Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni Egyetem: fókuszban a tudományos utánpótlás

unideb.hu | 2024. 04. 05. | 09:29:38
Dékánokkal, professzorokkal találkozott az alapítvány kuratóriumának elnöke.
Debreceni Egyetem: fókuszban a tudományos utánpótlás
A tudományos utánpótlás képzése kiemelt feladat - mondta Kossa György (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem dékánjaival és a GTIDEA professzora címet viselő oktatókkal-kutatókkal találkozott a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán a Kenézy Villában. Kossa György kiemelte, hogy az intézmény számára a tudományos utánpótlás képzése kiemelt stratégia feladat és ebben számít a kari vezetők együttműködésére.

A kuratórium elnöke félévente találkozik dékánokkal és a GTIDEA professzora cím birtokosaival annak érdekében, hogy a kiválóságok felkutatását, támogatását célzó stratégia feladatokról egyeztessenek. A szerdán tartott megbeszélésen többek között az is elhangzott: fontos cél, hogy a doktoranduszok, az oktatók és a kutatók a lehető legmagasabb színvonalon képviseljék a Debreceni Egyetemet a tudomány szolgálatában, és példát mutassanak tevékenységükkel más egyetemeknek. Ehhez kapcsolódóan a kuratórium elnök bejelentette, hogy már lehet jelentkezni a GTIDEA idei ösztöndíjpályázataira. A pályaművek benyújtására április 30-ig van lehetőség.

Kossa György (Fotó: unideb.hu)

Kossa György köszöntőjében hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem, valamint az intézményt fenntartó alapítvány meghatározó célja az intézmény tudományos kiválóságának erősítése, amelyben számítanak a kari vezetők és GTIDEA professzorainak hatékony közreműködésére, akik segítik a doktoranduszok, fiatal kutatók tudományos pályáját.

- A dékánoknak ösztönözniük kell a fiatalokat arra, hogy minél többen vegyenek részt a kutatásokban, a tudományos pályázatokon, szerepük van abban is, hogy a megfelelő témaválasztás után színvonalas közlemények szülessenek. A kiválóságok – akárcsak minden egyetemi polgár – kivételesen fontosak az egyetem és a fenntartó számára. A kari vezetők feladata, hogy nyomon kövessék a tehetséges kutatók, hallgatók, valamint az idősebb oktatók szakmai munkásságát. Olyan értékteremtést hajtunk végre, amivel példát mutathatunk a következő generációnak – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Kossa György arról is beszélt, hogy a Debreceni Egyetem nemzetközi szinten is meghatározó tényező, az ipari együttműködések mellett a tudomány és az oktatás területén is stratégiai jelentőségű megállapodásokat köt.

- Egyre nagyobb a Debreceni Egyetem súlya. Ezt bizonyítja az is, hogy magasan jegyzett külföldi felsőoktatási intézmények keresnek meg minket együttműködési céllal. Jelenleg többek között egy neves amerikai egyetemmel folytatunk előrehaladott egyeztetéseket. A DE-hez hasonló tudományos profillal rendelkező tengerentúli intézménnyel kutatásban, professzori, oktató- és hallgatócserékben, az oktatással kapcsolatos tapasztalatok megosztásában, valamint innovációs fejlesztésekben szeretne együttműködni a Debreceni Egyetemmel többek között orvosi, műszaki, élelmiszeripari területen, de a kollaborációban a sport is kiemelkedő találkozási pont lehet. A karoknak meg kell találniuk azokat a fókuszpontokat, melyek az amerikai egyetem számára, az ottani oktatóknak és a hallgatóknak is érdekesek lehetnek – tette hozzá a kuratórium elnöke.

Kossa György kiemelte, hogy a városban és a térségben meghatározó szakképző intézményekre is figyelemmel van az egyetem, hogy idejében megtalálja a tehetségeket, a szakmai utánpótlásnevelés ugyanis minden egyetemi kar számára megkerülhetetlen feladat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát