Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 ok, amiért érdemes az e-sportokat választani

| 2021. 01. 21. | 09:13:00
A videójátékok során a játékosok óriási mennyiségű információval dolgoznak.
5 ok, amiért érdemes az e-sportokat választani
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az e-sportok az elmúlt években óriási sebességgel szereztek népszerűséget. A téma körül kialakult tévhitek pedig talán még ennél is gyorsabban jelentek meg a köztudatban. Ezek kifejezetten negatív fényben tüntették fel a versenyszerű űzött videójátékokat. Cikkünkben most pont ezért öt olyan előnyt szeretnénk bemutatni, ami a közhiedelemmel ellentétben az esportok pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet. Jövendő esportolók mellett a sportfogadóknak is érdemes lehet elolvasni, hiszen a fogadóirodáknál (pl. https://bonuskod-mayar.com) is villámgyorsan terjednek az esport mérkőzések.

Utóbbira, ha esetleg nem tudnánk hogyan regisztráljunk, annak itt is utána tudunk olvasni.

1. Egészségügyi előnyök

Bár az e-sportokról elsősorban az egészségügyi hátrányok jutnak eszünkbe (a számítógépek előtt töltött hosszú órák korántsem tűnnek a legegészségesebb időtöltésnek), azonban van néhány pozitív hatása is, amit nem ignorálhatunk. A stresszcsökkentés egyik kiváló eszköze például a videójátékokkal való időtöltés. A felgyorsult, stresszes világ elvárásait a felnőttek mellett a gyerekek és fiatalok is megérzik, így nagyon fontos és pozitív az, ha szabadidőnkben találunk egy olyan elfoglaltságot, ami tényleg kikapcsol és megnyugtat minket.

2. Szem-kéz koordináció fejlesztése

Ez szinte minden sportra igaz, és ez alól még az esportok sem kivételek. Ráadásul míg a legtöbb sport az úgynevezett szimmetrikus koordinációt erősíti, addig az esportoknál az aszimmetrikus is erősödik. Játék közben a versenyzőknek ugyanis két kezükkel két teljesen különféle tevékenység kell tudniuk végrehajtani. Gondoljunk csak például arra, hogy egy LoL mérkőzés során egyik kezünkkel az egeret, míg másikkal a billentyűzetünket irányítjuk – két teljesen eltérő mozdulatot végezve ezzel szimultán.

3. Kritikus gondolkodás

A videójátékok során a játékosok óriási mennyiségű információval dolgoznak. Ezt ráadásul nem csak befogadniuk kell, hanem elemezni és összevetni egyéb adatokkal. Ezt követően rendkívül gyors döntéseket is kell hozniuk az elemzéseik alapján. Sőt, az esportok során nem csak saját stratégiájukat kell végiggondolniuk a játékosoknak, de az ellenfelét is, mely ráadásul szintén folyamatosan változik a körülmények hatására.

Ez a való életben például az autóvezetés során lehet nagyon fontos képesség, ahol szintén folyamatosan analizálnunk kell környezetünket. Súlyos balesetek kerülhetők el azzal, hogy a volán mögött ülők képesek a másodperc tört része alatt megfelelő döntést hozni.

4. Memóriaszint fejlesztése, erősítése

A memória fejlesztése – bár fiatalok esetében is nagyon fontos – remek motiváció lehet az idősebb generáció számára is, hogy kipróbáljanak videójátékokat. Ahogy öregszünk folyamatosan romlik a kognitív képességünk, a figyelmünk, és mind a rövid, mind a hosszú távú memóriánk. Természetesen ezek frissen tartására rengeteg módszer áll a rendelkezésünkre. (Sakkozással, keresztrejtvényfejtéssel, illetve olyan új dolgok tanulásával, mint az idegennyelvek, kiválóan lehet idősebb korban is megdolgoztatni agyunkat). Ezek kiegészítéseként azonban a videójátékok nem csak szórakoztatóak, de kifejezetten hasznosak is lehetnek.

5. Problémamegoldás, csapatmunka, teljesítés nyomás alatt

Bár már a kritikus gondolkodásnál kitekintettünk hasonlókra, számos más olyan képességet is tudunk a videójátékok során megszerezni, melyek későbbi életünkben a gyakorlatban is kamatoztatni tudunk. Mivel a játékok során folyamatosan feladatokat, kihívásokat és problémákat kell feldolgoznunk és sikeresen teljesítenünk, a kreatív problémamegoldó képességünket szinte bármelyik játékkal tudjuk fejleszteni.

A csapatjátékok esetén nem csak megtanulunk másokkal dolgozni, hanem jó esetben meg is szeretjük ezt. Nagyon egyszerű megtapasztalni a játék során azt, hogy csapatban többet érhetünk el, ha mindenki meg tudja csillogtatni erősségeit. Az, hogy meghatározott időn belül kell egy-egy feladatot megoldanunk megint csak nagyon fontos képességet erősíthet bennünk. Garantáltan mindenki életében elő fog az fordulni, hogy nyomás alatt, határidőre kell dolgoznia. Ez óriási stresszt tud okozni annak, aki nem jártas ebben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés