Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irány a bánki arborétum!

| 2022. 03. 11. | 20:15:00
Bringanapra várják az érdeklődőket.
Irány a bánki arborétum!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 27-én a „Bicóval a Biczóba” családi bringanap alkalmából egy közös biciklizésen avatják fel a debreceni kerékpárút új szakaszát, majd a felvonulás végén számos program közül válogathatnak az érdeklődők, miközben jólesően üldögélhetnek a bánki arborétum csendeszöld környezetében.

A közös biciklizés első állomása és gyülekezési pontja a Kölcsey Központ-Baltazár Dezső tér, ahonnan 10 órakor indulnak a természetbe vágyó kerékpárosok. A Biczó István-kertben kiépített legújabb bicikliút segítségével Debrecen belvárosából egészen a környéki Erdőspusztákig tekerhetünk, végig a gyönyörű Panoráma úton.

A Debreceni Erdőspuszták a várostól keletre, mintegy 10 kilométer távolságban, félkörívben terülnek el. A Bánki Pihenőcentrum legfontosabb eleme a Bánki Arborétum és a hozzá tartozó tanösvény. A 15 hektáros füvészkert 1978-as kialakításakor 1200 fenyő, lomb és cserje csemetéjét ültették el. 

Élet az Erdőspusztán 

Az Erdőspusztai Bemutatóházban 1988-ban nyílt meg az a kiállítás, amely bemutatja a Debrecen keleti részét övező erdős területek sajátosságait, földrajzi, növénytani és zoológiai szempontok alapján, továbbá megismerteti a látogatót az itt élő emberek életével. A kiállítás címe ezért is kapta az Élet az Erdőspusztán címet. A bemutatóház körül egy szépen gondozott parkban és az ott található alkotásokban gyönyörködhet a látogató, a park szobrait a Hajdú-Bihar megyei nemzetközi fafaragótábor művészei készítették még a megnyitás évében.

Az Arborétum védett környezetének köszönhetően nem csak gondosan ápolt változatos növényzet, hanem gazdag rovar, - madárvilággal, kisebb gerinces állatokkal, emlősökkel, kétéltűekkel is találkozhat a látogató. A létesítmény a látogatóknak nem csupán botanikai és tájképi élményeket kínál, hanem a bemutatóház kiállításai révén a táj népének 18-19. századi életmódjával, gazdálkodási emlékeivel, továbbá a vidék botanikai, rovartani, madártani ritkaságaival és régészeti leleteivel is alkalom nyílik megismerkedni.

Az arborétum területén is számos lehetőség vár ránk, úgy, mint az Év fái tanösvény, a fából készült játszótér, a kilátó vagy a környezetbe jól illeszkedő szabadtéri foglalkoztatóház, melyek az erdei iskolás foglalkozások kedvelt helyszínei. A vákáncsos kunyhó, valamint az abban található használati tárgyak megtekintésével megismerhetjük a debreceni erdőtelepítők életmódját is. A kiállítás különlegessége a fából készült egykori szárazmalom makettje. A rovartani bemutatónak nagyon gazdag a bogár- és lepkegyűjteménye, a terem falain öt nagyméretű rovardobozban lehet fürkészni a rovarokat. A kiállítások hangsúlyozzák a természetvédelem fontosságát és a természeti ismeretére nevelnek. Az Erdőspuszták történetét ismertető kiállításon az 1773-ból fennmaradt Kovács György által készített térképek segítségével szemléltetik a régészeti leleteket és ásatásokat.

Tekerj ki a belvárosból a természetbe Debrecen legújabb és leghosszabb bicikliútján, és ismerd meg a Erdőspusztai Bemutatóházat és Arborétumot március 27-én. A bringanap programjai itt érhetőek el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!