Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetemen folyó tudományos munkákba is belekóstolhatnak a diákok

Cívishír | 2024. 08. 21. | 11:37:31
Elkezdődött a kéthetes Nyári Tudományos Tábor.
A Debreceni Egyetemen folyó tudományos munkákba is belekóstolhatnak a diákok
A tehetséggondozást nem lehet elég korán elkezdeni – hangsúlyozták (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Sántha Kálmán Szakkollégium 2024 augusztusában is megrendezi a kéthetes Nyári Tudományos Táborát augusztus 21. és 31. között a Debreceni Egyetemen. A több mint harminc, szeptembertől végzős középiskolás bepillantást nyerhet a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karainanak működésébe, a különböző intézetekben folyó tudományos munkákba, melyekbe a tábor ideje alatt be is kapcsolódnak személyes tutoruk vezetésével.

Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese az augusztus 21-i sajtótájékoztatón elmondta, a diákok becsatlakozhatnak egy olyan különleges területre, ami az egyik legkomolyabb hajtóereje az orvostudomány megjelenésének. Kiemelte, mekkorát fejlődött az orvostudomány az utóbbi években, és ennek megismeréséhez szükség van egy jó értelemben vett megszállottságra, ami a későbbiekben a betegek érdekeit fogja szolgálni. – Fel kell ismerni, hogy elég megszállottak vagyunk-e ahhoz, hogy tudományos kutatók legyünk, és kiváló időszak ez arra, amikor mindenki picit útkeresésben van – szólt a diákokhoz, hozzátéve, a kar nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a tanulmányok során a hallgatókat bevonják a tudományos életbe például tudományos diákkör, tehetséggondozó program segítségével. Felidézte, hogy 2009-ben élesztette újjá a tábort Muszbek László, aki felismerte, hogy a középiskolásokat közvetlen módon meg kell szólítani.

Kappelmayer János, a Sántha Kálmán Szakkollégium igazgatója örömtelinek nevezte, hogy ennyi diák érdeklődik a tudományos tábor iránt. Felidézte, 1978-ban ő is részt vett egy hasonló táborban, ahol fantasztikus előadásokat hallott, és ott értett meg számos dolgot a biológiából, amit a középiskolás évei alatt nem sikerült.

Bereczky Zsuzsanna, a Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék vezetője szervezi már 15 éve a Sántha Kálmán Szakkollégium Nyári Tudományos Táborának tematikus részét. – A tehetséggondozást nem lehet elég korán elkezdeni. Az, hogy a 11. osztályt végzett diákok eljönnek, a nyári szünet egy nagy részét arra áldozzák, hogy tudományos előadásokat, gyakorlatokat hallgassanak, az nagyon jó kiindulási pont – fogalmazott. Elmondta, a tábor első két napján közös elméleti előadásokon, izgalmas gyakorlatokon vesznek részt a diákok, ezután a kiosztott intézeteknél tutoruk segítségével kezdhetik el a munkát. Délutánonként, esténként különböző közösségi és gyakorlati jellegű szakmai programokat is szerveznek a szakkollégiumi hallgatók a diákoknak. A tábor a fiatalok által tartott összefoglaló előadásokból álló mini konferenciával zárul.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megkezdődött a 3x3-as kosárshow Debrecenben
Megkezdődött a 3x3-as kosárshow Debrecenben
A magyar nők vereségget mutatkoztak be.
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés