Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Varga Zoltán nem hiszi, hogy óriás akkumulátorgyárról álmodnak a debreceniek 

| 2022. 08. 16. | 17:35:00
DK: egy multinak ma elég Orbánnal „lepacsizni?
Varga Zoltán nem hiszi, hogy óriás akkumulátorgyárról álmodnak a debreceniek 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világ egyik legnagyobb kínai akkumulátorgyár debreceni építését a propagandasajtó azzal a címmel jelentette meg, hogy Orbán Viktor régi álma teljesül ezzel. A kérdés most az, mi is a kétszázezer debreceni álma? – reagált Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció) a CATL-beruházás hírére augusztus 16-án. A debreceni országgyűlési képviselő „kötve hiszi”, hogy a debreceniek álma 221 hektárnyi terület lebetonozása lenne a „város legjobb földjeiből”, a „világ egyik leginkább környezetterhelő” beruházása számára „bármiféle hatástanulmány, társadalmi egyeztetés nélkül”.

– Látjuk, hogy nagyságrendekkel kisebb Samsung-gyár Gödön milyen pokoli helyzetet teremtett a környék számára. Az ivóvízbázist mára elszennyezte, a zaj, a környezetszennyezés az elviselhetetlenség határán mozog, a keletkező veszélyes hulladékok ártalmatlanítása nem megoldott. Ezek a gyárak Orbán álmához, a Debrecenben rövidesen megépülő kínai óriáshoz képest eltörpülnek. Méreteit tekintve például háromszor nagyobb mint az USA-ban, minden településtől távoli, minden környezetvédelmi előírást maximálisan teljesítő Tesla-gyár, a GigaFactory

– jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a Debrecen déli részén megvalósítandó komplexum prognosztizált energiaigénye meghaladja majd a 800 megawattot, óránkénti (!) vízigénye pedig az 1000 köbmétert. 

Varga Zoltán kérdőjelesen azt is felveti: vajon miként tárolnák, szállítanák, ártalmatlanítanák a gyár működése során használatos veszélyes anyagokat?

– A gyár építése már idén elkezdődik annak ellenére, hogy Debrecen az ország egyik legaszályosabb városa, a Nagyerdő mellett a környékbeli erdők is pusztulnak a vízhiány következtében, miközben a városban magas  a szállópor-koncentráció, pedig még sehol nincs a kínai óriás. A lakás- és albérletárak az egekben, holott még nincsenek itt az ázsiai vendégmunkások – állapította meg.

[Beillesztett cikk: A legszigorúbb uniós és hazai normáknak kell megfelelnie a CATL-nak]

Ott tartunk – folytatta –, hogy egy multinak ma elég Orbánnal „lepacsizni”, és bármit megtehet a  városunkkal? „Debrecen hajbókoló, szolgalelkű fideszes vezetői, akikben túlteng az Orbán iránti szervilizmus, tudják egyáltalán, mit szabadíthatnak a városra, ha nem állnak a sarkukra, nem állnak a debreceniek mellé?” – vetette fel Varga Zoltán azonnali őszinte kommunikációt, társadalmi egyeztetést sürgetve.

A kínai beruházásra augusztus 16-án ellenzéki össztűz zúdult; a polgármesteri kabinet reagálását ebben a cikkben olvashatják el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Közösségi és játszóterek újulnak meg Berettyóújfaluban
Közösségi és játszóterek újulnak meg Berettyóújfaluban
Padokat, kukákat, térfigyelő kamerákat is telepítenek.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés