Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 ok, amiért érdemes az e-sportokat választani

| 2021. 01. 21. | 09:13:00
A videójátékok során a játékosok óriási mennyiségű információval dolgoznak.
5 ok, amiért érdemes az e-sportokat választani
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az e-sportok az elmúlt években óriási sebességgel szereztek népszerűséget. A téma körül kialakult tévhitek pedig talán még ennél is gyorsabban jelentek meg a köztudatban. Ezek kifejezetten negatív fényben tüntették fel a versenyszerű űzött videójátékokat. Cikkünkben most pont ezért öt olyan előnyt szeretnénk bemutatni, ami a közhiedelemmel ellentétben az esportok pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet. Jövendő esportolók mellett a sportfogadóknak is érdemes lehet elolvasni, hiszen a fogadóirodáknál (pl. https://bonuskod-mayar.com) is villámgyorsan terjednek az esport mérkőzések.

Utóbbira, ha esetleg nem tudnánk hogyan regisztráljunk, annak itt is utána tudunk olvasni.

1. Egészségügyi előnyök

Bár az e-sportokról elsősorban az egészségügyi hátrányok jutnak eszünkbe (a számítógépek előtt töltött hosszú órák korántsem tűnnek a legegészségesebb időtöltésnek), azonban van néhány pozitív hatása is, amit nem ignorálhatunk. A stresszcsökkentés egyik kiváló eszköze például a videójátékokkal való időtöltés. A felgyorsult, stresszes világ elvárásait a felnőttek mellett a gyerekek és fiatalok is megérzik, így nagyon fontos és pozitív az, ha szabadidőnkben találunk egy olyan elfoglaltságot, ami tényleg kikapcsol és megnyugtat minket.

2. Szem-kéz koordináció fejlesztése

Ez szinte minden sportra igaz, és ez alól még az esportok sem kivételek. Ráadásul míg a legtöbb sport az úgynevezett szimmetrikus koordinációt erősíti, addig az esportoknál az aszimmetrikus is erősödik. Játék közben a versenyzőknek ugyanis két kezükkel két teljesen különféle tevékenység kell tudniuk végrehajtani. Gondoljunk csak például arra, hogy egy LoL mérkőzés során egyik kezünkkel az egeret, míg másikkal a billentyűzetünket irányítjuk – két teljesen eltérő mozdulatot végezve ezzel szimultán.

3. Kritikus gondolkodás

A videójátékok során a játékosok óriási mennyiségű információval dolgoznak. Ezt ráadásul nem csak befogadniuk kell, hanem elemezni és összevetni egyéb adatokkal. Ezt követően rendkívül gyors döntéseket is kell hozniuk az elemzéseik alapján. Sőt, az esportok során nem csak saját stratégiájukat kell végiggondolniuk a játékosoknak, de az ellenfelét is, mely ráadásul szintén folyamatosan változik a körülmények hatására.

Ez a való életben például az autóvezetés során lehet nagyon fontos képesség, ahol szintén folyamatosan analizálnunk kell környezetünket. Súlyos balesetek kerülhetők el azzal, hogy a volán mögött ülők képesek a másodperc tört része alatt megfelelő döntést hozni.

4. Memóriaszint fejlesztése, erősítése

A memória fejlesztése – bár fiatalok esetében is nagyon fontos – remek motiváció lehet az idősebb generáció számára is, hogy kipróbáljanak videójátékokat. Ahogy öregszünk folyamatosan romlik a kognitív képességünk, a figyelmünk, és mind a rövid, mind a hosszú távú memóriánk. Természetesen ezek frissen tartására rengeteg módszer áll a rendelkezésünkre. (Sakkozással, keresztrejtvényfejtéssel, illetve olyan új dolgok tanulásával, mint az idegennyelvek, kiválóan lehet idősebb korban is megdolgoztatni agyunkat). Ezek kiegészítéseként azonban a videójátékok nem csak szórakoztatóak, de kifejezetten hasznosak is lehetnek.

5. Problémamegoldás, csapatmunka, teljesítés nyomás alatt

Bár már a kritikus gondolkodásnál kitekintettünk hasonlókra, számos más olyan képességet is tudunk a videójátékok során megszerezni, melyek későbbi életünkben a gyakorlatban is kamatoztatni tudunk. Mivel a játékok során folyamatosan feladatokat, kihívásokat és problémákat kell feldolgoznunk és sikeresen teljesítenünk, a kreatív problémamegoldó képességünket szinte bármelyik játékkal tudjuk fejleszteni.

A csapatjátékok esetén nem csak megtanulunk másokkal dolgozni, hanem jó esetben meg is szeretjük ezt. Nagyon egyszerű megtapasztalni a játék során azt, hogy csapatban többet érhetünk el, ha mindenki meg tudja csillogtatni erősségeit. Az, hogy meghatározott időn belül kell egy-egy feladatot megoldanunk megint csak nagyon fontos képességet erősíthet bennünk. Garantáltan mindenki életében elő fog az fordulni, hogy nyomás alatt, határidőre kell dolgoznia. Ez óriási stresszt tud okozni annak, aki nem jártas ebben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást
Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást
Az árfigyelő rendszer azért marad.
Hirdetés
Hirdetés
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
A Debreceni Ítélőtábla – mint visszaeső elkövetőt – 7 év letöltendő börtönre ítélte.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?