Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívis Álom: remek nyereményekért versenyeznek a tanulók

| 2023. 05. 31. | 22:01:00
A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány csaknem egymillió forintot ajánlott fel a tudományos diákverseny első nyolc helyezettjének.
Cívis Álom: remek nyereményekért versenyeznek a tanulók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Cívis Álom interaktív és kreatív háromfordulós középiskolai versenyt a Debreceni Tankerületi Központ és az Agóra Tudományos Élményközpont szervezte meg Debrecen város támogatásával. A megmérettetés révén a diákok Debrecenhez kapcsolódóan szerezhetnek természettudományos, illetve tudománytörténeti ismereteket – tudatta május 31-én az unideb.hu.

– Korunk műszaki fejlesztéseinek alapjait és a jövőnket határozzák meg a természettudományok, éppen ezért felértékelődött a szakemberképzés szerepe a területen. Egy közösség számára elengedhetetlen, hogy kiválóságai helyben maradjanak, és tudásukkal a helyi közösséget erősítsék, segítsék. A Debreceni Egyetem számára ezért is fontos, hogy a tehetséges fiatalok olyan diplomát szerezzenek az intézményben, amely biztos megélhetést és megfelelő jövőképet nyújt nekik – hangsúlyozta Kossa Görgy, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Cívis Álom 2023 középiskolai természettudományi vetélkedő döntőjének megnyitóján.

Kossa György bejelentette: az egyetemet fenntartó alapítvány a természettudományi verseny első helyezett csapatának 200 ezer forintot ajánl fel, a második csapatot 150 ezer, a harmadik helyen végzett diákokat 120 ezer forinttal jutalmazza, míg a 4-8. helyett csapatokat 100-100 ezer forinttal ismeri el.

A kreatív vetélkedő idei központi témája a zöld, környezettudatos, hosszútávon fenntartható város volt. A diákcsapatok projektmunkáikban mutatták be, hogy elképzeléseik szerint milyen a „zöld Debrecen”. – Debrecen 72 ezer diákja jelenti a város jövőjét a következő évtizedekben. A város, a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Egyetem évek óta együttműködik a tehetségek felkarolásáért és a tehetségek helyben maradásáért. Debrecen jövőjéért dolgozva a Civaqua program elindításával, a Future of Debrecen, valamint a Környezetvédelmi Munkacsoport megszervezésével letettük annak alapjait, hogy városunk hosszútávon is fenntartható és környezettudatos legyen. A város vezetése éppen ezért a tehetségek támogatása mellett nyitott és várja a diákok kreatív ötleteit is – fejtette ki Barcsa Lajos.

Debrecen alpolgármestere bejelentette: a város támogatásával a vetélkedő győztes csapata a BMW müncheni gyárába látogathat el.

– A Cívis Álom elnevezésű kreatív versenyt az általános iskolai tehetséggondozást tovább gondolva, Debrecen átfogó tehetséggondozó programja keretében szervezte meg a Tankerületi Központ és az Agóra Tudományos Élményközpont. Ennek a megmérettetésnek is az a célja, hogy felkutassa a csiszolatlan gyémántokat, amelyek révén a városi tehetségprogram már országosan is elismert – tette hozzá Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője. Az interaktív háromfordulós tudományos versenyt a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolák tanulói számára hirdették meg. A megmérettetésen összesen 28 csapat indult, és 8 csapat jutott a döntőbe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A tanári pályát népszerűsítették Debrecenben
A tanári pályát népszerűsítették Debrecenben
Úgy fogalmaztak, a jó pedagógusnak nyitottnak kell lennie a változásokra.
Hirdetés
Hirdetés
A Sándor-palota reagált a Sulyok Tamás elleni vádakra
A Sándor-palota reagált a Sulyok Tamás elleni vádakra
A köztársasági elnöki hivatal megteszi a megfelelő jogi lépéseket a rágalmazóval, Dobrev Klárával szemben.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.