Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Isten éltessen, Zsuzsi vasút!

| 2023. 07. 12. | 21:03:00
141 éves Debrecen város Zsuzsi kisvasútja – 100 éves a Zsuzsi gőzmozdony.
Isten éltessen, Zsuzsi vasút!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különleges évfordulók kapujában áll Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja. Az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony a 100. életévébe lép, míg a Zsuzsi Erdei Vasút idén tölti be 141. életévét. Ezen évfordulók alkalmából idén nagyszabású születésnapi ünnepségre várják a kisvonat kedvelőit. 

141 évvel ezelőtt 1882. július 16-án nyitották meg a vasút első szakaszát Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva között, azóta minden évben július 16-a a Zsuzsi Erdei Vasút születésnapja. 

A kerek évforduló ünneplése már május 1-én kezdetét vette és szinte minden hétvégén jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző programok várták az utasokat a Zsuzsi végállomásánál, Hármashegyalján. Július 16-án ennek az ünnepségsorozatnak a megkoronázásaként két helyszínen zajló egész napos család- és gyermekközpontú programokkal várják az érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek a Zsuzsi Erdei Vasút elmúlt 141 évébe, felfedezhetik a Zsuzsi útvonalát szegélyező Erdőspuszták természeti és kulturális értékeit. 

A Zsuzsi Erdei Vasút 394,023 pályaszámú, 106 szerkezetszámú, szertartályos, széntüzelésű gőzmozdonya, a Zsuzsi gőzös, 2006. december 20-a óta található Debrecenben. Ezt megelőzően 1965 óta nem dolgozott gőzmozdony a kisvasúton. Ez a mozdony 1923-ban készült, 4859 kazánszámmal a Budapesti Magyar Királyi Állami Gépgyárban. Mezőhegyes iparvasútján kezdte szolgálatát 1924-ben, de igen sok helyen, főleg iparvasutakon fordult meg élete során, majd a Közlekedési Múzeum tulajdonába került, a nagycenki múzeumvasúton állt nosztalgiaüzembe a ’70-es évek legelején. 2005-ben a Nyír-D-Tech Kft. újíttatta fel, majd a MÁV Nyírvidéki Kisvasútján terveztek vele nosztalgiaüzemet, de a próbákon és néhány meneten kívül sajnos nem alakultak kedvezően a dolgok, így onnan mennie kellett. 2006 decemberében érkezett Debrecenbe, azóta itt teljesített szolgálatot ünnepekkor és rendezvények alkalmával, esetleg külön megrendelés alapján. A jármű tulajdonosa továbbra is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM), a ZSEV az üzemeltetés jogait vásárolta meg a felújítást végző cégtől és kötött bérleti szerződést a múzeummal. A vasútüzem első mozdonyának neve után Zsuzsira keresztelték a mai Magyarország egyik legkisebb és keskeny nyomközön legöregebb működő gőzmozdonyát. 

A születésnapi ünnepség részeként a Zsuzsi Erdei Vasút Ruyter utcai kiinduló állomásán két kiállítás is megtekinthető: egy kisvasút-történeti kiállítás Molnár Mihály ZsEV vasútüzem-vezető gyűjteményéből, illetve a Természettár Sün és a Mókus című tárlata.

Egyetlen születésnapon sem maradthat el az ünnepi torta és annak kínálása, így a Zsuzsi születésnapján sem. Az ünnepi tortát idén a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.-nek köszönhetjük.

Az ünnepi program ideje alatt egy különleges „karitatív szív” is dobog majd. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hospice-Palliatív és Terápiás osztályán végső stádiumú daganatos betegek gyógyulásáért és ellátásáért a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány adományt gyűjt, ezzel segítve a házban dolgozó orvosok, nővérek és ápolók áldozatos, emberfeletti munkáját. A ház jelképe a mindenki által jól ismert sárga nárcisz, melynek szimbolikáján keresztül szakemberekkel, önkéntesekkel és partnerekkel közösen évek óta azon dolgoznak az osztályon, hogy minél többen ismerjék meg a hospice és palliatív szemlélet lényegét; az elkísérés, az elengedés folyamatának szomorú és felemelő érzését. E nemes ügy jegyében a támogatók sárga nárciszt kapnak ajándékba a felajánlásért cserébe. A sárga nárcisz mellett egy másik ajándék is várja a támogatókat Kovács-Juhász Ivett, Nagyrábé alpolgármester asszonya felajánlásából, aki a szeretet szimbólumát, a szívet formázó díszekkel érkezik e nemes összefogás jegyében.

INGYENES ÜNNEPI PROGRAMKÍNÁLAT TÁRHÁZA

09:00 Ünnepélyes táblaavatás a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör közreműködésével a kisvasút kiinduló állomásán (Ruyter u. 1 sz.)

09:30 Vonat indulása Hármashegyaljára

11:00 „Isten éltessen Zsuzsi Erdei Vasút!” – ünnepélyes megnyitó a Természet Háza mellett, 

 • Aqua Manó Party koncert;
 • „Isten éltessen Zsuzsi vonat!” - ünnepi torta felszelése;
 • rendőrkutyás bemutató;
 • a Balancé Tánciskola bemutatója;
 • a Békessy Béla Vívó Klub bemutatója;
 • ingyenes arcfestés a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület jóvoltából.

A Madársuli programja: „Gyere, győzd le a héját!” – interaktív madárbemutató és verseny kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár programja:

 • magyar népmese kvíz
 • kézműves foglalkozás: baglyos színezős könyvjelző készítése, tenyér/ujjlenyomatos fa készítése, festése, csillámporral dekorálva.

Papírszínház - meseolvasás:

 • Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó? (környezettudatos mese)
 • Tasi Katalin, Maros Krisztina: Vízcsepp (ökomese)
 • Arany László: A kiskakas gyémánt félkrajcárja (klasszikus mese)
 • Thierry Chapeau: Fenyőlegenda (tanmese)

A Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár az alább felsorolt járművekkel és bemutatókkal várja az érdeklődőket:

 • fegyverzeti bemutató (a közelmúlt és a jelen fegyverei);
 • akadálypálya kicsiknek és nagyoknak.

A HEXVAVE Egyesület jóvoltából kisvasúti terepasztal bemutató is megtekinthető lesz a Természet Háza konferencia termében.

Baráti Kör tagja Kerekes Mihályné Gyöngyike néni egy vidám erdei túrára várja a kedves utasokat a színpadi programokat követően.

Az ünnepi program 15.30 óráig tart.

Rendkívüli menetrend:

 • Hármashegyaljára vonat indul: 9.30, 10.00, 14.30, 
 • Hármashegyaljáról vonat vissza: 12.00, 15.45, 17.30

Jegyárak: Díjszabás - Zsuzsi Erdei vasút - Debrecen (zsuzsivasut.hu)

További információ: Kapcsolat - Zsuzsi Erdei vasút - Debrecen (zsuzsivasut.hu)

Az ünnepséget a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány támogatja.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés