Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baltával ütötte vámospércsi élettársát: 12 évet kapott

civishir.hu | 2024. 03. 27. | 13:40:27
Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Baltával ütötte vámospércsi élettársát: 12 évet kapott
Többször is ütött a baltával (Fotó: Illusztráció/pikist.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki egy balta fokával többször lesújtott élettársa fejére.

A törvényszék a büntetett előéletű vádlottat 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből a bíróság kizárta. A baltát, mint a bűncselekmény elkövetési eszközét a bíróság elkobozta, ezen felül kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült közel 915 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet szerint a vádlott és a sértett több éve éltek élettársi kapcsolatban a vádlott vámospércsi házában. Az asszony egy korábban elszenvedett trauma következtében nehezen mozgott és állapota folyamatosan rosszabbodott.

A férfi és a nő között a bűncselekmény elkövetését megelőző időszakban egyre gyakoribbak voltak a viták és a veszekedések, az is előfordult, hogy a férfi megütötte az élettársát. Mindketten otthon tartózkodtak 2023. január 22-én, a konyhában a vádlott egy baltával fát hasogatott, a sértett pedig segített azt elpakolni. Eközben a férfi többször megkérdezte az asszonytól, hogy hol van a gyógyszere és a cigarettája, azonban a sértett nem tudott rá választ adni. Ezen feldühödve a vádlott a nála lévő 60 centiméteres nyelű balta fokával egyszer fejen ütötte a mellette lévő sértettet, aki ennek következtében a padlóra esett. A rendkívül indulatos vádlott az asszonyt tovább ütötte, ököllel és a balta fokával is többször lesújtott a nő fejére. Miután a férfi egy kicsit lehiggadt, a sértettet átöltöztette, ágyba fektette, a lakást feltakarította a bűncselekmény nyomainak eltüntetése végett, azonban az asszonyhoz orvosi segítséget nem hívott.

A sértettnek a bántalmazás következtében több nyolc napon túl gyógyuló, illetve életveszélyes sérülése keletkezett. Figyelemmel a vádlott többszörös ütésére és az elkövetéshez használt eszköz jellegére, a sérült testtájékokra, a férfi annak lehetőségébe belenyugodva cselekedett, hogy a bántalmazás a sértett halálát eredményezheti.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy nem ez volt az első eset, amikor eljárt a vádlott keze, a sértett pedig egy korábbi betegsége folytán egyébként is részben magatehetetlen állapotú volt, nehezen tudott járni, önmagáról gondoskodni. Az eljárás során kihallgatott több tanú is elmondta, hogy korábban látták már úgy a sértettet, hogy voltak rajta sérülések, ezt a sértett is elmondta. Volt, hogy az asszony a bántalmazások miatt a vádlottat el is hagyta, de aztán mégis visszatért mindig a vádlotthoz, kölcsönösen megbocsátottak egymásnak, aztán ott folytatták az életüket, ahol befejezték. A vádlott ittas állapotából kifolyólag a viták elmérgesedtek, akkor a férfi agresszív viselkedése mindig bántalmazásba torkollott. A vádlott és a sértett így élte az életét hét éven keresztül. A bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény elkövetésének a napján a vádlott alkoholt fogyasztott, majd egy vitát követően a bántalmazás súlyosabb következménnyel járt az eszközhasználat, a fejre mért ütések miatt. Ha a sértett lánya nem érkezik meg a helyszínre, akkor a szakértői vélemény szerint a nő órákon belül meghalt volna. A bántalmazás következtében a sértett így is maradandó egészségkárosodást szenvedett. A bíróság kizárta annak lehetőségét, hogy a sértett egy elesés folytán sérült volna meg ilyen súlyosan.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit az emberölés kísérlet minősítő körülményének megállapításánál hangsúlyozta, hogy legalább összességében 36 olyan erőbehatás volt, amit elszenvedett a sértett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. A vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig a bíróság fenntartotta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
Utoljára 24 éve volt magyar bírópáros az ötkarikás játékok kézilabda-tornáján.
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.