt sokan gondolják, ez is egy olyan szakma, amit meg kell tanulni. Előremutató siker, hogy ebben a műfajban is lehet majd nagyszerű zenészeket képezni. A megfelelő irányt és támogatást az oktatók adhatják meg a tehetségeknek, akik nemcsak tanítják a fiatalokat, hanem mentoráljak, vezetik is őket. Nekem sem csak az a célom, hogy éneket tanítsak, hanem hogy segítsek a hallgatóknak önmegvalósításuk kiteljesedésében – hallhattuk az énekesnőt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés