Hajdúböszörményiek tengeri halból készítenek falatnyi fogásokat

Szép reményekkel készülnek a Hajdúsági Regionális Culinary Team tagjai a német gasztronómia szövetség által február 2-6. között Stuttgartban rendezendő XXVI. IKA/Culynary Olympics 2024 elnevezésű szakács olimpiára. A magyar csapat tagjai már több világversenyen szereztek tapasztalatot, értek el dobogós helyezéseket. A csapatot Gajdán Antal világbajnoki és olimpiai ezüstérmes séf készíti fel a versenyre, és egyben ő a csapatkapitány is. Testvére, az ugyancsak mesterszakács Gajdán Attila világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes séf.
A hajdúböszörményi gárdának két mestercukrász tagja is van: a világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes Estók Klára, valamint az olimpiai bronzérmes Kollonay István.
– A négyévente sorra kerülő szakács olimpia a világ legrégebbi, legsokoldalúbb profi versenye, ahol ezúttal 54 ország mintegy kétezer szakácsa öt napon át verseng a legjobb helyezésekért – tájékoztatta a Cívishírt Gajdán Antalné egyesületi vezető. – Folyamatosan készülünk a világversenyre. Attila Luxemburgban dolgozik, kint maradt a legutóbbi világbajnokság után. Antal itthon készül, a cukrászok pedig Nyíregyházán, az általuk bérelt konyhában. A versenymunkáinkat félkészen visszük ki Stuttgartba, ott fejezzük majd be. És mi lesz a versenyanyagunk? A nemzetközi trendnek megfelelően „világkonyhát főzünk”, tengeri halakat formázunk meg. Azért dolgozunk sósvízi halakkal, mert az édesvízieket nehezebb formálni. A helyezés szempontjából ugyanis nagyon fontos, hogy a versenyen reggel kiállított munkánk még este is a reggeli képét mutassa. A szakács olimpia egyébként rendkívül népszerű, naponta több tízezer ember látja az alkotásokat. Hidegen és melegen tálalt ötfogásos menüvel készülünk, amibe a vegán vonalat feltétlenül bele kell vinnünk, hiszen a világ mindinkább odafigyel az egészséges táplálkozásra, életmódra. A vegán vonal azt jelenti, hogy a versenymenüsorunkban lennie kell húsmentes ételnek is. Az olimpián persze nem tányérnyi fogásokkal kell előállnunk, hanem úgynevezett finger foodokkal, azaz egy falat az egész fogás. Az értékelés fontos szempontja, hogy az étel a valóságban, azaz hétköznapi körülmények között is elkészíthető legyen. Nem titkolom, hamarabb kimegyünk Stuttgartba, még az olimpia előtt is tanulunk, megfigyeljük a technológiát, a tálalásmódokat, és mi is eszerint visszük a versenyanyagunkat a világhírű séfekből álló zsűri elé – részletezte a Gajdán Antalné.

A pródiak már megkóstolták
A vezető beszámolt a Cívishírnek a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület nemrégiben Spanyolországban tett tanulmányútjáról is. Az Erasmus program révén 14-en voltak Katalóniában, Barcelonában, és ott a világon az egyik legegészségesebbnek tartott konyhával, a mediterránnal ismerkedtek. Jártak boltokban, piacon, halárverésen, aukciókon, utóbbiaknak köszönhetően az élelmiszer-alapanyagok beszerzésének Magyarországon ismeretlen módjaiba is betekinthettek. A helyi mesterektől tanulhatták meg a mediterrán konyha spanyol klasszikus ételeinek elkészítését, így a katalán krémet, a paellát, a halsalátákat, a torrijást, azaz az édes bundáskenyeret és a borban párolt körtét. Az egyesület tagjai vállalták, hogy hazatérve, Magyarországon népszerűsítik a mediterrán konyhát, a hátrányos helyzetű emberekkel is megismertetik a hazánkban újnak számító ízeket. Főleg azokat, amelyekhez itthon is megvannak az alapanyagok. Pródon és Bodaszőlőn, az ottani egyesületek segítségével már tartottak is bemutatókat és kóstolókat. A spanyol különleges ételek hallatán Gajdánnét megkértük, avassa be a Cívishír olvasóit, hogy milyen ételekkel kínálták a pródi és bodaszőlői lakosokat. A torrijás, azaz édes bundás kenyér alapja a megszáradt kenyér, amelyet tejben áztatják, kirántják, majd porcukrozzák. Az íze leginkább a fánkéra emlékeztet. A tortilla krumpli és tojás keveréke, és az állaga, ízvilága a slambucra hasonlít. A katalán krém a vanília pudingot idézi, csak előtte a tejbe narancshéjat kell áztatni, majd ezt kukoricaliszttel sűrítik, gyümölccsel ízesítik, és amikor kihűlt, kristálycukorral kell meghinteni. A cukrot aztán meggyújtják a tetején, ami úgynevezett karamellállaggal vonja be a krémet.
Gajdán Antalné elmondta azt is, hogy a gasztronómiai egyesület ebben az évben is megtartja az ételkülönlegességek egész sorát felvonultató bálját, és a vendégek ott is kóstolhatnak spanyol ételeket. Az alkalomra meghívják Spanyolország magyarországi nagykövetét is.
CH

Receptek
Torrijas - az édes bundás kenyér
Hozzávalók
- 0.5 l tej
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1.5 kk fahéj (őrölt)
- 1 narancsból nyert narancshéj (reszelt )
- 12 szelet bagett (ferdén vágott, vagy kisebb szelet 2-3 napos kenyér)
- 2 db tojás
- A sütéshez: 2 dl napraforgó olaj A tetejére:1 ek cukor, fahéj ízlés szerint
Elkészítés
A tejet elkezdjük főzni a cukor felével, a vaníliás cukorral, 1 kk őrölt fahéjjal és a narancshéjjal. Lassú tűzön folyamatosan kevergetjük, majd mikor teljesen feloldódott a cukor, lehúzzuk a tűzről,és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kenyérszeleteket megmártjuk a kihűlt, cukros tejben, oldalanként kb. 1-1 másodpercre, majd egy tányérra sorakoztatjuk őket.
Villával elkeverjük a tojásokat. Ha maradt a cukros tejből, és a kenyérszeletek még elbírnak egy kis nedvességet (fontos, hogy ne ázzanak teljesen szét!), akkor először újra a tejbe, majd a tojásba forgassuk meg a szeleteket.
Közben egy nagyobb serpenyőben kb. 2-3 ujjnyi olajat öntünk és felmelegítjük (ne legyen túl forró!).
A tojásba mártott szeleteket kisütjük a bő olajban (kb. 2-2 perc oldalanként, forgassuk, figyeljük folyamatosan).
Mikor megsültek, szedjük ki konyhai papírtörlőre, és itassuk le róluk a felesleges olajat.
Még melegen rakjuk át a bundás szeleteket egy másik tálra, és szórjuk meg a maradék cukor és fahéj keverékével.
Tortilla de patatas con cebolla (tojáslepény burgonyával és hagymával)
Hozzávalók:
- 1 darab hagyma
- 3 darab krumpli
- 5 dl olívaolaj
- 6 darab tojás
- ízlés szerint só
Elkészítés
Melegítsük fel az olívaolajat egy mélyebb serpenyőben.
A hagymát vágjuk hajszálvékony szeletekre. A krumplikat pucoljuk meg, vágjuk őket negyedekbe, majd kb. 3 milliméter vékony szeletekre. Süssük meg a zöldségeket a bő olívaolajban 10-15 perc alatt. Csöpögtessük le a sült zöldségeket. A tojásokat verjük fel pár csipet sóval, majd keverjük hozzá a zöldségeket is. Hagyjuk állni 15-20 percig. Öntsük a tojásos masszát egy tapadásmentes serpenyőbe, magas fokon süssük 1 percig, majd alacsony fokon 2-4 percig. Tegyünk a serpenyőre egy tányért, óvatosan fordítsuk meg az omlettet, majd csúsztassuk vissza a másik felével a forró serpenyőbe. Ezt a felét is süssük 3-5 percig. Ha a közepe már nem lágy, készen van. Ha folyósra szeretnénk, csökkentsük a sütési időt. Csúsztassuk át egy tányérra, melegen tálaljuk.
Peras al vino tinto con canela (borban párolt körte)
Ezek a vörösboros körték az egyszerű és klasszikus receptek közé tartoznak, csak kell egy jó bor, és már desszertkor is örömet szerezhetsz, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 db citromhéj
- 1 db narancshéj
- 4 szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- 7 körte
- 200 gramm cukor
- 750 ml vörösbor
Először a körtéket meghámozzuk. Majd egy lábosba tesszük a cukrot, a bort, a narancs- és citromhéjat, a szegfűszeget és a fahéjat. Amikor a cukor feloldódott, hozzáadjuk az egész körtét. Lefedve, lassú tűzön kb 35 percig főzzük. Az edényben hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük a levét. A körtét a levével együtt tálaljuk.


















