Két ezüst és egy bronz a böszörményi olimpikonoknak

Gajdán Antal és Gajdán Attila ezüst-, Kolonay István pedig bronzérmet szerzett a Hajdúsági Regionális Culinary Team tagjaként a német gasztronómia szövetség által február 2-6. között Stuttgartban megrendezett XXVI. IKA/Culynary Olympics 2024 elnevezésű szakács olimpián.
A magyar csapat tagjai már több világversenyen szereztek tapasztalatot, értek el dobogós helyezéseket, ezt a dicsőséglistát gyarapították a február 6-án zárult világversenyen.
A csapatot Gajdán Antal séf, a csapat kapitánya készítette fel a versenyre. Ő korábban már szerzett világbajnoki és olimpiai ezüstérmet. Testvére és csapattársa, a szintén mesterszakács Gajdán Attila ugyancsak világbajnoki ezüstérmes, és neki olimpiai bronzérme volt ár. Ezt az érmet „fényesítette” ő ezüstre a stuttgarti világversenyen. A hajdúböszörményi gárdának két cukrász tagja is volt: a világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes Estók Klára, valamint az olimpiai bronzérmes Kollonay István.
Utóbbi újabb bronzot szerzett.
A világ egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválján közel 60 ország mintegy kétezer versenyzője mérte össze tudását. A hajdúböszörményi csapat tagjait telefonon értük el február 7-én délután, amikor útban voltak hazafelé. Elmondták, tengeri halak, fürj, nyúl és szürkemarha hús felhasználásával készítették el ötfogásos menüjeiket. A cukrászok grillázzsal rukkoltak elő. A munkáikat rengetegen megtekintették, köztük a stuttgarti magyar nagykövet és attasé is. Az elért eredményeik tökéletesen megfelelnek várakozásaiknak, a jó erős középmezőnyben végeztek. A zsűri egymás után értékelte a Gajdán Attila és Gajdán Antal ikertestvérpárt úgy, hogy mindketten a színpadon voltak, és ezzel erősítették azt, hogy az ikerpár együtt dolgozik, együtt halad a gasztronómia minél magasabb szintű elsajátításában. Erre volt kiváló lehetőség ez az olimpia is, ahol számos építő kritikát kaptak a zsűri tagjaitól. Ezeket figyelembe véve fejlődnek tovább, azaz idővel céljuk az olimpiai aranyérem elérése. Mint fogalmaztak, lépésről lépésre haladnak afelé. És milyen „hibákat” talált a zsűri? Nos – mondták –, ezek igen aprók voltak. Például a hús mennyiségét, a répa fekvését a tányéron, a grillázs magasságát kifogásolták. A hivatalos értékelést azonban később kapják majd meg. Hozzátették, hogy az ételek értékelése, a zsűri véleményezése meglehetően szubjektív, viszont minden kritikából lehet és kell is tanulni.
CH



















