Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emelni kell a pedagógusbéreket, különben nagy baj lehet

| 2021. 11. 11. | 18:52:00
Debrecenben mondta ezt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.
Emelni kell a pedagógusbéreket, különben nagy baj lehet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pedagógus életpálya megrekedt, és ha nem történik ebben a kérdésben előrelépés, olyan komoly tanárhiány alakul ki az országban, amit nehezen tudna kezelni a rendszer – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke november 11-én, csütörtökön egy debreceni sajtótájékoztatón.

Horváth Péter szerint sok minden befolyásolja azt, hogy ki választja ezt a hivatást, és hogy kik maradnak meg hosszabb távon is a tanítás mellett, de a legfontosabb tényező jelenleg a bérszínvonal.  

A Cívishír kérdésére jelezte: 2002-ben volt egy nagyobb béremelés az oktatásban, ami aztán „lecsengett”, majd 2013-ban rendeződött a pedagógusok bére, de a diplomás átlagbérhez viszonyítva rövid időn belül ismét olyan helyzet alakult ki, amilyen a béremelés előtt volt.

Az NPK elnöke hangsúlyozta:

egyre kevesebb középiskolás fontolgatja, hogy a tanári pályát választja, és bár sokan jelentkeznek az egyetemekre, többségük nem úgynevezett elsőkörös jelentkező, ráadásul közülük is sokan lemorzsolódnak.

Évente 6000 pedagógus megy nyugdíjba, és ezen felül vannak még a pályaelhagyók – tette hozzá.

Szerinte a béreket egyfajta társadalmi sztenderdhez kellene kötni, úgy, ahogy az a 2013-as béremeléskor volt. Ez lehetne a diplomás átlagbér vagy a garantált bérminimum, ebben az esetben sokkal kiszámíthatóbb pálya állna a pedagógusok előtt, nem következne be az a „hullámzás”, ami húsz év alatt kétszer is megtörtént.

Emlékeztetett: 2013-ban elfogadható pozícióba kerültek a pedagógusok, de 2014 után 101 500 forinton „befagyott” az illetményalap, miközben jövőre már 200 ezer forint lesz a minimálbér, azaz az országban tapasztalható markáns béremeléseket a pedagógusoké nem követte.

Horváth Péter úgy véli:

egy 30 százalékos béremelésnek már érezhető hatása lenne, de „ha azt nézzük, hogy a kormány 2013-ban milyen életpályát képzelt el a pedagógusoknak, akkor ennél is nagyobb emelésre lenne szükség”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ha a pálya anyagi megbecsültsége nem áll helyre, további minőségi romlás várható az oktatásban.

Felidézte Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát, miszerint 2022-ben 10 százalékos béremelést tervez a kormány, és amennyiben a választás után is a jelenlegi kabinet kap felhatalmazást, akkor az első dolguk lesz a pedagógusok bérének rendezése. „Drukkolunk a szakszervezeteknek, és nagyon-nagyon várjuk, hogy így legyen” – fűzte hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar országos elnöksége november 11-én és 12-én Debrecenben tartja kihelyezett ülését. Ennek részeként a sajtótájékoztatót követően a Megyeháza Árpád-termében szakmai fórumot rendeztek, amelyen mintegy 200 hajdú-bihari pedagógus, intézményvezető vett részt.
(T.T.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.