Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A helyiekkel együtt takarítaná ki az önkormányzat Debrecent

| 2020. 02. 12. | 14:32:00
Felújítanak 7 játszóteret, és jön a parlagfűkommandó is.
A helyiekkel együtt takarítaná ki az önkormányzat Debrecent
Hirdetés
Hirdetés

A köztisztaságot érintő, nagyszabású tervekről számolt be február 12-i sajtótájékoztatóján Balázs Ákos alpogármester. Mint ismerete, Debrecenben a közösségi zöldterületek nagysága 5 millió négyzetméter és  itt található az ország legnagyobb belterületi erdősége, a Nagyerdő. Ezen zöldterületek gondozására és tisztán tartására idén a tavalyi keretnél 560 millió forinttal többet biztosít Debrecen város költségvetése; a városüzemeltetési és zöldterületi feladatokra együttesen 5,2 milliárd forintot fordítunk.

Egy terület – egy gazda

– A városi közösségi és zöldfelület fenntartási feladatokat új koncepció mentén végezzük, mert azt szeretnénk elérni, hogy Debrecen tiszta és szép legyen – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester sajtótájékoztatóján.

Az új koncepció lényege az „egy terület – egy gazda” elv. Ez azt jelenti, hogy

adott területen ugyanazon vállalkozás végzi a városi közösségi és zöldterületek köztisztasági, fenntartási feladatait, valamint a parkolók takarítását.

Így könnyebb feladatok szervezése, nyomon követése,  és ellenőrzése. Mindezen feladatok ellátását modern informatikai megoldásokkal fogjuk támogatni.

Kiderült, a városüzemeltetési feladatoknál a környezetbarát, elektromos meghajtású eszközöket helyezik előtérbe. Ezért a jövőben egyre több elektromos eszközöket, gépeket fognak alkalmazni. A jövőben tervezik elektromos hulladékgyűjtő járművek beszerzését is.

Parlagfűkommandó

A DEHUSZ Nonprofit Kft. keretein belül létrehoznak egy azonnal bevethető parlagfűkommandót. A fertőzött területek felderítését a parlagfű azonosítására alkalmas szoftverrel rendelkező drónok segítik majd. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen a parlagfű pollen mennyisége.

Balázs Ákos kitért rá., Kiemelt feladat a levegőminőség javítása, a szállópor koncentrációjának csökkentése. Folytatják a „Debrecen, a mi kertünk” programot, amelynek keretein belül 10 ezer fát ültetünk el öt év alatt. Az uralkodó széliránynak megfelelően véderdősítést is végeznek, ami csökkenti a városba jutó por mennyiségét. Ezzel párhuzamosan elkezdik a városi fenntartású közutak mentén rendbe tenni az útpadkát, és a mellette található zöldterületet. Így esős idő esetén nem folyik a sáros lé az úttestre, majd megszáradva, nem  növeli tovább a porterhelést.

Folytatódik a „Te Szedd! De inkább ne dobd el!” akciót is, amelyhez idén is csatlakozhatnak helyi közösségek. A Nagyerdő területén olyan hulladékgyűjtőket telepítenek, amelyek lehetőséget adnak a szemét szelektív elhelyezésére.

Városrészi nagytakarítások

– A kisgyermekes családok számára idén a játszóterek építésére és fenntartására több, mint 100 millió forint fordítunk, melynek részeként a régi, nem szabványos játszóterek közül hetet átépítünk, felújítunk. A járdák állapotán is javítani szeretnénk, ezért újak építésére és a már meglévők korszerűsítésére idén a tavalyi költségvetési tervezet összeg kétszeresét, több mint 120 millió forintot fordítunk. Együtt tarthatjuk tisztán Debrecent, ezért az év folyamán városrészi nagytakarításokat hirdetünk, amelyben várjuk a debreceniek részvételét is – hangzott el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
KSH: egyre csak fogy a magyar
KSH: egyre csak fogy a magyar
2023 januárjához képest a születések száma 12 százalékkal csökkent.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés