Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sorban álltak az egyetemisták az ITK standjánál

| 2023. 03. 29. | 15:49:00
Hisznek abban, hogy a jövő szakembereit a jelenben kell kiképezni.
Sorban álltak az egyetemisták az ITK standjánál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szakember-utánpótlás legfontosabb megjelenési tere egy cég imidzsépítése szempontjából kétségtelenül az állásbörze. Nos, két ilyenen is részt vett az ITK Holding Zrt, egyik leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. március 29-én. Az egyik, a Nagyerdei Stadion Hall rendezvénytermében, a város és a megye vezető gazdasági egységeinek találkozója, az Ipar Napjai Debrecenben elnevezésű esemény volt, míg a másik a megyei napilap által szervezett állásbörze.

Messziről látszott a modern busz

A Hallban kezdtük a cégek bemutatását, új munkaerő keresést szolgáló rendezvénytúránkat. A hazai autóbuszgyártás élvonalába tartozó Inter Traction Electrics Kft-t könnyű volt megtalálni, hiszen csak egy modern, kiállítási buszt kellett keresnünk, és biztosak voltunk benne, hogy a standjuk néhány méterre lesz tőle. A Hall előtti téren parkoló fehér busz már messziről vonzotta a tekintetünket, mellette pedig Nagy Zoltánnal, az Inter Traction Electrics Kft. munkatársával váltottunk néhány szót. – Ezt a járművet, amely a sorozat legújabb darabja, 2021 szeptemberében mutatta be a cégünk. A legkorszerűbb technikát, technológiát képviselő, környezetbarát jármű.

A cég standja valóban néhány méterre volt a bemutatott autóbusztól, csakhogy az épületen belül. Türelmesen kivártuk a sorunkat, hiszen az egyetemisták csoportokban és folyamatosan érkeztek, akikkel hol magyarul, hol angolul beszélgetett Juhász Dorina. – A legtöbben affelől érdeklődtek, hogy miként tudnak bekapcsolódni a duális képzésünkbe. Van-e lehetőségük gyakornoki programra nálunk a tanulmányaikkal párhuzamosan vagy nyári gyakorlat keretében? Milyen területen képzünk hallgatókat? Csak Budapesten vagy Debrecenben is van lehetőségük kapcsolódni programjainkhoz? – sorolta a hallgatók kérdéseit Juhász Dorina, majd a kitelepülésük céljával folytatta: - Gyakornokokat keresünk a céghez. Hiszünk abban, hogy a jövő szakembereit a jelenben kell kiképezni, ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra – hangsúlyozta. Megtudtuk azt is, hogy az Inter Traction Electrics Kft. 2017-ben nyitotta meg az Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzemét, amely a szakmai utánpótlásképzés legfőbb bázishelye. Együttműködnek a Debreceni Szakképzési Centrummal, a Debreceni Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A cég járművek fejlesztésével, tervezésével és gyártásával foglalkozik, így értelemszerűen leginkább a jövő mérnökeit keresik. A debreceni egyetemmel kötött megállapodás értelmében a Debreceni Egyetem külső tanszékeként járműmérnököket képezhetnek, műszaki képzést nyújthatnak, részt vehetnek a mérnökhallgatók duális képzésében.

Azt már az autóbusz mellől a terembe érkező Nagy Zoltántól tudtuk meg, hogy a cégüknek az Ipar Napjai Debrecenben elnevezésű eseményen való részvétele nem ér véget a kiállítással. Március 30-án 14 órától Kozák Péter, az ITK Holding Zrt. konstrukciós vezetője tart előadást Autóbuszok a dízel után címmel a Debreceni Egyetem műszaki karán. A szakember azt a kérdést fogja feszegetni, hogy a különböző alternatív hajtásláncoknak milyen lehetőségei vannak. Ezekben milyen kihívások és fejlesztések rejlenek. 

Nagyon jó szakemberek a fiatalok

Elköszöntünk a két fiataltól, és néhány perc múlva már a Lovardában beszélgettünk Szakács Istvánnal, az ITK oktatási igazgatójával. – Bár még csak egy-két órája kezdődött az állásbörze, de eddig meglepően sokan érdeklődtek, tájékozódtak a mi lehetőségeinkről – kezdte Szakács István. – Az érdeklődők sokfélék, a jól képzett és tapasztalt mérnöktől kezdve a szakma nélküli betanított szerelőig mindenki kérdezősködött már az Inter Traction Electrics Kft. standjánál. Mi alapvetően autóipari szakmához kapcsolódó munkavállalókat keresünk, tehát a klasszikus autószerelőt, autóvillamossági szerelőt, amit most már gépjármű-mechatronikusnak neveznek. Rajtuk kívül keressük még a lakatosokat, hegesztőket is. Sokféle szakemberre van szükségünk, a szerelőktől a karosszériásokon és a hegesztőkön keresztül az elektromos szerelőkig. Továbbá ezek munkájának összefogására, irányítására, tehát mérnökök is kellenek a csapatunkba.

Aki megállt az Inter Traction Electrics Kft. standjánál, rögtön látta, hogy a cég autóbuszok készítésével foglalkozik, de aki szóba elegyedett az ITK oktatási vezetőjével, hamar megtudhatta, hogy például ők üzemeltetik a debreceni buszközlekedést, és ebből kifolyólag a járművek karbantartásához is szükségük van szakemberekre. Természetesen rákérdeztünk, hogy számukra milyen az ideális munkavállaló. – Ebben nem akarunk kategorizálni! – kezdte válaszát Szakács István. – Az egyik legfontosabb, hogy kellő szakmai tapasztalattal rendelkezzen. Legyen benne alázat a munka iránt, és persze megfelelő szintű motiváltság. Mindezeket nagyon sok fiatalban meg is találjuk. Sokan oly lelkesen érdeklődnek az autóbuszok iránt, hogy szerintem már óvodában autóbusz volt a jelük. A mai fiatalok legalább legalább olyan jók, mint elődeik. És visszatérve az igényeinkhez: legyen azért a mai kornak megfelelő elektronikai és informatikai ismerete a hozzánk jelentkezőnek – zárta gondolatait Szakács István.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárta magát a kocsiba egy gyerek Debrecenben
Bezárta magát a kocsiba egy gyerek Debrecenben
A tűzoltók szabadították ki.
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Krasznahorkay Attila János világszínvonalú eredményeket ért el.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés