Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vírus a debreceni irodapiacot sem kímélte

| 2021. 04. 12. | 15:40:00
Átütemezik a nyolcmilliárdos beruházást.
A vírus a debreceni irodapiacot sem kímélte
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány átírta a terveket, újragondolják az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek (MGM) régi, már nem használt üzemcsarnokainak modern irodaházzá alakítását – tájékoztatta a Cívishírt a beruházó Dryvit Profi Kft. bérbeadási és üzemeltetési igazgatója.

Krizsán Gábor elmondta: az eredeti tervek szerint a mintegy 8 milliárd forintos beruházás egyes ütemét 2021-ben szerették volna átadni. A járvány miatt azonban a cég újragondolta a stratégiáját, és erőforrásait két másik projektre, az Agora Irodaház kettes ütemére és a Galamb utca 16. szám alatti egykori Magyar Telekom székház átépítésére fordítják. – Ez nem azt jelenti, hogy lemondtunk a beruházásról, de egyelőre kivárunk, és az új trendek szerint tervezzük át az épületünket – hangsúlyozta Krizsán Gábor. – Egy évvel eltoltuk a projektet, és ha azt a piaci igényt tapasztaljuk, ami korábban jellemző volt, akkor akár már az év végén elkezdődhet a kivitelezés. Jelenleg azonban azt látjuk, hogy a pandémia több szempontból is károsan érintette az irodapiacot. Egyrészt vannak olyan kisebb cégek, amelyek teljesen eltűntek, felszámolták a tevékenységüket, holott korábban még a bővülést tervezték. A nagyobb bérlők pedig „meghúzzák a nadrágszíjat”, azaz kisebb területet bérelnek. Aki eddig 10 ezer négyzetméterért fizetett, most már megelégszik 6-7 ezer négyzetméterrel is.

Krizsán Gábor szerint ez a folyamat várhatóan a következő időszakban is fennmarad, viszont a korlátozások folyamatos feloldásával ismét új bérlők jelenhetnek meg a debreceni ingatlanpiacon, ami tovább lendítheti az iparágat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vírus miatti kedvezőtlen trend alól kivétel az Agora Irodaház egyes üteme, amely remek elhelyezkedésének és kiváló üzemeltetésének köszönhetően nagyon népszerű, az irodák csaknem kilencven százalékát már bérbe adták.

Különleges hangulat: gyárból irodaház

A D-Loft Irodaházat a Dryvit Profi az MGM 1952-ben átadott épületegyüttesének teljes átalakításával valósítja meg. A régi gyártócsarnokokat két lépcsőben újítják fel. Az első ütemben 20 ezer négyzetméteren alakítanak ki irodákat, éttermet, továbbá építenek egy ezer négyzetméteres szerverközpontot, amely a nemzetközi vállalatok számára is vonzóvá teheti a fejlesztést. A második ütemben újabb 20 ezer négyzetméteren létesítenek majd irodákat, így összesen 2500-3000 ember kulturált munkahelyét teremtik meg. A fejlesztésnek köszönhetően egyébként a városrész lakói is olyan szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, amelyek jelentősen javítják az életszínvonalat. Az egykori gyár területére a többi között autósmozit, játszóházat, edzőtermet, parkokat és szökőkutat is megálmodtak. A különleges hangulatú loft stílus az 1960-as években New Yorkból indult hódító útjára. Jellemzője, hogy az elhagyatott gyárépületekből úgy alakítanak ki modern lakásokat, irodaházakat, hogy azok a kifinomultságot és a gyár robusztus hangulatát ötvözzék.

Két irodaház még idén elkészül

Krizsán Gábor a Dryvit Profi jelenleg futó két debreceni beruházásáról elmondta: a Galamb utcán egy 2100 négyzetméteres épület teljes átépítésével a hazai kis- és közepes vállalkozások számára létesítenek irodákat. A bontási munkálatokkal mér végeztek, kicserélik a teljes gépészeti rendszert, új nyílászárókat építenek be, a fűtést hőszivattyú és napelemek biztosítják majd, és az épület külső homlokzata is megújul. – Energetikai szempontból egy csaknem „nullás” házat hozunk létre, így kedvező bérleti díjat tudunk kínálni a cégeknek – mondta a mintegy 500 millió forintos fejlesztésről, amely a tervek szerint szeptemberre fejeződik be.

Gőzerővel épül a belvárosi, Barna utcai Agora Irodaház második üteme is, amellyel elsősorban a külföldi cégeket célozzák meg. A 2,5 milliárd forintos projekt jelenleg szerkezetkész állapotban van, és az eredeti terveknek megfelelően még idén beköltözhetnek az első bérlők.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Fülöp-szigetekről érkezett férfiakat szállásoltak el az ingatlanban.
Hirdetés
Hirdetés
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Az 56 éves férfit letartóztatták.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!