Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Agybajok a magyar egészségügyben

| 2011. 08. 26. | 11:00:32
Magyarország – Orvosilag nem volt indokolt az altatás, a gyermeket mégis altatták. A kórházi gyakorlatban tájékozott orvosok szerint ennek egyetlen oka lehet: az altatásban végzett beavatkozás több pontot, azaz több társadalombiztosítási pénzt hoz az intézménynek.
Agybajok a magyar egészségügyben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Agybaj 1.
Erős orrvérzés miatt került kórházba egy 32 éves nő Budapesten. A tünet oka, mint kiderült, agyi értágulat volt, de hétfőn az Országos Idegsebészeti Intézetben nem vállalták a műtétet. A drága operációt csak a harmadik megkeresett kórházban tudták elvállalni. Az Országos Idegsebészeti Intézet előbb a pécsi klinikától kért segítséget, de a pénz ott is elfogyott, így nem vállalták a beteget. Végül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház vállalta a beavatkozást. A miskolci intézet főigazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, szerda délelőtt sikeresen elvégezték a műtétet, pénteken pedig további vizsgálatokat végeznek. Ha minden eredmény jó, akkor a beteg hétfőn visszakerülhet Pestre. Az újabb betegpingpongozás körül kialakult médiaviharban kiderült, hogy a műtét nagyjából két-hárommillió forintba kerül. A miskolci főigazgató, Csiba Gábor szerint az idegsebészeti klinika szakmailag nem hibázott, mivel anyagilag nem tudták vállalni a műtétet, ezért a beteg stabilizálása után kerestek egy másik olyan kórházat, ahol a beavatkozást el tudták végezni. Miskolcon más megoldást választanak: a havi keretből mindig félretesznek egy nagyobb összeget a váratlan helyzetekre, amit aztán főigazgatói utasításra használhatnak fel.

Agybaj 2.
Fiatal nő kisebb műtéti beavatkozásra viszi ötéves gyermekét a lakóhelye szerint területileg illetékes kórházba. A műtét előtt jelzi az orvosnak, hogy a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzék, mert amikor legutóbb ugyanilyen eset történt a gyermeken, túlérzékenyen reagált, napokig hányt, és súlyos állapotba került. A mostani esetben orvosilag nem volt indokolt az altatás, a gyermeket mégis altatták, és az egy évvel ezelőtt történtek megismétlődtek. A kórházi gyakorlatban tájékozott orvosok szerint ennek egyetlen oka lehet: az altatásban végzett beavatkozás több pontot, azaz több társadalombiztosítási pénzt hoz az intézménynek.

Agybaj 3.
Jelentős többletforrások maradhatnak az országban, ha az államadósságot az Alkotmányban előírt szintre tudják csökkenteni – mondta Pálffy István kereszténydemokrata honatya az ATV Start című műsorában. „Vannak olyan területek, melyek az átcsoportosítás során prioritást élveznek, és vannak olyanok, amelyeknek jelen pillanatban jobban kell tűrniük, hogy kevesebből kell gazdálkodniuk” – magyarázta a KDNP-s honatya, aki szerint például az egészségügy is egy ilyen terület.

Agybaj 4.
Az első esetben senkinek sem esett különösebb baja, a beteg életben maradt, és valószínűleg meggyógyul. De jó, ha tudjuk, az agyi aneurizma életveszélyes állapot, a kitágult ér bármelyik pillanatban elpattanhat, és akkor a beteg gyakorlatilag menthetetlen. A második esetben a beteg már jól van. Szintén nem esett különösebb baja, csak éppen volt két rettenetes napja – neki és az őt egyedül nevelő édesanyjának. Mindkét eset a magyar egészségügy alapjait érintő problémákra utal. A harmadik eset pedig arra, hogy az országot irányító koalíciónak eszében sincs ezen változtatni…

Horváth Árpád

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés