Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

3x3: Debrecenen át vezet az út a párizsi olimpiára

civishir.hu | 2024. 05. 15. | 17:19:31
Május 16-tól pattog a kosárlabda a Nagytemplom előtt.
3x3: Debrecenen át vezet az út a párizsi olimpiára
A tét a párizsi olimpián való részvétel (Fotó: debrecenisportcentrum.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A női kézilabda-válogatott sikere után újabb sportágban vívhatják ki a magyar nemzeti csapatok az olimpiai részvételt Debrecenben, hiszen május 16. és 19. között a Kossuth téren felállított arénában küzd meg egymással a 3x3-as világelit az ötkarikás indulásért.

2021 után második alkalommal rendezhet olimpiai kvalifikációs tornát Debrecen a kosárlabda 3x3-as szakágában. Három esztendővel ezelőtt a magyar válogatottak csak egy hajszállal maradtak le a Tokióról, hiszen a debreceni Medgyessy Dórával felálló női csapat szívszorító küzdelemben, egy utolsó másodperces kosárral kapott ki a döntőben, de férfi csapatunk is csak a mindent eldöntő fináléban vérzett el. Utóbbi tény annak tudatában még inkább fájó, hogy az ötkarikás játékok után a debreceni tornát megnyerő Belgiumot - a kvalifikáció során elkövetett csalások miatt - utólag kizárták.

Az élet úgy hozta, hogy a sportág történetének második olimpiájára ismét Debrecenből próbálhatnak meg kijutni nemzeti csapataink, igaz, a szakág rohamos fejlődésének köszönhetően várhatóan jóval nehezebb dolguk lesz. A hölgyeknek egy kísérletük már volt a párizsi részvétel kiharcolására, azonban a Hong Kongban megrendezett tornán a csoportgyőzelmet követően az elődöntőben kikaptak a későbbi győztes Azerbajdzsántól.

Az olimpiára mindkét nemnél öt nemzet már kvalifikálta magát, a férfiaknál az Egyesült Államok, Kína, Szerbia, Lettország, Hollandia, míg a hölgyeknél a Franciaország, Kína, Egyesült Államok, Azerbajdzsán, Ausztrália ötös már megváltotta repülőjegyét Párizsba. Debrecenben a fennmaradó három-három hely sorsa dől majd el, melyért négy napon keresztül 16-16 csapat küzd meg egymással. A magyar női válogatott egy helyen változtatott keretén a legutóbbi selejtezőtornához képest, Papp Klaudia, Böröndy Vivien és Kiss Virág mellett ezúttal Szabó Fanni lesz a csapat tagja. A férfiaknál az egykoron a DEAC-ban is megforduló Ivosev Tamás mellett Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics harcolhat majd az olimpiai részvételért.

Debrecen mára a 3x3 fővárosává nőtte ki magát, hiszen 2015 óta folyamatosan rendeznek nemzetközi versenyeket, idén már a jubileumi tizedik esztendő következik. Olyan világvárosok adtak már otthont a szakág eseményeinek, mint Los Angeles, Peking, Hong Kong, Mexikóváros, Abu Dhabi, Amsterdam, Tokió, Bécs vagy éppen Párizs, de sehol a világon nem volt még annyi esemény a sportág történetében, mint a cívisvárosban, szám szerint 23. Az olimpiai selejtező után tovább bővül a rendezvények sora, hiszen augusztusban az U18-as világbajnokság mellett a világ legjobb férfi és női klubcsapatainak pénzdíjas versenyeire is sor kerül majd.

A hagyományokhoz híven az olimpiai selejtező küzdelmei is ingyenesen megtekinthetők a Nagytemplom előtt, de érdemes időben helyet foglalni a lelátókon, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyar meccsek előtt már rendre megtelik a közel ezer fő befogadására képes aréna. 

A debreceni torna négy versenynapja során az élő közvetítések és a közösségi média felületek tekintetében közel hárommilliós elérést generálhat a FIBA számításai szerint. A hazai médiában is nagy az érdeklődés a selejtező iránt, az M4 sport a magyar mérkőzéseket élőben közvetíti.

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (férfiak):

A-csoport : Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár

B-csoport : Ausztria, Puerto Rico, Izrael, Magyarország

C-csoport : Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom

D-csoport : Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (nők):

A-csoport : Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia

B-csoport : Kanada, Litvánia, Csehország, Chile

C-csoport : Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia

D-csoport : Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

Május 16., csütörtök:                                              
19:20 Magyarország – Izrael (női)                       
21:35 Magyarország – Hollandia (női)  

Május 17., péntek: 
19:20 Izrael-Magyarország (férfi)
21:35 Magyarország – Puerto Rico(férfi)

Május 18., szombat:                                                
20:45 Olaszország – Magyarország (női)
21:35 Ausztria – Magyarország (férfi)

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) közreműködésével indította útjára a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja a gyermek- és felnőtt korú lakosság sportaktivitásának növelése, nem kampányszerűen, hanem életvitelszerűen, egy egész életen át, rendszeresen és szervezett keretek között.

Ez a kezdeményezés megjelent illetve megjelenik az idei évben Magyarországon rendezendő olimpiai kvalifikációs sporteseményeken is sportversenyek formájában.

A debreceni női és férfi 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtező idején a május 18-án, szombaton reggeltől több mint 400 debreceni és környékbeli diák vesz részt kosárlabda-specifikus programokban, az alsó tagozatosoktól az egyetemistákig.

Az Oláh Gábor utcai Sportcentrumban a szervezők a 10 éven aluli gyermekek számára sorversenyt, míg a 10-12 év közöttieknek a Sportoló Nemzet Mini Kupa keretében kosártornát rendeznek majd. Az U14-U16-U23-as korosztályokban kerül sor a Sportoló Nemzet 3x3 Kupára, amelyen négy sportszervezet – a Cívis Kosárlabda Klub Kft., a Debreceni Sportcentrum Sportiskola, a DEAC és a DEAC Kosárlabda Akadémia – utánpótlás-csapatai vesznek részt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.