Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bölcsődei dolgozók munkáját ismerték el Debrecenben

| 2023. 04. 21 | 19:15:00
Hatan vehettek át elismerést.
Bölcsődei dolgozók munkáját ismerték el Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye a bölcsődék napja alkalmából április 21-én szakmai előadással kiegészített ünnepséget rendezett, melynek keretében átadták a Debrecen Bölcsődés Gyermekeiért Díjakat is – tudatta az önkormányzat.

A Magyar Bölcsődék Egyesületének kezdeményezésére jött létre a bölcsődék napja, amely 2010-től a magyar bölcsődei ellátás hivatalos ünnepe. Az ország első bölcsődéje 1852. április 21-én nyílt meg Pesten.

Papné Gyöngyösi Katalin, a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézményének vezetője köszöntőjében többek közt elmondta: nagyon ritka pillanat a mai, amikor az intézmény mind a több mint 360 dolgozója együtt látható egy ilyen ünnepi, nevelésmentes napon, s nem valamilyen szorgos tevékenység – a gyerekekkel való foglalatosság, a bölcsődébe való beszoktatásuk, gondozásuk, játék, jeles napok, nyílt napok, családi napok szervezése, családlátogatás, illetve mosás, főzés, takarítás – közben.

Ez a nap arra is szolgál, hogy a bölcsődei dolgozók egy pillanatra megállhassanak, és magukra figyelhessenek, ugyanakkor visszatekinthessenek a magyar bölcsődei nevelés értékeire, hagyományara, foglalkozhassanak a jelennel, és egy pillantást vessenek a jövőre, hiszen a bölcsődei dolgozók a jövő generációját nevelik, s ehhez folyamatosan meg kell újulniuk, napra készen kell tartaniuk ismereteiket. Így ez a nap a szakmai konferenciák napja is.

A megjelenteket Széles Diána, Debrecen alpolgármestere is köszöntötte, aki most nem csak hivatali minőségében, de édesanyaként is szólt a megjelentekhez. Mint elmondta: egy szülő akkor lép ki igazán először gyermeke szoros közelségéből, amikor a bölcsődei dolgozók gondjaira bízza – akiknek pedig nincs könnyű dolguk. Sok szülő ugyanis a szakembereknél is jobban véli tudni, hogyan is kell egy bölcsődés gyermekkel bánni. Szintén hatalmas kihívást jelent a bölcsődei dolgozók számára az, hogy a mai csöppségek már egy digitális világban nőnek fel, s egyáltalán nem magától értetődő és ösztönös foglalatosság számukra például a fára mászás. Erre is külön meg kell őket tanítani. S ez a jövőben csak egyre nehezebb lesz. Ezekre a kihívásokra közösen, a szülőknek és a szakembereknek együtt kell megoldásokat találni. Széles Diána azt is hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a szeretetteljes nevelés. Hiába építünk újabb és újabb gyermekintézményeket, ha ez a hangulat netán hiányzik belőlük. Debrecenben azonban biztos, hogy mindig lesznek olyan kedves, nyugalmat árasztó bölcsődei dolgozók, akik a gyerekeket hatalmas szeretettel fogadják.   

Az ünnepség nagyon bensőséges pillanata volt a Debrecen Bölcsődés Gyermekeiért Díjak átadása.

Az elismerést – munkatársaik javaslatai alapján – idén Balogh Erzsébet, a Görgey utcai bölcsőde kisgyermeknevelője; Balogh-Nagy Tünde, a Honvéd utcai bölcsőde kisgyermeknevelője; Dobiné Besenyei Andrea, a Varga utcai bölcsőde vezetője; Filepné Bodnár Marianna, a Karácsony György utcai bölcsőde kisgyermeknevelője; Nagy Béláné, a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye intézményvezető-helyettese és Nagy Erzsébet, az Áchim András utcai bölcsőde dajkája vehette át. 

Kapcsolódó hírek
Újabb látogatási tilalom a debreceni klinikán
Újabb látogatási tilalom a debreceni klinikán
Kérik a betegek, látogatók megértését és türelmét.
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
A volt államtitkár már 2007-ben csapásként élte meg a beruházás elmaradását.
Könyvesbolt nyílik a Varga utcán
Könyvesbolt nyílik a Varga utcán
December 1-től várja vásárlóit.
Civil Fórum: a józsaiak válaszokat várnak
Civil Fórum: a józsaiak válaszokat várnak
Előzetes hatástanulmányhoz kötik a debreceni beruházások támogatását.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés