Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Avokádókrém és hummusz a debreceni iskolabüfében

Cívishír | 2024. 12. 07. | 09:40:57
Orosz Norbert az egészséges életmód felé terelgeti a diákokat.
Avokádókrém és hummusz a debreceni iskolabüfében
Orosz Norbert az alagsori büfében várja a gyerekeket (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gyerekek étkezési szokásai jelentős változásokon mentek keresztül az utóbbi évtizedekben. A sok feldolgozott élelmiszer, a gyorsételek és a scnackek fogyasztása is hozzájárulnak a helytelen táplálkozás kialakulásához. Arról nem is beszélve, hogy a digitális eszközök túlzott használata csökkentette a szabadban való mozgásra, aktív játékra fordított időt, ami tovább súlyosbítja a túlsúly problémáját.

Ezt a helyzetet ismerte fel Orosz Norbert, a Benedek Elek Általános Iskola büfése is évekkel ezelőtt, aki ma már avokádós és csicseriborsós szendvicset is tart az egészséges táplálkozás jegyében.

– Sose gondoltam volna, hogy egyszer büfés leszek. Egy autószalonban dolgoztam vezető beosztásban, a családi vállalkozásunkban. Édesanyám vezette ezt a büfét 25 éven keresztül, és amikor 2018-ban megbetegedett, én álltam be a helyére. Úgy volt, ez egy időszakos munka lesz, csak addig maradok itt, amíg édesanyám felépül, ám sajnos 2019-ben elveszítettük őt. A halálos ágyán megígértem neki, nem szakadok el a büfétől, és ezt az ígéretemet tartom is. Imádta a munkáját, most pedig a szívügyemnek érzem, hogy folytassam azt, amit elkezdett – tudatta Orosz Norbert, aki párjával együtt szolgálja ki a diákokat. Az iskola alagsorában lévő Benedek Büfében természetesen megtalálhatóak a gyerekek kedvencei, így a csokik, csipszek, cukorkák is, azonban a kínálat több, egészséges élelmiszerrel is kibővült az utóbbi időben.

Minden frissen készül (Fotó: magánarchívum)

Azt tapasztalják, a környékbeli boltokban sokan megveszik a gyorsfagyasztott pékárukat, reggelente egy ismert márka zacskóival a kezükben mennek be az iskolába a gyerekek. Ezeknek a termékeknek kevés a tápértékük, ráadásul tele vannak cukorral, így egyáltalán nem nevezhetők egészségesnek. Norbert éppen ezért hozta létre a büfé Facebook-oldalát, hogy a szülők is lássák – zárt intézmény révén ritkán mennek le a büfébe –, ugyanazért a pénzért sokkal egészségesebb árukat kínálnak a fiataloknak. Így ma már elérhető a teljes kiőrlésű bagettből készült szendvics, a friss hússal, sok zöldséggel megpakolt hamburger és az avokádókrémes kenyér is. – Több nehézségbe ütköztünk az elmúlt években, ez tagadhatatlan. Egy büfés nehéz helyzetben van, hiszen az intézményben tanuló diákok és szüleik jóindulatára tud csak támaszkodni, ugyanis hozzánk nem sétálhat be bárki az utcáról. Reggel 8-tól mindössze 4, picivel több mint 10 perces szünetben árulhatunk, azonban a mi cégünknek is vannak költségei ugyanúgy, mint azoknak, akik hosszú nyitvatartási időben szolgálhatják ki a vevőket. Ráadásul tudjuk azt is, a diákok nem milliomosok, az ő pénztárcájuknak megfelelően kell beárazni a termékeinket – sorolta Norbert. Azt mondja, épp emiatt adja 550 forintért a retró szendvicset szalámival, tojással, uborkával, sajttal és Piros Arannyal, 380 forintért az avokádó- és csicseriborsókrémes kenyeret, továbbá 980 forintért a dupla húsos hamburgert. De közkívánatra elérhető már a sok zöldséges kebab 1100 forintért és a palacsinta is 200-ért.

A tea árát hét éve nem emelték.

A kebab az új kedvenc (Fotó: magánarchívum)

– Az internetnek hála a szülők is összehasonlíthatják az árakat, ráadásul minden termékről fotót is készítek, így biztosak lehetnek benne: azt kapják a gyerekek, amit látnak. Nem árulok zsákbamacskát. Remélem, az intézmény dolgozói is felismerik, tényleg egészséges ételeket kínálunk, és bátorítják a diákokat, hogy nálunk vásároljanak. Az avokádós szendvicsen vagy a 100 százalékos gyümölcsleveken szinte hasznom sincs, csak azért tartom, hogy a gyerekek egészséges termékeket fogyasszanak. A szendvicseket is mindig frissen állítom össze, általában az órák alatt készülünk elő. A pékárut egy régóta működő családi vállalkozástól szerezzük be, minden nap melegen érkezik. De ugyanúgy odafigyelünk a zöldségekre is. Ha a friss uborkába beleharapok, akkor roppan. Ha felszeletelem, egy óra múlva már engedi a levét, átáztatja a szendvicset, szinte ehetetlen – ismertette. Egyedül a csicseriborsókrém az, ami nem az iskolában készül, hiszen azt botmixerezni is kell. Norbertnek mindenre biztos, bevált receptje van, olívaolajjal, fokhagymával, sóval, borssal ízesít. Mint mondja, kis darabszámban készíti a termékeit, de mindig friss, minőségi terméket kapnak a gyerekek.

A védőnők is ellenőrzik az ételeket

A büfében rendszeresek az ellenőrzések, az illetékesek a kínálatot és az ételek minőségét is megnézik. – Manapság meg is követelik, hogy tartsunk egészséges ételeket, amit örvendetesnek tartok. A védőnő javasolta, legyen májkrémes kenyér, csináljunk teljes kiőrlésű bagettből tonhalkrémes szendvicset. Ám sajnos azt tapasztaljuk, ezekre kicsi az igény, és egy jó tonhalas szendvics ára ezer forint felett lenne. Zöldséglével is próbálkoztunk. Megkóstoltam, ihatatlan. Hogy vegyem rá a gyereket, hogy ne kólát, hanem ezt igya? – tette fel a kérdést.

Norbert nap mint nap szembesül azzal is, hogy a diákokat jobban vonzza a színes üdítőital és a feltűnő zacskójú édesség, mint a mézzel készült üdítőital vagy a tea.

Sőt, gyakran az otthonról hozott szendvicsekből is kidobják a paprikát, paradicsomot a gyerekek. – A hamburgerben legalább megeszik a zöldséget. Lenmagot is szoktam szórni a szendvicsekbe, próbálok mindenbe egy kicsi pluszt tenni, ami jót tesz nekik. Nem azt mondom, hogy egyen mindenki avokádókrémes kenyeret, de legalább lehetőséget adok arra, hogy megkóstolja. Ki tudja, talán megszereti… Szeretném megismertetni a gyerekekkel azt, hogy az ételek lehetnek úgy finomak, hogy közben egészségesek is. Azt gondolom, sok családban a gyorsételt részesítik előnyben a hétköznapokban, a bő zsiradékban sütött, gyorsfagyasztott ételeket. Megértem, a rohanó világunkban egyszerűbb, gyorsabb ezeket elkészíteni. Én viszont azért jövök be minden reggel 6 órára, hogy 8-kor várhassam őket friss, tápláló reggelivel – tette hozzá Norbert, akinek eredeti szakmája szakács, így közel áll szívéhez az ízekkel való kísérletezgetés.

Minden, ami egészséges! (Fotó: magánarchívum)

Folytatni a megkezdett munkát

– Hívtak már másik iskolába is, szerették volna, ha több intézményben, netán a belvárosban is megjelennék a termékeimmel. De én nem egy egyszerű "büfés" akarok lenni, hanem édesanyám örökségét tovább vinni. Máshol nem tudnám ilyen szívvel-lélekkel csinálni – jelentette ki. Nosztalgikusan felidézte, amikor fiatalként naponta lejárt az alagsori büfébe egy anyai pusziért, jó szóért. – Ez az épület régen egy kórház volt, édesanyám itt született, és ha úgy vesszük, innen is ment el. Ugyanezeken a lépcsőkön jött le 25 éven keresztül, ahol most én. A halálos ágyán is a büfé foglalkoztatta, a gyerekek hogyléte felől érdeklődött. Hatalmas szíve volt. Bicikliket vett azoknak, akik messze laktak a busztól azért, hogy ne kelljen iskola előtt egy órát gyalogolniuk. Én is ezt a szemléletet viszem tovább. A kimaradt pékárukat, szendvicseket rászorulókhoz juttatjuk el, máskor a diákoknak almát osztogatunk. Segítünk, ahol tudunk, miközben az egészséges táplálkozásra is felhívjuk a figyelmet. Azt gondolom, ez jó cél.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Új professzorok a Debreceni Egyetemen
Új professzorok a Debreceni Egyetemen
Öten kapták meg a kinevezést.
Elhunyt a debreceni irodalomtörténész
Elhunyt a debreceni irodalomtörténész
Taxner-Tóth Ernőt az egyetem saját halottjának tekinti.
Kocsik ütköztek a forgalmas debreceni úton
Kocsik ütköztek a forgalmas debreceni úton
A járművekben két-két ember utazott.
Kigyulladt egy autó a Faraktár utcában
Kigyulladt egy autó a Faraktár utcában
Az esethez a debreceni tűzoltók vonultak.
Az utolsó földművesek – Gerlach és Rózsa
Az utolsó földművesek – Gerlach és Rózsa
Nyomtatott húsok, mesterséges mikrozöldségek, agyongyógyszerezett haszonállatok, avagy az egységből való kiszakadás tünetei.
Varga Zoltán: „A Nagyállomást is viszik a fideszes hiénák”
Varga Zoltán: „A Nagyállomást is viszik a fideszes hiénák”
A DK debreceni politikusa gerincnélküli helytartónak tartja Papp László polgármestert.
Az Aranybika szálló tervezőjére emlékeztek
Az Aranybika szálló tervezőjére emlékeztek
Debrecenben utca, verseny és a város díja is viseli a nevét.
Bölcsődét építettek a reformátusok a Tégláskertben
Bölcsődét építettek a reformátusok a Tégláskertben
Négy csoportszobás, 56 férőhely a debreceni városrészben.
Kitüntették a debreceni Berekméri Dalma Beátát
Kitüntették a debreceni Berekméri Dalma Beátát
Gulyás Gergely adta át az elismerést.
A mexikói, aki csak potyázni jött Debrecenbe
A mexikói, aki csak potyázni jött Debrecenbe
Nem adta vissza a céges számítógépet.
Útzár a debreceni Vértesi úton
Útzár a debreceni Vértesi úton
A hulladéktelepet három hétig kerülővel lehet elérni.
Az utolsó földművesek – Gerlach és Rózsa
Az utolsó földművesek – Gerlach és Rózsa
Nyomtatott húsok, mesterséges mikrozöldségek, agyongyógyszerezett haszonállatok, avagy az egységből való kiszakadás tünetei.
Aláírták a debreceni „kultúrkocsma” tervezői szerződését
Aláírták a debreceni „kultúrkocsma” tervezői szerződését
A könnyűzenei központ a belvárosban kap helyet.
Közétkeztetés: versenybe szállnak a szakácsok
Közétkeztetés: versenybe szállnak a szakácsok
A menüsorok nettó nyersanyagköltsége 850 és 1250 forint között lehet.
Stratégiai gondolkodásra és hosszú távú tervezés
Stratégiai gondolkodásra és hosszú távú tervezés
Hogyan tanít a szerencsejáték? Nem csak pörgés: észjátékról is szól.
Az első játékoktól a modern online kaszinókig
Az első játékoktól a modern online kaszinókig
A szerencsejátékok fejlődése Magyarországon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tour de Hongrie: se Debrecen, se Szoboszló
Tour de Hongrie: se Debrecen, se Szoboszló
Az esztergomi bazilikánál zárul a körverseny.
Hirdetés
Hirdetés
Új professzorok a Debreceni Egyetemen
Új professzorok a Debreceni Egyetemen
Öten kapták meg a kinevezést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az unió támogatja a magyar tanárok béremelését
Pedagógusonként ötmillió forinttal.
A friss diplomásoknak a rugalmasság a legfontosabb
A bérezés csak a harmadik szempont, amit figyelembe vesznek.
Orbán Viktor: a brüsszeliek megehetik, amit főztek
Mi mindig is tudtuk, hogy Trump elnök vissza fog térni, ezért felkészültünk - írja.
Karrierhét a debreceni szakképző iskolában
Átfogó képet kaphatnak az iskola tanulói.
Megszűnik az új kukák ingyenessége Debrecenben
Az AKSD több fontos változást is bejelentett.
A vártnál jobban teljesített a magyar gazdaság
Palóc André szerint az egymillió forintos átlagfizetés nem elérhetetlen cél.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Fűtés és hűtés környezetbarát módon
Fűtés és hűtés környezetbarát módon
A hőszivattyú működésének alapelvei.
Robotokkal versenyeznek tizenévesek Debrecenben
Robotokkal versenyeznek tizenévesek Debrecenben
A jövőt a mérnökök csinálják, hallhatták a regionális döntő résztvevői.
Orvosbál: régi hagyomány tér vissza Debrecenbe
Orvosbál: régi hagyomány tér vissza Debrecenbe
Ismert fellépők, svédasztalos vacsora és italkóstolás a Lovardában.
Tovább érvényesek az éves parkolóbérletek
Tovább érvényesek az éves parkolóbérletek
Túlterhelt az ügyfélszolgálat Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés