Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik

civishir.hu | 2024. 05. 10. | 07:58:38
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A díjazott kórházak vezetői (Fotó: Richter)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség „Egészségfejlesztő Kórház Díját”, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet. A pályázat keretében odaítélt díj célja, hogy hozzájáruljon az egészségügyi dolgozók fizikai és lelki egészségének, illetve egészségtudatos magatartásának erősítéséhez, ami az egyik legfontosabb előfeltétele a magas színvonalú betegellátásnak, és amely jó példát mutat a lakosság számára, ezzel is támogatva az intézmények prevenciós tevékenységét.  A díjat az Országos Intézet/Centrumkórház kategóriában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Vármegyei Irányítókórház kategóriában a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, Városi Kórház kategóriában a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet nyerte el. Különdíjat kapott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. Spinning terem, kiránduló klub, mentális támogatócsoport, egészséges büfé, ingyenes jógaóra dolgozóknak, kórházi magaságyásépítés - csak néhány azok közül a kezdeményezések közül, melyet a kórházak a program hatására vezettek be dolgozóik egészsége érdekében. 

A Magyar Kórházszövetség, szakmai partnerségben a Bethesda Gyermekkórház Prevenciós Igazgatóságával és az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, 2023 novemberében indított el „Országos Kórházi Egészségfejlesztési Programot” a Belügyminisztérium szakmai támogatásával, amelynek keretében egyszerre kívánnak hozzájárulni az egészségügyi dolgozók és a lakosság egészségtudatosságának erősítéséhez és a betegség-megelőzéshez.

Ennek részeként került meghirdetésre a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával az „Egészségfejlesztő Kórház Díj”, mely pályázati rendszerben értékeli és díjazza azon kórházakat, amelyekben a legjelentősebb eredményeket érte el a munkahelyi egészségfejlesztés, a dolgozók egészségét támogató kórházi környezet kialakítása, valamint a lakossági egészség-edukáció terén.  A szervezők olyan pályázati kritériumrendszer megalkotására törekedtek, amely nemzetközi standardek alapján gyakorlatias, kézzelfogható segítséget tud nyújtani a kórházi egészségfejlesztési tevékenységek tervezéséhez, végzéséhez. Az első “Egészségfejlesztő Kórház Díj” -at azok a kórházak kapják meg, amelyek a mostani programperiódus során a legkiemelkedőbb és legszélesebb körű egészségfejlesztési aktivitást nyújtották. A pályázatra 39 intézmény regisztrált, a nyertesek a Magyar Kórházszövetség konferenciáján vehették át Mátraházán. 

A díjazott kórházak:

  • országos intézet/centrumkórház kategóriában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, 
  • vármegyei irányítókórház kategóriában a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, 
  • városi kórház kategóriában a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet nyerte el. 
  • Különdíjat kapott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. Kommunikációs vezetője a  díjak átadásakor elmondta: „A Richter  évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a hazai lakosság egészségének fejlesztését, ennek egyik kiemelt eszköze a Richter Egészségváros országjáró szűrő- és betegedukációs program, amelyet már 100 helyszínen rendeztünk meg. Örömmel csatlakoztunk a Kórházszövetség kezdeményezéséhez, hiszen ezzel egy olyan célcsoportra is kiterjeszthetjük az egészség fejlesztését szolgáló törekvésünket, akik kulcsszerepet játszanak a teljes lakosság egészségmegőrzésében és gyógyításában, ahogy a Richter Egészségvárosok szűréseiben is tanácsadásaiban is: a kórházi dolgozókra.”
A Kórházi Egészségfejlesztési Program másik fontos eleme az „Országos Kórházi Egészségkihívás”, amely a fenti célokat  a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás elősegítésével, a mentális egészség támogatásával, illetve a káros szenvedélyek visszaszorításával mozdítja elő. A kórházi dolgozók 5 fős csapatokban jelentkezhettek az egészségüket támogató, gamifikációra épülő kihívások, feladatok teljesítésére. 

A március 15-én kezdődött 100 napos programra 71 intézmény 654 csapata jelentkezett, 3270 dolgozóval. A résztvevők már az első hónapban több mint 6 millió percet töltöttek mérsékelt-közepes intenzitású, és közel 3 millió percet magas intenzitású sporttevékenységgel.

Rákosy-Vokó Zsuzsa, a program szakmai vezetője kiemelte, hogy „a hathónapos pilot együttműködés is kezdetét vette, amelyben tíz olyan intézmény vesz részt, amelyeknél már működik egészségfejlesztési iroda. A pilot célja az egészségfejlesztési tevékenységek összekapcsolása, az intézmények között tudástranszfer, illetve tapasztalatmegosztás. Mind a tíz intézményben a dolgozók fizikai aktivitását, rekreációs tevékenységét kedvezményes sportolási lehetőségekkel és intézményen belüli ingyenes sport és rekreációs foglalkozásokkal segítik, amelyben a gyógytornászok és a lelkes aktív kórházi kollégák vezető szerepet játszanak. A mentális egészség fejlesztésére irányuló programok, foglalkozások (stresszkezelési technikák elsajátítása, Bálint-csoport, meditáció, stb) szintén az intézmény saját erőforrásaira építenek (EFI-LEK, intézményi pszichológus/pszichiáter).” 

Kreatív módon népszerűsítik az egészségtudatos és környezettudatos szemléletet a kórházi kommunikációban (pl. lépcső kampány, mentális egészséget támogató pozitív gondolatok). Fontos célkitűzése a programnak a kórházi területen és az intézmény közvetlen környezetében a dohányzás visszaszorítása, továbbá dohányzás leszokás-támogatás intézményi feltételeinek megteremtése. A program további terve az egészséges étkezés népszerűsítése és az ezt támogató kórházi környezet kialakítása. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Új burkolatot kap egy konyári utca
Új burkolatot kap egy konyári utca
A csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldják.
Hirdetés
Hirdetés
A Puskás Arénában rendezik a 2026-os BL-döntőt
A Puskás Arénában rendezik a 2026-os BL-döntőt
Magyarország először adhat otthont a klubfutball legrangosabb meccsének.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.