Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar válogatott kikapott a románoktól

MTI | 2024. 05. 01. | 14:47:30
Nem várt vereséget szenvedtek el a jégkorongozók.
A magyar válogatott kikapott a románoktól
2-1 lett a végeredmény (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötvenegy másodperccel a vége előtt kapott góllal a magyar jégkorong-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett május 1-jén az esélytelenebbnek tartott román csapattól a bolzanói divízió I/A-világbajnokság harmadik fordulójában. A román együttes tétmérkőzésen legutóbb több mint 27 éve, 1997. március 28-án, az észtországi C csoportos vb-n tudta legyőzni a magyarokat, akkor 2-0 lett, míg barátságos találkozón 2011. december 16-án Csíkszeredában 4-1-re.

Az reggel derült ki, hogy kedden a Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen végleges kiállítást kapó Sofron István nem játszhat – feleségével és kislányával nézte a lelátótól a meccset –, így Don MacAdam szövetségi kapitány kénytelen volt átalakítani a támadósorokat, de úgy döntött, hogy még a védőpárokat is módosítja. Az viszont nem változott, hogy a tornán eddig remeklő Bálizs Bence kezdett a kapuban.

A magyarok a maximális hat ponttal érkeztek a kora délutáni összecsapásra, míg a 17 erdélyi magyarral felálló román alakulat eddig mindkét meccsét 6-1-re bukta el. Az előzetes várakozásoknak megfelelően magyar támadásokkal indult a meccs, Tőke Zoltán több alkalommal is jól védett, majd kiegyenlített játék folyt a pályán, de már román helyzetek is adódtak. Terbócs István kiállítása alatt Bálizs a gólvonalon mentett lábbal, majd a kapuvas is kisegítette Jevgenyij Szkacskov lövésénél. Kiegészülve Stipsicz Bence és Hári János megugrása maradt ki.

A második harmadot a korábbinál sokkal agresszívebben kezdte a MacAdam-csapat, jutalma előbb egy emberelőny lett, Szkacskov ült ki. A fórban két nagy védése volt Tőkének, majd azonos létszámban még egy. A fokozódó iramot Sándor Székely Ottó sem bírta, őt is kiállították gáncsolásért, ám továbbra sem esett gól. Közvetlenül a szünet előtt Szkacskov-Albert Zagidullin-Roberto Gliga akció végén majdnem örülhetett a román tábor.

A harmadik felvonás elején Németh Kristóf közeli próbálkozását a gólvonalon marta el Tőke visszavetődve, ez volt a találkozó legnagyobb helyzete és a legnagyobb védése. Támadásban maradtak a magyarok, rengeteg időt töltöttek a román zónában, ám hősiesen védekezett a rivális. A közönség űzte a kedvenceket, ám az 50. percben megtört a jég: Mihály Ákos a támadó harmadban rosszul tette vissza a pakkot, ebből megindultak a románok, Péter Balázs pedig kilőtte a jobb felső sarkot. Eszeveszett rohamokba kezdett a magyar válogatott, és 4 perc 20 másodperc a vége előtt Hadobás Zétény lövésébe Hári János nyúlt bele a levegőben, így a korong védhetetlenül vágódott Tőke kapujába. Azonban mégsem lett hosszabbítás, mert Sándor Székely megiramodott, jobb szélről lekorcsolyázta Hárit – aki amúgy csatár és nem védő –, elfektette Bálizst és 51 másodperccel a lefújás előtt beütötte a győztes gólt. A végén lehozott kapus mellett Nilsson Henrik veszélyes lövését védte Tőke, aki 31 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A magyarok pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Eredmény, 3. forduló: Románia-Magyarország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
gól: Péter (50.), Sándor Székely (60.), illetve Hári (56.)
Később: Koreai Köztársaság-Japán 16.00 Szlovénia-Olaszország 19.30

Vizsgálat indult

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vizsgálatot indított, mivel a románok ellen 2-1-re elveszített szerdai mérkőzés után Galló Vilmos egy televíziós interjúban bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt. Galló a tornát közvetítő Sport TV-nek a találkozó után úgy fogalmazott: "Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet, lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes mérkőzésen csak próbál levinni a mélybe" – mondta Galló, aki a svéd Linköpingből a finn KooKoo csapatához igazol nyáron.

Az MTI értesülése szerint az MJSZ vizsgálatot indított és a kialakult helyzetre hamarosan reagálni fog.

Gallón kívül más játékosok is kritikusan fogalmaztak már a meccs előtti öltözői hangulatról, pedig két győzelemmel nyitott a válogatott Bolzanóban. Galló vasárnap a japánok elleni 3-1-es nyitányon gólpasszt adott, amikor üres kapura gólt lövetett Hári Jánossal, majd a dél-koreaiakkal szemben 6-2-re megnyert keddi találkozón nem szerzett pontot és most a románok ellen sem. A világ egyik legerősebb bajnokságában edződő Galló az első két összecsapáson csak a harmadik számú támadósorban kapott helyet, ezúttal pedig Sofron István eltiltása miatt átalakított sorokban az alapvetően hátvéd Szabó Bence, valamint Sárpátki Tamás volt vele együtt.

A találkozó után Don MacAdam nem reagált a róla szóló megjegyzésre. "Vannak olyan napok, amikor nagyon sok mindent megteszel a győzelemért, de így sem sikerül nyerni. Most talán nem tettük bele azt a pluszt, ami kellett volna a sikerhez, de tény, hogy az ellenfél kapusa szenzációs napot fogott ki. Nem úgy játszottunk emberelőnyben sem, ahogy kellett volna, a végén pedig kaptunk egy elkerülhető gólt. A lövésszámunk rendben volt, a minőséggel lehetett gond, a román kapust csak egyszer tudtuk legyőzni" – mondta az MTI-nek a 73 éves kanadai kapitány. A szakember hozzátette: a vereség ellenére nem térnek el a tervektől. Két meccsnap után csütörtökön nem lesz jeges edzés, mindenki pihenőt kap a feltöltődésre. "Most kapnak időt a játékosok, hogy az utolsó két meccs előtt nézzék át, mik a célok, miként lehet elérni ezeket" – tette hozzá MacAdam, aki egyben az MJSZ szakmai igazgatója is. Tavaly úgy vette át a szövetségi kapitányi posztot, hogy elődje, Kevin Constantine családi okok miatt lemondott, a kiszemelt utódok közül pedig senkivel sem sikerült megállapodni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is súlyos állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerdán este.
Ötödikként ért célba a debreceni sprinter
Ötödikként ért célba a debreceni sprinter
Kozák Luca Olaszországban versenyzett.
Gazdaság
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.