Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a fiatalokat, akik rendőrökre támadtak Polgáron

| 2020. 10. 27. | 17:02:00
Az ítélet jogerős.
Elítélték a fiatalokat, akik rendőrökre támadtak Polgáron
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság az október 7-én tartott tanácsülésén helybenhagyta annak a két férfinak az elsőfokú ítéletét, akiket társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélt el a Hajdúböszörményi Járásbíróság. Az elsőfokú bíróság ítéletében a két vádlottat, akik Polgáron rátámadtak a velük szemben intézkedő rendőrökre, bűnösnek mondta ki, ezért őket 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a 18 éves elsőrendű vádlott vonatkozásában a büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette és elrendelte pártfogó felügyeletét. A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, mivel az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 18 éves B. Gy. és testvére, a 20 éves B. J. július 6-án polgári otthonukban tartózkodtak, amikor 15 óra körül megjelent náluk két rendőr, akik a vádlottak édesapjával szemben akartak intézkedni. Az apa nem működött együtt a rendőrökkel, az intézkedésnek ellenszegült, ezért a rendőrök kényszerítő eszközt alkalmaztak vele szemben a ház egyik szobájában.

Ekkor az elsőrendű vádlott édesapja védelmére kelt, odalépett az egyik járőrhöz, akinek a vállát megragadta és a ruházatánál fogva el akarta őt húzni.

Ez nem sikerült neki, a rendőrök meg tudták bilincselni a vádlottak édesapját, akit kivittek a ház teraszára, közben B. Gy. folyamatosan kiabált és próbálta kihúzni édesapját az egyenruhások fogásából. A rendőrök többször felszólították az elsőrendű vádlottat, hagyjon fel cselekményével, azonban a 18 éves fiú az egyik rendőr hátát megütötte, majd odalépett a járőr társához, akit két kézzel a mellkasánál meglökött. A rendőrök ezután testi kényszert alkalmaztak az elsőrendű vádlottal szemben, amely során a fiú dulakodni kezdett velük, egyiküket meg is akarta ütni. Ezt látva a fiú testvére, a másodrendű B. J. is kiabálni kezdett a rendőrökkel, és egyiküket el is akarta lökni a testvére közeléből.

Az egyik járőr megpróbálta eltolni a vádlottat az intézkedéstől, azonban B. J. dulakodni kezdett és meglökte az egyenruhást, később azonban felhagyott az agresszív magatartásával, és nem akadályozta tovább az intézkedést. 

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amely során megállapította, hogy a járásbíróság nem követett el abszolút eljárási szabálysértést. A feltárt büntetéskiszabási körülmények mindkét vádlott esetében azzal lettek kiegészítve, hogy fiatal felnőttek, hiszen az elsőrendű vádlott a bűncselekmény elkövetésekor alig töltötte be a 18. életévét, míg testvére akkor csupán 19 és fél éves volt. Ennek súlyát azonban az a tény csökkentette, hogy mindketten már korábban is többször álltak bíróság előtt, az elsőrendű vádlott pedig a bűncselekményt büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A büntetőtanács a döntés meghozatalakor figyelembe vette a vádlottak bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, továbbá a megbánó magatartásukat. Ezek eredményeként elsőfokon bíróság elé állítás keretében történt az ítélethozatal már a bűncselekmény elkövetését követő második napon. A vádlottak esetében a bíróság szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.