Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Doktornőt fogtak el: Debrecenben folyik az eljárás

| 2023. 03. 30. | 11:06:00
Fodrozódik a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügy.
Doktornőt fogtak el: Debrecenben folyik az eljárás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb öt emberrel bővült a KR NNI-nél indult költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak köre. A héten a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság akciózott.

Egy orvost, egy cégvezetőt, két ügyintézőt és egy asszisztenst fogtak el.

A KR NNI vagyonvisszaszerzési nyomozói a gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le vagyontárgyakat. Bár ez az eljárás Debrecenben folyik, az ebben érintettek köre Pest, Bács-Kiskun és Békés vármegyékhez kötődik. Az általuk okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos ügy még tavaly novemberben indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügy azóta országos méretűvé nőtte ki magát. Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az itt létrehozott nyomozócsoportok a KR NNI-nél folyó büntetőeljárásokkal párhuzamosan gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket az NVSZ aktív közreműködésével.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól. Ezek többsége azonban jogosulatlanul történt, és ehhez kellett a hierarchikusan felépített rendszer, melyben a tagok mindegyike anyagi haszonért cserében vállalta az illegális bizniszben való részvételt. A cég területi képviselői megszervezték a különböző idősotthonok lakóinak az orvosi vizsgálatait, amire ortopéd szakembereket kértek fel. Azok pedig az érintettek egészségi állapotától függetlenül vényeken gyógyászati segédeszközöket írtak fel nekik. A közgyógyellátásban részesülő személyeknek pedig még a jogszabályban meghatározott önrészt sem, vagy csak annak töredékét kellett kifizetniük. Ezek többségében C2 ortopéd cipők, Boston gerincortézisek és ülőkorzettek voltak. Az eszközöket általában silány minőségben gyártották le, és adták át az érintetteknek. Míg a támogatási összegeket a termékek után a cég visszaigényelte. Ezen békéscsabai cég esetében az öt év alatt a jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladta az egymilliárd forintot.                      

Ennek a hálózatnak a felszámolására március 28-ra összehangolt akciót szerveztek a hajdú-bihari nyomozók az NVSZ, a Készenléti Rendőrség, valamint a KR NNI bevonásával, mintegy 70 rendőr részvételével.

Egyszerre egyidőben hét helyszínen tartottak kutatásokat, és öt elkövetőt fogtak el. A békéscsabai cég ügyvezetőjét, két ügyintézőjét, a kft.-vel kapcsolatban álló nagykőrösi orvost, és az ő asszisztensét.

Az öt nő mindegyikét jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat.      

Az akcióban részt vettek a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal nyomozói is, akik a gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől vagyonvisszaszerzési eljárás keretében összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le különböző vagyontárgyakat. Ezek között volt 2 ingatlan, 20 gépkocsi, valamint egy milliós értékű elektromos kerékpár is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni lakóparkban rejtőzködött egy svájci bűnöző
Debreceni lakóparkban rejtőzködött egy svájci bűnöző
Zsarolás, személyi szabadság megsértése, lopások, kábítószer-kereskedelem.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés