Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Campus Fesztivál: még klimatizált „kijózanító” is lesz!

| 2024. 07. 22. | 19:15:58
Fő a biztonságos szórakozás! - hangzott el.
Campus Fesztivál: még klimatizált „kijózanító” is lesz!
Jó tudni, hogy a Campus területén ártalomcsökkentő pont üzemel! (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Campus Fesztiválhoz kapcsolódó, a biztonságos szórakozást elősegítő intézkedésekről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Juhász Béla Szilárd, a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület elnöke és Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál fesztiváligazgatója 2024. július 22-én.

Amint azt Széles Diána többek közt elmondta, a gondoskodó város gondolat jegyében egyedülálló módon Debrecen önkormányzata nemcsak kampányszerűen, hanem folyamatosan tájékoztatja a fiatalokat az biztonságos szórakozásról.

A város finanszírozásában a város és a szervezők, a civil segítőkön keresztül közösen dolgoznak annak érdekében, hogy ez továbbra is így legyen, és ez az esemény valóban a felhőtlen szórakozásról szóljon. Ezért is hozták létre közösen tíz évvel ezelőtt az ártalomcsökkentő sátrat, amely idén már ártalomcsökkentő pontként funkcionál. Ez az egyedülálló kezdeményezés a város finanszírozásában valósul meg az idei fesztivál idején is.

Széles Diána kiemelte, elsődleges fontosságú, hogy a szülők, akik gyermekeiket a fesztiválra útjukra engedik, felkészítsék gyermekeiket a biztonságos szórakozás tudnivalóira. Ilyen fontos tudnivalók, hogy a fiatalok társaságukból soha senkit ne hagyjanak egyedül, és a kiszáradás elkerülése érdekében gondoskodjanak a megfelelő vízpótlásról. A kulcs az egymásra való odafigyelés!

A káros szenvedélyek elleni küzdelem

A város egyébként nem csak ennek az eseménynek a kapcsán figyel a fiatalok ilyen irányú tudatformálására: a város által finanszírozott szakmai civil szervezeteken keresztül tájékoztatja a fiatalokat az ártalomcsökkentésről. Másrészről a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) által végzett iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokhoz kapcsolódóan hatodikos kortól rendszeresen életkori sajátosságaiknak megfelelő előadásokat hallgathatnak a káros szenvedélyek veszélyeiről. A belvárosi szórakozóhelyek környékén pedig hétvégi éjszakákon időről időre megjelenik a Moonshine mozgó bulisegély szolgálat, melynek célja az, hogy a maga nemében extrém mozgási lehetőséggel – éjszakai pingpongozással – magához vonzza a fiatalokat, és ez a közösségi esemény lehetőséget adjon a mentálhigiénés szakemberekkel való beszélgetésekre, a káros szenvedélyek veszélyeire való figyelemfelhívásra.

Üldözik a narkót

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató azt hangsúlyozta, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák a kábítószerek bekerülését az esemény területére. Elmondta azt is, hogy a fesztiválra érkezőknek előzetesen érdemes tájékozódni a fesztivál térképéről, az esetleges kimenekítési tervekkel, jelzésekkel tisztában lenni, ugyanis a fesztiválozók biztonságát tartják elsődlegesnek. A Campus Fesztivál egyedülállóan egy erdős területen fekszik,- és amellett, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Zöldterületi Osztályán dolgozó munkatársai idén is ellenőrizték a Nagyerdő fáinak állapotát,- de esetlegesen tűz vagy vihar esetén is megvan a megfelelő biztonsági protokoll, amit érvényesíteni tudnak. Az operatív törzs minden esetben mérlegeli, ha veszélyes helyzet eshetősége áll fenn, és ennek megfelelően számos állami szerv közös döntésének nyomán intézkednek. Ilyen lehet egy vihar, amely elől adott esetben biztonságos helyszínre tudják menekíteni a fesztiválozókat. Ez pedig adott esetben lehet a Nagyerdei Stadion épülete is, amely képes akár 40-50 ezer ember számára menedéket biztosítani, ezáltal pedig az emberek biztonságát is garantálni ebben az esetben. Tehát ezek az intézkedések minden esetben azért történnek, mert a kockázatokat mérlegelve vigyáznak az emberek egészségére és biztonságára.

Miklósvölgyi Péter arról is említést tett, hogy a tavalyi évben jól vizsgázott a 18 év alattiaknak bevezetett külön színű karszalag, ezért ezt ebben az évben is alkalmazni fogják.

Miklósvölgyi Péter (balra), Széles Diána és Juhász Béla is arról beszélt, hogy a szervezők mindenre felkészültek (Fotó: DMJV Sajtó)

Közelben a gyors segítség

A Campus Fesztiválon az eddigi ártalomcsökkentő sátor helyett mostmár ártalomcsökkentő pont üzemel, vagyis idén már klimatizált helyiségben a Nagyerdei Stadion épületében található ponton várják majd azokat, akiknek szükségük van az ellátásra – mondta el Juhász Béla Szilárd, a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület elnöke. Ezen a helyszínen egyébiránt a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők kihelyezett szolgálati központja is megtalálható lesz, így a gyors segítség nagyon könnyedén elérhető lesz szükség esetén. Egy ilyen eseményen, ahol ilyen sok ember van jelen, elsősorban az alkoholfogyasztás kapcsán elkerülhetetlenek bizonyos „balesetek, megfáradások”, amelyeket az elmúlt évek tapasztalatai alapján már tipizálni is lehet. Este 8-9 óra tájban jellemzően a még kevés bulitapasztalattal rendelkező, s akár pusztán csak a hőség miatt magukat rosszul érző tizenévesek érkeznek, majd a fiatal felnőttek, és később a náluk idősebbek. A fesztivál biztonsági szolgálatának tagjai is jól tudják, hol van az ártalomcsökkentő pont, így a segítségre szorulókat hamar odakísérik. Emellett létezik egy telefonszám is,- ami több tájékoztatási felületen is elérhető a fesztivál ideje alatt,- és amit érdemes elmenteni, így akár egy nagyobb társaságban is, ha valaki látja, hogy egyik társuk segítségre szorul, ne féljen megtenni ezt. Ott aztán a magukat rosszul érzők megkapják az állapotuknak megfelelő gondozást, odafigyelést – ásványvizet, vitaminokat, pihenési lehetőséget.

Juhász Béla Szilárd hangsúlyozta: a Campus Fesztiválra sosem volt jellemző a tiltott drogok jelenléte, s ennek megfelelően az elmúlt években nagyon ritkán kellett emiatt bárkinek is segítséget nyújtani. Végezetül azt tanácsolta, hogy érdemes a mobiltelefonokon az üzenetküldő applikációkon keresztül bejelentkezni időnként a szülőknél, vagy bekapcsolni a helymeghatározó alkalmazásokat az okoseszközökön.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Majka: Puzsér úrnak nagyon kijárt már egy lángos…
Majka: Puzsér úrnak nagyon kijárt már egy lángos…
Majoros Péter szerint Puzsér nem ért a szép szóból.
Hirdetés
Hirdetés
Tóvizi Petráék megérkeztek Párizsba
Tóvizi Petráék megérkeztek Párizsba
Egy ebreceni tagja a női kézilabda-válogatottnak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.