Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az anyaság a legszebb női hivatás egy magyar felmérés szerint

| 2023. 05. 07. | 14:14:00
A megkérdezettek 68 százaléka gondolja úgy, hogy egy nőnek nem kell lemondania a karrierjéről, az életcéljairól az anyaság és a gyermeknevelés miatt.
Az anyaság a legszebb női hivatás egy magyar felmérés szerint
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyarok több mint 80 százaléka úgy gondolja, hogy az anyaság a legszebb női hivatás – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legújabb reprezentatív felmérése alapján, amelyet anyák napja alkalmából készített. Az MTI-hez május 7-én, vasárnap elküldött közleményük szerint a kutatásból kiderült az is, hogy

a magyarok több mint kétharmada szerint egy nőnek nem kell lemondania a karrierjéről az anyaság és a gyermeknevelés miatt, és csaknem ugyanennyien gondolják azt is, hogy a nők számára az anyaság jelenti a kiteljesedést.

A magyarok döntő többsége, 83 százaléka egyetért azzal, hogy az anyaság a legszebb női hivatás. A gyermekesek közül tízből kilencen, de a gyermektelenek között is tízből heten azonosulnak ezzel az állítással. Leginkább a vidéken élők és az idősebb korosztály tagjai vélekednek így – ismertették. Az emberek 80 százaléka úgy gondolja, hogy az anyaság és a karrier összeegyeztethető, bár ez nehéz feladat. Ezzel az állítással leginkább az egyedülállók és az egygyermekesek értettek egyet. Kiderült a KINCS felméréséből az is, hogy az emberek 74 százaléka szerint egy nőnek fontos a gyermek a teljes élethez, 67 százaléka pedig azzal is egyetért, hogy a nőknek az anyaság jelenti a kiteljesedést. Ezen két állítással egyetértők között nagyobb arányban voltak a gyermekesek, különösen a nagycsaládosok, az idősebb generációk tagjai és a községekben élők – írták.

A megkérdezettek 68 százaléka gondolja úgy, hogy egy nőnek nem kell lemondania a karrierjéről, az életcéljairól az anyaság és a gyermeknevelés miatt, ezzel az állítással a legidősebbek és a legfiatalabbak egyaránt, nagy arányban értettek egyet.

A válaszadók 61 százaléka szerint az édesanyáknak az otthon és a család fontosabb helyen áll, mint a munka és a karrier. A megkérdezettek mindössze 26 százaléka véli úgy, hogy igazuk van azoknak a nőknek, akik jó szakma vagy állás mellett nem vállalnak több gyermeket. A válaszadók a női szerepek közül első helyre az anyaságot helyezik, a válaszadók 60 százaléka szerint egy nő életében az anyaság a legfontosabb. Ezt követik az egyéb családi kapcsolatokra vonatkozó szerepek, a házastársi/társi, majd a szüleiről gondoskodó gyermek szerepe, és csak ezek után következnek a munkához kapcsolódó szakmai sikerek. A gyermekes válaszadók 65 százaléka gondolta azt, hogy az anyaság "a női lét csúcsa", a gyermekteleneknél ez az arány 45 százalék.

Legnagyobb mértékben a kisgyermeket nevelők tették az anyaságot az első helyre, 71 százalékuk gondolkodik így.

Összességében megállapítható, hogy a magyarok többsége szerint az anyaság a legszebb női hivatás, amelyet a különféle női szerepek közül az első helyre tesznek. A magyar családpolitika kiemelten fontos része az édesanyák támogatása és annak biztosítása, hogy a nők édesanyaként és dolgozó nőként is kiteljesedhessenek. Emiatt Magyarországon sok intézkedés segíti az édesanyákat a család és a munka közötti egyensúly kialakításában – közölte a KINCS.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.