Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két elektromos kukásautót kap Debrecen

| 2024. 09. 17. | 18:45:18
A mintaprojekttel esélyt adnak arra, hogy Magyarország mielőbb be tudjon kapcsolódni a nemzetközi fejlődési folyamatokba
Két elektromos kukásautót kap Debrecen
A projekt célja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási cégek olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek lehetővé tehetik az elektromos hajtású hulladékgyűjtő járművek széleskörű használatát (Fotó: humda.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen öt elektromos meghajtású hulladékszállító járművet helyeznek üzembe Nyíregyházán, Debrecenben és Pakson az Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt részeként, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával - közölte a HUMDA kedden az MTI-vel.

A projekt célja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási cégek tapasztalatokat szerezzenek az elektromos hajtású hulladékgyűjtő járművek használatáról.

A használat lehetőségeit, korlátait, a járművek szakmaspecifikus műszaki fejlesztési igényeit, valamint a szükséges feltételeket kell közösen meghatározni. Ezek hosszú távon a jelenlegi járműpark kiváltását szolgálják - jelezték a közleményben.

Fő cél a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban az e-mobilitás technológiai és üzemeltetési lehetőségeinek megismertetése, valamint tapasztalatok gyűjtése a jelenlegi járműpark jövőbeni kiváltására, a hazai gyártástechnológiák térnyerésének előmozdítása, és hozzájárulás a nemzetközi versenyképesség növekedéséhez.

Az elektromos meghajtású hulladékgyűjtő járművek piaci térnyerése is fontos. A közösségi közlekedés és a közszolgáltatások dekarbonizácójában hatalmas potenciál rejlik, ehhez kiválóan illeszkedik a Zöld Busz Program mellett indított Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt.

Az öt hulladékgyűjtő jármű tisztán elektromos meghajtású, így a közlekedéshez, a hulladékgyűjtéshez és tömörítéshez is az elektromos akkumulátor erejét használják.

Így lokálisan zéró kibocsátásúak, feladatvégzés közben nem bocsátanak ki égésterméket, használatukkal csökkenthető a zajterhelés is. A projekt keretében a járműveket szerzik be és a töltőinfrastruktúrát építik ki.

Debrecenben és Nyíregyházán két-két járművet és egy négy jármű töltésére alkalmas töltőegységet helyeznek üzembe, míg Paksra egy hulladékszállító és egy 4 jármű és egy 2 jármű töltésére alkalmas töltőegység kerül.

A projekt célja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási cégek olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek lehetővé tehetik az elektromos hajtású hulladékgyűjtő járművek széleskörű használatát (Fotó: humda.hu)

Az elektromos hulladékszállítókhoz Franciaországból, a Renault Trucks gyárából érkeznek az alvázak, amelyekre a felépítményeket a barcsi Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft.-nél építik rá, ezáltal magyar hozzáadott érték is keletkezik a gyártás során.

A járművek 2025 folyamán érkeznek az országba, majd az egyéves tesztidőszak alatt vizsgálják a hatékonyságukat, üzemeltetésük és fenntartásuk költségeit, a szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének mértékét és a dízel meghajtású hulladékszállító járműflotta tisztán elektromosra kiválthatóságát, amely tapasztalatok elemzését a HUMDA Zrt. végzi.

A HUMDA által koordinált legújabb beruházások megvalósításához szükséges 1,8 milliárd forint támogatást az Energiaügyi Minisztérium (EM) biztosította.

A közlemény idézte Mészáros Virágot, a HUMDA Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: a HUMDA első számú célkitűzése az, hogy a fenntartható és környezetbarát energiát a mindennapok részévé tegye.

A mintaprojekttel esélyt adnak arra, hogy Magyarország mielőbb be tudjon kapcsolódni a nemzetközi fejlődési folyamatokba, és az eredmények felmutatásával szemléletformáló munkát is végeznek.

A nehézgépjárművek területén nem ezek lesznek az első elektromos járművek Magyarországon, amelyeket a HUMDA közreműködésével szereznek be.

Az ügynökség által koordinált Zöld Busz Programban már 137 elektromos autóbusz került az utakra, amelyek éves szinten 9000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg az országban.

Számítások alapján az elektromos hulladékszállító járműveknél szintén jelentős károsanyag-kibocsátás megtakarításra lehet számítani, két jármű összesen 140 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kibocsátani évente, mint dízel meghajtású megfelelőik.