Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civaqua: a Fancsika I-es újulna meg leghamarabb

Cívishír | 2024. 03. 29. | 08:52:18
Debrecen-Pallag felé viszik a vizet az ökoprojekt második ütemében.
Civaqua: a Fancsika I-es újulna meg leghamarabb
Megmenteni a környékbeli vizeket a következő generációk számára – ez a cél (Fotó: Cívishír, Fogarasi Renáta)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Bodaszőlőnél már megépült tározótól most Pallag (Debrecen), majd a Nagyerdő és az Erdőspuszták irányába kell kormányozni a Keleti-főcsatorna vizét; a nagyerdei ütem megvalósítását célzó kiviteli tervek elkészítése még 2024-ben elkezdődhet – közölte a Cívishírrel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), miután a Civaqua második ütemének részleteiről érdeklődtünk.

Ismert: a város történetének legnagyobb ökológiai vállalkozása a Civaqua, amely egyszerre keltené életre a Tócót, segítené a vízhiánnyal sújtott Nagyerdőt és újra vízzel töltené meg a kiszáradt erdőspusztai tómedreket. E célokra a Tiszából táplált Keleti-főcsatorna vizét használnák fel. A program első üteme – 16 milliárd forint állami forrásból – 2023-ban befejeződött, ennek során egy 9 tonnás berendezéssel fokozták a Keleti vizének átemelését végző, Balmazújváros melletti szivattyútelep teljesítményét, csővezetékeket fektettek, kiegyenlítő tározókat építettek (a bodaszőlőin kívül Debrecenben, a Vezér utcán is létrejött egy ilyen mesterséges tó). 2024 márciusában a kormány 40 milliárd forintot hagyott jóvá a Civaqua folytatására a nagyobb részben európai uniós, kisebb részben hazai finanszírozású KEHOP Plusz programban.

Gravitációs rendszerrel terelnék

A Civaqua első ütemének folytatásaként – tájékoztatott az OVF – Debrecen északi és keleti területeinek ökológiai vízpótlását kell megvalósítani. E fejlesztések előzetes engedélyezési, tervezési feladatai már a Tócó-projekttel egyidőben elindultak. A második ütem műszaki tartalmát azután tudják véglegesíteni, hogy a KEHOP Plusz pályázati kiírása teljes egészében ismerté válik a pontos pályázati feltételekkel (érdeklődésünk idején ez még nem történt meg). Ugyanakkor a kiviteli tervek elkészítése – az irányító hatósággal kötött támogatási szerződést követően, sikeres közbeszerzés után – elindulhat még ebben az évben az OVF szerint.

A Fancsika I. még 15 évvel ezelőtt is a horgászok kedvelt vize volt (Fotó: Cívishír, Fogarasi Renáta)

A Civaqua nagyerdei szakasza érdekében a Bodaszőlőnél megépült 3 ezer köbméteres magasponti kiegyenlítő tározótól kell tovább vezetni a vizet Debrecen északi és keleti területeire. Ehhez 13,5 kilométeren szükséges kialakítani gravitációs rendszert zárt vezetékkel és nyílt medrű csatornákkal. A Keleti-főcsatorna vize egy jutna el Pallag (Debrecen) térségébe, ahonnan a vizet – további beruházásokkal – a Nagyerdő és az erdőspusztai tározók felé kormányoznák. Az egyik legkomolyabb nehézség – írta a vízügy – a területszerzések megvalósítása, ezért a befejezés várható időpontjáról sem lehet nyilatkozni (ez a már említett, egyelőre kérdőjeles műszaki tartalomnak is függvénye).

A vizeket visszaveszi a növényzet (Fotó: Cívishír, Fogarasi Renáta)

A nagyerdei beruházások után jöhet az Erdőspuszta, ahol a területi adottságok és a tározók elhelyezkedése alapján a Fancsika I-est lehet elsőként bevonni az ökológiai vízpótlásba az OKF válasza alapján. Ezt követheti a Fancsika II. és Fancsika III., majd a Vekeri-tó. Ezek megvalósítási idejéről éppen az előbb taglaltak miatt egyelőre szintén nem lehet érdemben nyilatkozni. S egyelőre az is kérdéses, mire lesz elegendő a negyvenmilliárd forint.

A Vekeri-tó egykor népszerű volt a kirándulók körében, ma fáj ránézni (Fotó: Cívishír, Fogarasi Renáta)

Korábban megírtuk: a debreceni önkormányzat 2024 őszéig folyamatosan nyújtja be a TOP Plusz pályázatokat (a legnagyobb EU-s városfejlesztési forrás) kerékpárutak építésére is. Az egyik ilyen beruházás során a 47-es főúttól a Vekeri-tóig épülne kerékpárút 870 millió forintból.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.