Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen nehézsúlyú bajnoka a legnemesebb hivatást választotta

| 2023. 06. 07. | 16:01:00
Deél Szabolcs új klubot alapított, és gyerekeket, fiatalokat tanít.
Debrecen nehézsúlyú bajnoka a legnemesebb hivatást választotta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Deél – ismerősen cseng ez a vezetéknév a debreceni sportberkekben. István éveken keresztül trenírozta a DVSC öklözőit, akik közül Kalucza Norbert a pekingi olimpiára is kijutott. Az unokaöccs, Szabolcs ezzel egy időben kezdett ismerkedni az ökölvívás nemes tudományával a Vágóhíd utcai sportcentrumban, ahol a nagyszerű debreceni utánpótlásműhely megkezdte működését a sikeres vállalkozókká avanzsált Szabó Sándor és Szilágyi Attila egykori bunyósok hathatós támogatásával a kilencvenes évek végén. Egy idő után Szabó Sándor már egy személyben menedzselte az egyre nagyobbra hízó klubot, amely ontotta magából a tehetségeket.

Az egyik ilyen volt Deél Szabolcs, aki nagybátyja irányítása mellett aratta le a babérokat a különböző súlycsoportokban – brutális kiütésekkel tarkítva a repertoárt –, majd felnőtté cseperedve a nehézsúlyban találta magát. Éppen a Debrecenben megrendezett magyar bajnokságon ért fel a csúcsra: imponáló teljesítménnyel pontozással legyőzte a fináléban a hazai pályán verhetetlennek hitt, Európa-bajnoki bronzérmes Darmos Józsefet. Számos nagy nemzetközi versenyen lépett kötelek közé címeres mezben, majd ereje teljében, alig 25 évesen visszavonult.

– Ötvenezer forintból nem lehetett megélni

– indokolja Szabolcs a hátraarcot, és ezen most bizonyára nagyot néz a nyájas olvasó, vagy hitetlenkedik, pedig sajnos ez a szomorú valóság. Érzékeltetésül: egy élvonalbeli labdarúgó már akkor is milliós summát vitt haza havonta, de még egy kézilabdázó vagy kosárlabdázó is. Az amatőr boksz sajnos nem kínál perspektívát a fiatalok számára, mert csak annak nyújt biztos megélhetést, aki világbajnokságon, olimpiákon ér el kiugró eredményt, de az előbb-utóbb átrándul profinak, tehát nem kell sokáig eltartani.

Deél Szabolcs 2011-ben, egy csapatbajnokin aratott győzelme után   (Fotó: archív)
 

Deél Szabolcsot a profi világ nem vonzotta, hanem azt a lehetőséget ragadta meg, amit a kiöregedett vagy visszavonult küzdősportosoknak tálcán kínál az élet a debreceni éjszakában, vagyis rendészként óvja a normális vendégeket azoktól, akik erősre és hülyére isszák magukat a szórakozóhelyeken. Nem egy álommeló, de szerencsére Debrecenben az éjszakai élet nem annyira kriminalizált, hogy gyakori rendezői közbelépést igényelne. Jellemzően csekélyebb súlyú erőszakos cselekmények történnek, de azokat a fiúk könnyűszerrel megoldják.

Vissza a bunyóhoz! Ha nem lehet megélni belőle, akkor mégis mi értelme bokszolni? – adódik a kérdés, de rögtön jön rá a csattanós válasz.

– Mert a világ legjobb és legszebb sportja! – így Szabolcs, aki meg is indokolja. – Az ökölvívás testben és lélekben átformálja az embert, tetőtől talpig tökéletes alkatot, remek erőnlétet és kiváló mozgáskoordinációt kölcsönöz.

Minderről a Top Team Boxing belvárosi edzőtermében beszélgetünk,  ahol éppen kemény edzés zajlik a versenyzőknek. Lelkes csapat jött össze a hétfő délutáni tréningre, vannak, akik már egészen szépen ütik a kombinációkat, és vannak, akik még ismerkedtek az ütések alapjaival. A kicsik kiállnak a nagyok ellen is szpáringolni – mert ez nem a gyávák sportja –, hiszen ahogy a nagy öregek mondták régen, „a bokszban nincs mitől félni, hiszen kesztyűs kézzel bánnak az emberrel.”

Ömlik a víz a srácokról, de nem azért, mert meleg van a teremben. A bokszolás tudnillik olyan komplex – a láb- és a kézmunka összehangolását igénylő – mozgás, hogy egy jó tempójú, háromperces menet után azt érzi az ember, mintha lefutott volna egy félmaratont.

Amíg a fiúk az „életükért” küzdenek, meséli Szabolcs, hogy Top Team Boxing Debrecen néven 2019-ben alapítottak ökölvívó-egyesületet. Az alapító tagok között találjuk a két korábbi DVSC-s csapattársat, Nagy Pétert és Nagy Bencét, akik szintén magyar bajnok öklözők, de vannak civilek is, mint például az elnök, Sas László vagy az alelnök, Kozma Norbert. A pandémia meghiúsította a gyors áttörést, de ebben az esztendőben már sikerül elérni az első mérföldkövet az egyesület életében. 2023-ban indított a Top Team Boxing először vett részt versenyzőkkel a Magyar Ökölvívó Szakszövetség által szervezett eseményen, a Magyar Utánpótlás Kupán, ahonnan Simon Erik és Balázs Tamás révén két bronzéremmel tért haza.

Gyerekeket, fiatalokat oktatni a legnemesebb hivatás, ugyanakkor rendkívül nehéz – terelem a szót az edzői munka nagy kihívásaira, és Szabolcs csak bólogat hosszasan, majd mosolyogva mondja, hogy saját magát, magukat látja a maiakban. Bevetnek mindent, hogy a könnyebb végét fogják a dolognak, akárcsak ők régen. Bosszantó, amikor egy felkészülés megy kárba betegség, sérülés miatt, máskor iskolai kihágás miatt borul minden. Szóval mindig van valami – jegyzi meg, de gyorsan hozzáteszi, ugyanakkor rendkívül élvezetes is a gyerekek között lenni. Nincs két egyforma fazon, mindenki egy külön egyéniség.

– Az ökölvívás az egyetlen, amihez igazán értek. A versenyzéshez most már öreg vagyok, hiszen nyolc év után nem látom értelmét visszatérni. A boksz azonban az életem, csak edzőként tudom kamatoztatni a tudásom. Amit tanultam gyerekkorom óta, azt most megpróbálom átadni a fiataloknak

– fogalmazta meg, miért is lett edző, és máris nagy reményekkel tekint az esztendő további versenyei előbb. Előbb az egri Bornemissza, majd jönnek ősszel sorjában a különböző utánpótlás-bajnokságok. A Top Team Szabolcsék reményei szerint az összes korosztály – serdülő, junior, ifjúsági – magyar bajnokságán képviselteti magát. Aztán a jövőbeni terveket sem aprózzák el. A cél, hogy válogatott bunyósokat neveljenek ki!

A vége felé tart az edzés, a srácok már a levezetést végzik, Szabolcs pedig megkér, hogy a nyilvánosság előtt is kifejezhesse háláját a szponzorok felé. A Top Team Boxing ugyanis állami, önkormányzati támogatást nem kap, a költségeket a támogatók felajánlásaiból, vagy saját zsebből finanszírozzák a klubtagok.

A Monty ezredes utcán az edzőterem nyitott. Nyolcéves kortól fogadnak bárkit, nem csak versenyzőket, hobbi bunyósokat is. A kicsiktől az öregekig mindenki próbára teheti magát, vagy legalábbis belekóstolhat az ökölvívás tudományába. Egy biztos: ha nem is lesz belőle Muhammad Ali, úgy elfárad, ahogy sehol máshol!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Mentők is érkeztek a helyszínre.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.