Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2023 végére elkészül a Gyermeksürgősségi Központ Debrecenben

| 2023. 03. 23. | 15:07:00
Az új épületben gyermeksebészeti részleg is lesz 2 műtőblokkal.
2023 végére elkészül a Gyermeksürgősségi Központ Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gyermeksürgősségi ellátás fejlesztése a gyermekgyógyászaton belül kiemelten fontos stratégiai terület, hiszen ez az a kapu, ahol a gyerekek nagy többsége érkezik ellátásra. Az itt nyújtott ellátás minősége, pontossága alapvetően fontos mutatója egy intézménynek, így a Debreceni Egyetem Klinikai Központnak is – hangzott el március 23-án, a Gyermeksürgősségi Központ alapkőletételén. Szabó Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, a meglévő és az új épületben egy ellátási egységben képesek lesznek a klasszikus gyermeksürgősségi ellátás mellett a gyermeksebészetet és baleseti ellátást is biztosítani. Az új épület szorosan, funkcionális egységben fog működni a Gyermekklinika főépületével, melyet egy alagúttal kötnek össze. Ezen keresztül lehetőség lesz arra, hogy a súlyos állapotú gyereket egy percen belül a gyermekintenzív osztályra juttassák, vagy az ellátási igénytől függően a belgyógyászati osztályokra, csecsemőosztályra.

Szabó Tamás

Az új épületben 2 szinten 33 betegágy kap helyet. A felső szinten egy 15 ágyas gyermeksebészeti részleg lesz 2 műtőblokkal, lent pedig 4 ambulancia, triázs részleg, képalkotó diagnosztikai központ, továbbá endoszkópos labor, ahol lehetőség lesz idegentest-eltávolításra.

– Azt gondolom, a Klinikai Központ lehetőségeivel biztosítani tudjuk majd azt a szakemberfejlesztést, ami a gyermektraumatológiai, -aneszteziológiai és -radiológiai ellátáshoz szükséges, valamint ahhoz a humánerőforrást, ami a gyermekorvosok és szakdolgozók részéről szükséges lesz. Egy önálló, egykapus gyermeksürgősségi és baleseti ellátóközpont szervesen illeszkedik a Gyermekgyógyászati Klinika családbarát fejlesztési koncepciójába és meggyőződésem, hogy nem csak az egyetem, de az egész régió alapvető érdeke – fogalmazott Szabó Tamás.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, egy olyan Gyermeksürgősségi Központ épül a kormány, az egyetem és az Országos Kórházi Főigazgatóság támogatásával és vezetésével, amely Debrecen és Hajdú-Bihar vármegye lakosainak ellátásában rendkívül fontos szerepet fog betölteni. – Egy olyan mértékű egészségügyi fejlesztés, ami infrastruktúrában erősíti a betegállását, az a mai világban kiemelkedő. Ez mindannyiunknak fontos. Fontos a helyi közösségnek, a betegeknek, az orvosoknak, az egészségügyi szakápolóknak és az oktatói területnek is. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a Debreceni Egyetem nemcsak egészségügyi ellátást végez, hanem oktat, innovációt hoz létre. Egészségügyi ellátás nélkül nem tudunk olyan információkhoz jutni, amelyek a jövőben egészségügyi fejlesztéséket támogatnák a gyógyszerfejlesztésben, továbbá az egészségügyi technikák, rendszerek és folyamatok fejlesztése terén – hangsúlyozta. Kossa György kiemelte, a gyerekek boldogulása, fejlődése a legfontosabb, az, hogy az életminőségük biztosítottak legyenek akkor is, ha valamilyen egészségügyi problémával szembesülnek. És ha megtörténik a baj, gyorsan segítséget kapjanak ők és családjuk is.

Szabó Zoltán

– A fejlesztéssel a Debreceni Egyetem sürgősségi betegellátásnak története egy újabb, kiemelkedő jelentőségű állomásához érkezett – jelentette ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. Felidézte az egyetem sürgősségi orvosszakmai fejlesztésének elmúlt 15 évét. Mint mondta, a felnőtt sürgősségi betegellátás 2007 szeptemberében kezdődött, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően rövid időn belül színvonalas sürgősségi betegellátó osztály jöhetett létre. Már ezekben az időkben évente 15 ezer beteg ellátását biztosították. – Az oktatás-kutatás-betegellátás hármas elvét egységbe foglaló egyetemi szerepvállalás megvalósítása érdekében a betegellátó munkához szorosan kapcsolódva 2007 januárjától a Sürgősségi Orvostani Tanszék biztosította az oktatás és kutatási feladatok ellátását – ismertette. Később megfogalmazódott egy önálló, klinikai rangon működő sürgősségi betegellátó egység létrehozásának igénye, így 2017-ben létrejött hazánk első Sürgősségi Klinikája a Belgyógyászati Klinika falain belül. 2021-től új épületben, a korábbinál is színvonalasabb környezetben folytathatják e tevékenységet.

– A sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően a klinika és a tanszék méltán válhatott az ország egyik legkiemelkedőbb sürgősségi oktató-kutató és gyógyító centrumává. A növekvő bizalmat mi sem bizonyítja jobban, hogy a Sürgősségi Klinika betegforgalma a kezdeti 15 ezerről napjainkra 50 ezer főre gyarapodott. A jövőben e szakmaterület sikertörténetét a Kenézy Gyula Campus sürgősségi betegellátó osztályának a közelmúltban bekövetkezett klinikai integrációja is erősítheti. 2023 márciustól kezdődően az integrált, immár kétpólusú Sürgősségi Klinika a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően - vármegyénk határain is túlmutatva – közel 1,5 milliós populáció ellátását biztosítja – tudatta Szabó Zoltán. Kiemelte, az új központ új dimenziót, kiszélesedő lehetőséget teremthet.

Egy olyan betegellátó, oktató-kutató komplexum megvalósulásának lehetőségét üzeni számunkra, amely a sürgősségi orvosszakma egyetemi képviselőinek a korábbinál is hatékonyabb szakmai együttműködésében teljesedhet ki. 

Papp László

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében tudatta, rendkívül szoros az együttműködés a város és az egyetem között. Mint mondta, büszkeséggel és örömmel tölthet el mindannyiunkat az a munka, amely a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában folyik. Kiemelte, egy város életének sok olyan eleme van, amitől jelentősége növekszik vagy tartós lehet. Debrecen esetében az egyetemen folyó szakmai munka ezt az jelentőséget mindenképpen erősíti. – Büszkék vagyunk azokra az orvosokra, egészségügyi szakdolgozókra, akik nap mint nap megküzdenek az előttük álló kihívásokkal, dolgoznak azért, hogy polgártársaink gyógyulhassanak és újra egészséges életet élhessenek – mondta. A városvezető hangsúlyozta, a Gyermeksürgősségi Központ létrejötte egy nagyon jelentős fejlesztés, hiszen a gyermekekkel való bánásmódnak nemcsak az oktatás, a kulturális szféra egy fontos fokmérője, hanem a gyógyítás is. – Debrecen a trianoni békediktátum után vált igazán meghatározóvá az ország keleti régiójában egészségügyi szempontból. Amikor egy város életében a gazdaság többé-kevésbé rendben van, akkor a humánfejlesztések még inkább felértékelődnek. Legyen szó oktatásról, kultúráról vagy egészségügyi fejlesztésekről. Minden ilyen beruházás nagy kincs és értékteremtő számunkra – mondta, hozzátéve, az egészségnél nincs fontosabb, mert az élet egyéb területeit nem élvezhetjük, ha nem vagyunk egészségesek. 

Jenei Zoltán

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató meglátása szerint a Gyermeksürgősségi Központ létrehozása mind az egészségügyi ellátórendszer, mind az emberek szempontjából nagyon fontos. – Büszke vagyok arra, hogy egy olyan konzorciumot tudunk irányítani, melyen belül a Debreceni Egyetem erős, kiszámítható, stabil partner – hangsúlyozta. Tudatta, az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen a napokban elindítottak egy programsorozatot, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebb gyermek sérüljön meg az utakon. A szülők figyelmét felhívta, hogy figyeljenek gyermekeik viselkedésére is, és ha azt látják, hogy valami gond van, akkor azonnal forduljanak orvoshoz. – Fontos, hogy legyenek szakképzett dolgozók és legyen megfelelő infrastrukturális környezet. Ennek fontos állomása zajlik most Debrecenben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Minden idők legjobb magyar sorozatának ígérkezik a Hunyadi
Minden idők legjobb magyar sorozatának ígérkezik a Hunyadi
Már a jogok nemzetközi értékesítését végzi.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés